• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 75,-

Vissen in en om Steenwijk

Team Raven Steenwijk 11 mei 2022
Vissen in en om Steenwijk
Vissen in en om Steenwijk

Steenwijk ligt in de gemeente Steenwijkerland en hierin ligt ook een groot deel van het Weerribben - Wieden gebied. Een topgebied om te vissen dus, maar naast al het mooie water in de Weerribben - Wieden is er nog veel meer mooi water in de buurt. In dit blog vertellen wij jullie enkele van de beste vis stekken in de buurt van onze winkel.

Beukers kanaal

Voor veel witvissers geen onbekend water want op dit kanaal worden jaarlijks veel grote wedstrijden georganiseerd. Het witvis bestand op dit water is dan ook uitstekend en met alle manieren van witvissen valt hier een visje te vangen. Denk hierbij aan de vaste stok, de feeder of de matchhengel.

Dit kanaal loopt vanaf Steenwijk tot voorbij Giethoorn en eindigt in de Beulakerwijde één van de grotere meren die het Weerribben – Wieden gebied rijk is. Het water is opgenomen in de landelijke lijst en dit betekent dus dat je hier met de vis pas mag vissen.

De gemiddelde diepte van dit water is ongeveer 2,5 meter en deze diepte loopt vrij monotoon over het hele kanaal door. Juist dat ene kleine diepte verschil kan dus een top stek zijn. Voor de witvisser geldt dus, goed uitpeilen kan het verschil maken tussen een top dag of een matige dag.

Het Beukers kanaal is een ideale visplek (met rood gemarkeerd).
Het Beukers kanaal is een ideale visplek (met rood gemarkeerd)
 

Wat betreft het roofvissen op dit water is het van belang om onderbrekingen te vinden in dit lange rechte kanaal. Plekken zoals bruggen, duikers en aftakkingen leveren vaak wel een visje op.

Het karpervissen op dit water is iets voor de doorzetters, maar dat geldt ook voor vrijwel alle andere openbare water in het Weerribben - Wieden gebied. Doordat dit een uitgestrekt gebied is kan het lastig zijn de vis te lokaliseren. Heb je de vis eenmaal gevonden is het belangrijk om de vis vast te houden. Dit kan door regelmatig te blijven voeren en wie weet vang jij een van de karpers die dit gebied rijk is.

Stadsgrachten van Steenwijk

Steenwijk is een vestingstad en heeft daarmee vestinggrachten. Deze grachten lopen om het centrum van Steenwijk heen en zijn mede door uitzettingen van HSV Steenwijk erg visrijk. De grachten van Steenwijk zijn ondiep. De diepte varieert tussen de 0,5 en 1,5 meter. In de zomerperiode is het water plantenrijk en helder. Dit zorgt ervoor dat je op dit water snoek, baars en prachtige ruisvoorns kunt vangen. Door een uitzetting van de HSV zwemt er sinds +/- 12 jaar een mooi bestand aan karper in de grachten en deze zijn zeker in de zomerperiode goed te vangen aan de oppervlakte.

De stadsgrachten van Steenwijk zijn prachtige plekken om te vissen
De stadsgrachten van Steenwijk zijn prachtige plekken om te vissen
 

Steenwijkerdiep

Het Steenwijkerdiep loopt vanaf het centrum van Steenwijk tot aan Muggenbeet in het Weerribben – Wieden gebied. De gemiddelde diepte van dit water is +/- 2 meter en er is een diversiteit aan vissoorten te vinden. Langs het Steenwijkerdiep vind je op veel plaatsen een natuurlijke oever. Om deze reden zijn er afgelopen jaar door Sportvisserij Oost Nederland in samenwerking met HSV Steenwijk en een aantal omliggende verenigingen 50 visvlonders aangelegd. Hierop worden jaarlijks meerdere witvis wedstrijden gehouden maar zijn natuurlijk ook voor de recreant beschikbaar.

Voor de witvis geldt op dit water, zoek de randen op van de lelie velden die hier in de zomer lang de kant groeien en succes is bijna altijd gegarandeerd. Dan kun je je ook wel voorstellen dat de roofvis zich ook op deze plekken ophoudt, want witvis trekt nou eenmaal automatisch roofvis aan. Een effectieve manier om deze randen af te vissen is het trollen/slepen met een boot. Beschik jij zelf niet over een boot? In de regio zijn genoeg plekken waar je een bootje kunt huren.

Voor de karper geldt hetzelfde als de andere kanalen in de regio, heb je de vis eenmaal gevonden, dan maak jij kans op enkele vissen. Maak dus voerstekken aan om de vis in de sector te houden en blijf doorzetten, ook na een blank.

Dit water staat niet in de landelijke lijst en dit betekent dus dat je hier alleen met de Vispas van HSV Steenwijk mag vissen.

Het Steenwijkerdiep zit vol diversiteit aan vissoorten
Het Steenwijkerdiep zit vol diversiteit aan vissoorten
 

Vakantie in Steenwijkerland

Hierboven hebben een aantal van de beste viswateren van de omgeving rondom Steenwijk voor je uitgelicht. Natuurlijk is er nog veel meer water om zelf te verkennen. Dus ben jij op vakantie in bijvoorbeeld het Weerribben – Wieden gebied dan loont het zeker om je hengels mee te nemen en is er voor iedere visser wel een geschikt water met kans op diverse vissoorten. Bij ons in de winkel in Steenwijk kun je een vergunning aanvragen en lid worden van HSV Steenwijk om zo naast de vele wateren die in de landelijke lijst staan ook op de verenigings wateren te kunnen vissen. Een dag of week vergunning voor deze wateren is helaas niet te koop maar voor slechts een klein bedrag per jaar kun je sub lid worden van HSV Steenwijk naast je eigen vereniging en dat is zeker de moeite waard!

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in en rondom Steenwijk? Kom dan eens langs bij ons in de winkel in Steenwijk, daar staan we altijd voor je klaar.

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.