• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Variëren met imitatie aas

Gastblogger 1 juni 2021
Variëren met imitatie aas
Variëren met imitatie aas

Ken je dat? Tijdens het zoeken naar nieuw te bevissen wateren voor het komende seizoen stuit je op een water dat er niet alleen "carpy" uitziet, maar het hele plaatje klopt en alles "ruikt" karper. Er is een mooi bestand aan karpers aanwezig en de nodig info over het water is verzameld. Dit is het water waar het komende tijd moet gaan gebeuren, de voorbereidingen gaan van start!

Het prille begin

De eerste sessie is gepland en staat komend weekend op de planning. De boilies in combinatie met pop-ups heeft de laatste tijd al diverse vissen opgeleverd en ook in je rigs heb je vertrouwen. Aan het water heb je al snel een aantal mooie spots gevonden waar voor je gevoel wel vis vanaf zal komen. De lijnen liggen in, de sessie gaat van start.

De-lijnen-liggen-in-de-sessie-is-van-start-e1438256039142
De lijnen liggen in, de sessie is van start.

Als je de eerst volgende ochtend wakker word na een stille nacht baal je. Hier had je uiteraard meer van verwacht maar we hebben nog een nacht te gaan. De hengels draai je binnen, het aas wordt ververst en de rigs leg je weer secuur op de aangevoerde stekken. Weer heb je vertrouwen in de aanpak, op deze manier werkt het altijd. Je hebt de vis gespot en een aantal karpers laten zich dicht in de buurt van jouw stek zien. Het is niet al te diep dus er zit slechts een aantal meter tussen je rig en de vis.

Bij het krieken van de dag wordt je wakker en checkt je swingers. Maar bij het open ritsen van de tent valt je oog gelijk op je setup, je hangers hebben zich niet verroerd en hangen op vrijwel dezelfde manier als gisteravond. De eerste blank is een feit.

Hoe nu verder?

Veel vissers laten na een teleurstellende sessie het water achter zich en keren niet zo snel terug. Een ander probeert het nog een enkele keer met andere boilies of een andere kleur pop-ups om vervolgens te constateren dat het toch een lastig water blijkt te zijn. Weer een ander laat zich niet zo snel uit het veld slaan en is tijdens het opruimen al bezig met het plannen van de volgende sessie.

Vaak blijkt uitproberen van diverse rigs en ander aas de sleutel tot succes en zal in de meeste gevallen tot die verlossende eerste aanbeet leiden. Veelal wordt in eerste instantie voor een andere boilie gekozen of worden bijvoorbeeld tijgernoten ingezet. Op veel wateren zal dit alleen niet genoeg zijn omdat de karpers simpel weg het klappen van de zweep kennen. Ze worden al jaren lang week in week uit belaagd. Veel Nederlandse wateren met een mooi bestand worden werkelijk zo druk bevist dat alleen het inzetten van een standaard boilie wellicht al tot minder aanbeten kan leiden en de trukendoos open zal moeten om te gaan vangen.

Dressuur bij karper doorbreken

Franse betaalwateren
Zelfs op de Franse betaalwateren is een mooi resultaat te behalen, door het net even anders te doen

Een aassoort die vaak over het hoofd wordt gezien, maar ons toch vaak uit de brand heeft geholpen: Plastic! Ja, inderdaad die imitatie aasjes die de meeste mensen links laten liggen. In veel gevallen geurloos, felgekleurde aasjes die toch het verschil kunnen maken. Denk aan mais, pellets, tijgernoten of maden. Het imitatie aas is vaak niet van echt te onderscheiden en door de felle kleuren en vele vormen en maten uitermate geschikt voor het aantrekken van karper. Het is zeker geen nieuw product en is al een aantal jaren verkrijgbaar, maar nog steeds wordt het imitatie aas door veel vissers niet gebruikt en ontbreekt het nog steeds in de vistas.

Probeer eens een simpele rig en rijg een popup maïsje op de hair. Als je vervolgens onder de pop-up een aantal kunst maden op de hair rijgt krijg je een behoorlijk opvallend ogende presentatie. Met een haakmaatje 6 zorgt dit over het algemeen voor een licht drijvende aasaanbieding waarbij de haak plat op de bodem licht of lichtjes wordt opgetild en de haakpunt loodrecht op de bodem balanceerd. Door de lengte van de hair te veranderen kun je heel simpel je presentatie dichter bij de bodem brengen dan wel iets hoger laten zweven.

De simpele rig bestaat in ons geval vaak uit stijf onderlijnen materiaal waarvan de laatste 1,5cm gestript wordt. Een beetje kneedlood op de overgang van het stijvere naar het soepelere gedeelte lijn zorgt er voor dat je iets meer weerstand creëert bij het oppakken van het haakaas en je rig mooi tegen de bodem aan blijft liggen. Door een krimpkousje op de longshank haak te krimpen zorg je voor het sneller draaien van de haak bij een aanbeet.

Een-simpele-rig-volstaat-in-de-meeste-gevallen-copy-e1438258301378
Een simpele rig volstaat in de meeste gevallen.

Op deze manier bied je een zeer lichte kleine aasaanbieding aan die in veel situaties zeer dressuur doorbrekend werkt en wellicht die moeilijk vangbare vissen toch weet te prikkelen. Een simpele rig volstaat en diverse combinaties qua bijvoeren zijn mogelijk. Wij proberen altijd met klein voer zoals partikels een stek op te bouwen. Denk aan hennep, boekwijt en fijne duivenvoer. Ook weer om net iets anders aan te bieden dan waarmee de vis al langere tijd wordt geconfronteerd. Daarnaast kun je met klein voer een grotere voerplek aanleggen met minder gewicht in voer dan met boilies. Je bereik is dus ook groter.

Op wateren die wij voornamelijk bevissen wordt veel gebruik gemaakt van boilies of wordt gekozen voor partikels waarop met een pop-up wordt gevist. In de meeste situaties ook een zeer goede basis en zal ook altijd wel vissen opleveren. Toch merk je dan dat het variëren van aas en aasaanbieding meer vissen oplevert, omdat het simpelweg anders is dan anders.

Probeer gewoon eens iets anders als het even niet lukt. Op diverse onderwaterbeelden is al vaak genoeg aangetoond dat het vaak de kleinste details zijn die het verschil maken tussen vangen of blanken. Wat is er uiteindelijk nou mooier dan beloond te worden voor het blijven proberen en volhouden en te merken dat de aanpak werkt en je meer en meer gaat vangen op het eerder zo stille water.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen op karper met imitatie aas? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Succes met het eindeloos uitproberen, variëren en vangen met plastic!

Tight lines!

Kevin Nieuwenhuis & Liza van Zomeren

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.