• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Verticalen op snoekbaars doe je zo!

Herman Schuurman 2 juni 2021
Verticalen op snoekbaars doe je zo!
Verticalen op snoekbaars doe je zo!

De meest toegepaste manier van snoekbaarsvissen uit de boot is het zogenaamde verticaalvissen, dat is niet voor niks. Het is een gemakkelijke en heel effectieve manier van vissen. In dit blog leer ik jullie meer over het verticalen.

Wat is verticalen?

Bij het verticaalvissen vis je recht naar beneden onder de boot met een loodkop (jigkop) of fireball. Je biedt je aas vlak boven of op de bodem aan. Er zijn verschillende technieken van vissen. In de winter is het vaak het beste om gewoon zo weinig mogelijk te bewegen. Een andere manier is de jig snel van de bodem te trekken, een paar seconden stil te houden. Daarna laat je het geheel weer zo langzaam mogelijk zakken tot er weer contact met de bodem is.

Verticaal vissen met de boot

Verticalen doe ik meestal met een elektromotor op de achterkant van de boot, ik vaar dan achteruit. Het is hierbij super belangrijk om een goede bootcontrole te hebben en dat lukt het beste als ik tegen de wind in vis. Vaak stroomt het ook nog en niet zelden in een andere richting als de wind, dit maakt het wel wat moeilijker maar als je van het principe uitgaat dat je zo weinig mogelijk tegen de wind en stroming in moet gaan komt het wel goed. Als het hard waait of stroomt en de golven te hoog worden ga ik gewoon met de stroom en/of wind mee.

Het allerbelangrijkste is dat ik een goed gevoel met de bodem heb en daar dus ook constant in de buurt vist, als ik dat niet heb pak ik gewoon een zwaardere loodkop.

Hoe moet je verticaal vissen?

Als ik een stekje secuur uit wil peuteren leg ik de boot zo stil mogelijk benedenwinds de plek zodat ik de boot er langzaam naar toe kan trekken en de eventuele aanwezige vissen niet schrikken van de geluiden in de boot. Terwijl ik naar de hotspot vaar heb ik dan de tijd om de softbait te laten zakken. Op de plek aangekomen kun je door gebruik te maken van de elektromotor, stroming en de wind de stek centimeter voor centimeter afvissen.

Wil je een taluut afvissen dan stuur je eerst voorbij de plek waar je wil beginnen te vissen. Het is dan zaak om meters te maken, ik vis dan tussen de een en twee kilometer per uur. Als het nog sneller gaat dan wordt het vissen speedjigging of diagonalen genoemd. Je vist dan niet meer recht onder de boot.

Vang je een vis dan kan je er voor kiezen dit plekje nog een keer secuur af te vissen of verder te gaan. In de zomer liggen de vissen in de regel verspreid en in de winter zijn het meer groepjes. Hierop is de keuze makkelijk gemaakt.

SnoekbaarsHerman
Vang je een vis dan kan je er voor kiezen dit plekje nog een keer secuur af te vissen of verder te gaan.

Slip afstelling verticaal vissen

De slip van de molen heb ik zo strak staan dat ik de haak goed kan zetten maar als ik te hard sla hij toch lijn af geeft. Snoekbaarzen hebben harde bekken, daardoor moet je bij een aanbeet gewoon keihard aanslaan, als je dit niet doet, en dat gebeurt het vaakst bij de kleinere exemplaren, hangt de vis aan je haak als een jas aan de kapstok en als je dan even de spanning van de lijn gaat ben je de vis kwijt. Zorg er dus altijd voor dat je de haak goed zet en continue spanning houdt op de lijn.

Mijn hengel en molen combi

Ik gebruik zelf de Shimano Yasei vertical jigging MH voor ondiep en de H tot dieptes van 12 meter (dieper moet je niet gaan) met een Shimano Rarerium 1000 molentje voorzien van 0.10mm gevlochten lijn.

Snoekbaars_Hengel
Mijn favoriete setje.

Wil je weten welke hengel je nodig hebt voor het verticalen? Lees dan het blog: ''Waar let je op bij aanschaf van een verticaalhengel?''

Tot slot

Heb je nog vragen over het verticalen op snoekbaars? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende snoekbaars sessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Oant Sjen (tot ziens),

Herman Schuurman

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.