• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Vissen met de Carolina en de Texas rig

Rik Stads 29 juni 2021
Vissen met de Carolina en de Texas rig
Vissen met de Carolina en de Texas rig

Vissen met de Carolina en de Texas rig.

Deze manier van vissen is vooral in de koudere periode erg effectief voor het vissen op baars en snoekbaars. Deze technieken zijn bedacht in Amerika en sinds de laatste jaren ook erg populair in Nederland. Het voordeel met de Carolina/Texas rig is dat je langzamer het kunstaas binnen kan vissen. Doordat je langzamer kan vissen blijft je kunstaas langer in de strike zone en zul je makkelijker de argwanende vissen tot een aanbeet kunnen verleiden. Vaak zijn dit ook de grotere exemplaren. Door de offset bevestiging is het ook mogelijk om tussen de waterplanten te vissen zonder dat je telkens vuil oppikt.

C&T_rig

 • Gebruik de juiste materialen voor een goede montage!
 • De Texas rig.

  De Texas rig bestaat uit een stuk 30/100ste fluorcarbon lijn van ongeveer 60 cm tot 100 cm. Over het algemeen kan je met 60 cm goed uit de voeten. Als er bijvoorbeeld een flinke mosselbank ligt gebruik ik liever een onderlijn van 100 cm( dit vanwege de hogere schuurbestendigheid van de fluorcarbon lijn).

  De onderlijn knoop ik met een albright knoop aan mijn 10/100ste gevlochten hoofdlijn. Op dit stuk fluorcarbon zet ik eerst een rubberen stoppertje zodat het werpgewicht niet over de knoop kan schuiven. Na het stoppertje schuif ik het (tungsten) bullet lood op de onderlijn, gevolgd door een glazen kraaltje en weer een rubberen stoppertje. Aan het uiteinde knoop ik dan de offset haak. Je kan hier ook voor een speldwartel kiezen waardoor je iets makkelijker van kunstaas kan wisselen. Ik knoop de haak liever rechtstreeks aan de lijn, zodat je een directere en dus gevoeligere verbinding creëert.

  Texas rig vangst

 • Vang ook grote baarzen met texas rigs
 • De Carolina rig.

  De Carolina rig bestaat uit dezelfde dikte fluorcarbon alleen gebruik ik hier altijd een lengte van 60 cm voor. Ook deze fluorcarbon onderlijn knoop ik met de albright knoop aan de gevlochten hoofdlijn. Schuif ook weer een rubber stoppertje op de onderlijn om de knoop te beschermen tegen het bullet gewicht. Gevolgd door het bullet lood en de glazen kraal en ook weer een rubberen stoppertje. Tot zover is het ongeveer hetzelfde als bij de Texas rig.

  Het grote verschil zit in het laatste stuk van de onderlijn. Na het laatste stoppertje knoop ik een kleine tonwartel aan de fluorcarbon, pak nog een stuk van ongeveer 50 cm fluorcarbon lijn waaraan je de haak met bijvoorbeeld een uni/grinner knoop vastzet, hetzelfde geld voor de bevestiging aan de tonwartel. De lengte van de onderlijn met de offset haak eraan kan variëren van 10 tot 75 cm. Hoe langer de onderlijn hoe langer het zweefmoment van het kunstaas zal zijn, dit kan je altijd zelf aanpassen aan de omstandigheden van dat moment.

  Snoekbaars vangst met carolina

 • Snoekbaars vangst met carolina
 • Welke softbaits / creature baits zijn geschikt voor Texas & Carolina rig?

  Veel softbaits zijn voortaan uitgerust met speciale inkepingen voor de bevestiging aan een offset haak, het voordeel is hiervan dat de haak gemakkelijker uit de softbait komt bij een aanbeet. Ook word door deze inkepingen de haakpunt verzonken in het kunstaas en kom je dus minder makkelijk vast te zitten. Vooral met de Carolina rig gebruik ik graag een softbait met drijvende eigenschappen, doordat het kunstaasje dan bijna gewichtsloos achter het bullet gewicht aan wappert is het super effectief met dit systeem. Tip: met kneedbaar lood ( tungsten putty) kan je je haak/onderlijn iets verzwaren zodat een sterk drijvende softbait toch subtiel naar de bodem dwarrelt. Er is een groot assortiment softbaits verkrijgbaar in vele verschillende maten en soorten. Veelal worden er creature baits gebruikt, dit zijn imitaties van bijvoorbeeld kreeftjes en insecten zoals libelle nimfen en wormen. Maar ook vis imiterende shads zijn goed te gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Fox Rage slick shad of de curlteez shad van Westin.

  Hoe rig je een Softbait op een offset hook?

  Softbaits bevestigen voor de T&C montage is net weer anders als bijvoorbeeld bij een jighead. Hieronder een video van het riggen van een offset haak in een creature bait.

  Mijn top 5 van softbaits voor de T & C rig zijn:

  1. Keitech crazy flapper 2.8”
  2. Fox rage Ultra uv slick shad 9cm
  3. Tackle porn Doggy deez 3.5”
  4. Westin Crecraw 8.5 cm
  5. Keitech easy shaker 3.5”

  Tot slot

  Heb je nog vragen over het vissen met een carolina of texas rig? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

  Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

  Baars vangen

  2 reacties

  Reageer
  Gravatar
  Cedric De Thomis

  Leuk artikel, interessant ook vooral! Ik vroeg me af of je deze vis techniek ook op diepere stukken toepast (5/6 Meter) of dat dit voor een iets ondiepere visserij is? Mvg! ------------------------ Hi Cedric, Goed om te horen dat je het blog leuk vindt! De Carolina Rig kun je zeker ook op dieper water toepassen, ik zou het echt eens proberen. Met vriendelijke groet, Rik

  Reageer op Cedric De Thomis
  Gravatar
  Bram

  Is deze manier van vissen ook effectief in polderwater met zachtere bodem? Leuk artikel!

  Reageer op Bram

  Reageer op dit artikel

  Maximaal 1000 tekens
  Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
  Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.