• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Vispas bestellen? lees hier wat je moet weten!

Raven Hengelsport 28 mei 2021
Vispas bestellen? lees hier wat je moet weten!
Vispas bestellen? lees hier wat je moet weten!
Title: Vispas bestellen? lees hier wat je moet weten! - Raven Blog Meta: Heb jij al een vispas? Deze vergunning heb je nodig om te vissen op de Nederlandse binnenwateren. Hier lees je hoe het precies zit met de vispas. Slug: H1: Vispas bestellen? lees hier wat je moet weten! Tekst:

Als je gaat vissen neem je jouw VISpas mee, toch? De Vispas is een vergunning die jij nodig hebt om te vissen op de Nederlandse binnenwateren. Hoewel voor velen de regelgeving duidelijk is zijn er toch mensen die geen Vispas hebben, vaak zijn dit: beginnende vissers, toeristen of mensen die een boete durven te riskeren. Na het lezen van dit artikel ben jij helemaal op de hoogte over de Vispas en welke je nodig hebt.

Er zijn 4 visvergunningen voor de Nederlandse binnenwateren, de:

 • Jeugd visvergunning
 • JeugdVispas
 • KleineVispas
 • Vispas

Voor iedere vergunning gelden weer andere regels en daarom is het ook goed om duidelijk te hebben wat je met welke vergunning mag. Met een jeugdVispas heb je bijvoorbeeld meer rechten dan een jeugdvergunning.Hieronder vindt je de rechten die je hebt met een bepaalde visvergunning:

Jeugdvisvergunning (13 jaar of jonger)

Ben je 13 jaar of jonger? Dan kom je in aanmerking voor een jeugd visvergunning. Hiermee mag je vissen met een aantal aangewezen aassoorten, niet op roofvis en met maximaal 1 hengel op de wateren van de visvereniging waarbij jij aangesloten zit, informatie hierover is te vinden op de website van jouw hengelsportvereniging. De aassoorten waarmee je mag vissen als je de jeugdvisvergunning hebt zijn:

 • brood
 • aardappel
 • deeg
 • kaas
 • granen en zaden
 • worm en steurkrab
 • insecten en insectenlarven en nabootsingen daarvan, mits die niet groter zijn dan 2,5 cm
Als je 13 jaar bent of jonger mag je ook zonder vergunning vissen, alleen dan moet er wel een volwassene mee die een vispas heeft.

JeugdVISpas (13 jaar of jonger)

Ben je 13 jaar of jonger? Dan kom je ook in aanmerking voor een jeugdVISpas. Hiermee mag je wel vissen op roofvis en ook met andere soorten vis, vissen met maximaal 2 hengels op alle toegestane wateren en met alle wettelijk toegestane aassoorten. Naast dit alles krijg je ook nog eens 2 keer per jaar het Visblad thuisgestuurd. Hiermee ben je dus voor een paar euro meer veel beter uit.

KleineVISpas (14 jaar of ouder)

Voor de KleineVispas gelden in principe dezelfde regels als de jeugdvisvergunning, je mag maar met 1 hengel vissen, roofvis is verboden en je mag alleen met de toegestane aassoorten vissen die te vinden zijn onder de jeugdvisvergunning. Hiervoor hoef je alleen niet bij een hengelsport vereniging aangesloten te zijn en mag je dus vissen op een aantal viswateren.

VISpas(14 jaar of ouder)

Met deze pas mag je met twee hengels vissen met alle toegestane aassoorten in de wateren die in de Lijsten van Viswateren of Visplanner App vermeld staan. Let wel op dat je de Vispas altijd samen met deze lijst (of natuurlijk de app op je mobiele telefoon) bij je hebt. Je bent namelijk verplicht ze allebei te tonen als je gecontroleerd wordt aan de waterkant!

Voor alle visvergunningen behalve de kleine VISpas geldt dat jij je aansluit bij een visvereniging bij jou in de buurt. Hier kan je zien welke visverenigingen er bij jou in de buurt zijn. Let wel op dat je de Visvergunning altijd samen met de lijst van viswateren (of natuurlijk de app op je mobiele telefoon) bij je hebt. Je bent namelijk verplicht ze allebei te tonen als je gecontroleerd wordt aan de waterkant!

Vispas kopen

 • Vissen? Altijd de VISpas mee!
 • Nachtvissen/3e hengel

  Omdat er zo veel verschillende soorten visserijen zijn moet je voor bepaalde activiteiten een extra vergunning kopen. Als je wil nachtvissen of wilt vissen met maximaal 3 hengels moet je hiervoor apart een vergunning aanschaffen. Die vergunningen kan je hier kopen.

  Vissen op zee?

  Ga je vissen op zee, dan heb je niet per se een visvergunning nodig. Je kan wel een zeeVISpas kopen, dan draag je bij aan belangenbehartiging en kan je mee doen met (internationale) wedstrijden. Hier vind je meer informatie over de zeeVISpas.

  Visvergunning kopen?

  Een visvergunning kan je kopen bij bijna iedere hengelsportzaak in de buurt (dus ook bij alle vier de filialen van Raven) en online op de website van Sportvisserij Nederland. Als je al lid bent van een visvereniging krijg je de visvergunning automatisch bij jou thuis. De Prijs van een visvergunning zit dan bij de contributie van de club in.

  Tot slot

  Wil jij Beginnen met vissen, en wil je meer leren? Lees voor handige tips onze leren vissen pagina's, hier leggen we je stap voor stap uit hoe jij je eerste vissen binnen hengelt. Maar ook kun je met onze tips misschien nog je techniek verscherpen.

  Heb je nog vragen over het beginnen met vissen of de vispas? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  1 reactie

  Reageer
  Gravatar
  tp munster

  ben 70 jaar krijg ik dan korting -------------------------------------------------------- Dag Theo, Alleen de jeugd onder 14 jaar krijgt korting op een vispas. Ben je ouder dan 14 jaar dan betaal je afhankelijk van de opties ongeveer 40 euro. Dit is het dubbel en dwars waard natuurlijk ;) Veel visplezier!

  Reageer op tp munster

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.