• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Vissen tijdens de coronacrisis

Jan van Schendel 1 juni 2021
Vissen tijdens de coronacrisis
Vissen tijdens de coronacrisis

Echt ongelooflijk wat er allemaal gebeurt momenteel!! Zelfs toen ik mijn laatste blog schreef was nog op geen enkele manier te voorzien in wat voor situatie we in ons land zouden geraken binnen een tijdspanne van werkelijk niet meer dan twee weken. Het is ook allemaal amper te bevatten natuurlijk. We leven vandaag de dag natuurlijk in een totaal andere en veel meer moderne wereld dan helemaal nog niet zo’n lange tijd geleden. Dan blijkt dat binnen een periode van amper twee maanden een werkelijk levensgevaarlijk virus zich over de gehele wereld kan verspreiden. Veel meer mensen reizen dan vroeger en met name daar ligt het grote probleem waarschijnlijk.

voorn_witvissen
Jan van Schendel met een voorn

Lastige situatie

Ik ben absoluut geen wetenschapper maar je hoeft je maar te bedenken dat enkele weken geleden in het zuiden van ons land carnaval werd gevierd. Dit virus is dan ook bijzonder besmettelijk. De gevolgen zijn inmiddels ongelooflijk. We zitten nog net niet in een totale “lock-down” maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Natuurlijk heeft het een en ander een gigantische impact op ons allemaal. Dit geldt zowel voor het dagelijks leven als voor de manier waarop we onze geliefde vissport kunnen beoefenen (of niet). Verreweg de grootste groep sportvissers zal nog niet zoveel problemen ondervinden bij het uitoefenen van zijn/haar hobby. Meestal vist men ergens alleen en zo lang men alle regels en richtlijnen van de overheid in acht neemt kan dat nog op dit moment.

Wedstrijdvissen

Veel moeilijker is de situatie van met name de wedstrijdvissers onder ons. Laten we eerlijk zijn, het vissen van wedstrijden is gewoon onmogelijk. En dan heb ik het zowel over het vissen op Nationaal- als het vissen op Internationaal niveau. Als ik naar het Internationale vissen kijk, dan kan het bijna niet anders als dat we een heel kort en bijzonder seizoen tegemoet gaan. De eerste Internationale toernooien en kampioenschappen zijn inmiddels al afgelast of in het beste geval uitgesteld. De situatie wordt constant opnieuw bekeken en zo zal automatisch wel duidelijk worden wat nog wel mogelijk is of niet.

Niet leuk natuurlijk voor de directe betrokkenen. Wel hoop ik dat iedereen beseft dat het hier slechts gaat om hobby en sport. Er zijn, met alle respect, wel grotere problemen die opgelost moeten worden om deze enorme crisis te overwinnen.

Werpen_Feeder_Detail_Jan-van-Schendel
Werpen

Ook op Nationaal niveau is inmiddels alles op wedstrijdvisgebied afgelast tot begin juni en ik vind dat ook volledig terecht. Dit virus en de uitwerkingen ervan moeten absoluut niet worden onderschat. De afgelastingen zijn bovendien volledig in lijn met de beslissingen van de overheid, met andere woorden, het kan allemaal niet anders. Hoe frustrerend het misschien ook is.

Zeker in de wedstrijdvisserij maar eigenlijk gewoon voor ieder mens is het heel goed om een positieve instelling te hebben. Niet bij de pakken neerzitten en wachten tot al het onheil over ons neer daalt. En Daarnaast zoeken naar mogelijkheden en oplossingen om toch in ieder geval nog te kunnen vissen, al is het dan geen wedstrijd. Ook is met name nu de ideale tijd om jezelf zo perfect mogelijk voor te bereiden op allerlei toekomstige wedstrijden.

Vaste-stok_Zitkist_Jan_van_Schendel
Zitkist Jan van Schendel

Heerlijk visweer

Het voorjaar komt eraan en dat is uiteraard de ideale tijd voor mooie en succesvolle vissessies. De vissen worden met name nu actief en zijn nu veel beter te vangen dan tijdens de koude winterperiode. Nog iets, de weersomstandigheden zijn nu veel aangenamer en alleen al daarom is het een genot om nu buiten te zijn. Ik kan dan ook iedereen alleen maar adviseren om zo vaak te vissen als dat kan binnen de huidige mogelijkheden. De wedstrijdvissers onder ons zou ik adviseren om juist nieuwe vis manieren te leren en verbeteren die we niet zo vaak tegen komen. Vis juist nu eens met een match-hengel. Besteed wat tijd om het voeren op grotere vis afstanden te verbeteren.

Vis simpelweg op manier waarvan je zelf vind dat het verbeterd kan worden. Allemaal logische dingen om te doen, juist nu. De tijd die je in dit soort zaken nu investeert zal je later alleen maar flink helpen, daarvan ben ik overtuigd.

Jan van Schendel aan de waterkant
Jan van Schendel aan de waterkant

“Ja maar ik mis het wedstrijdelement”. Het zou een uitspraak van mezelf hebben kunnen zijn. Tja dat is ook wel zo maar dit is natuurlijk een wel heel bijzondere situatie en daarop zullen we ons moeten aanpassen. Zelf heb ik altijd relatief weinig “vrij” gevist sinds de eerste jaren in onze sport. Ik zorgde er altijd voor dat ik constant wedstrijden viste. Ik heb tevens bijna alles wat ik ken en weet in onze sport op die manier geleerd, vaak door schade en schande. Prima, ik koos daarvoor altijd bewust.

Wat zijn de mogelijkheden?

Nu kan dat even niet dus en dat maakt de zaak heel anders, ook voor mij. Ik zal de komende periode vaker “vrij” vissen dan sinds een lange tijd, uiteraard zo lang dat nog kan en mag natuurlijk. Er zijn en blijven uiteraard altijd nieuwe dingen om te verbeteren of te leren. Ik persoonlijk raak snel “verveeld” wanneer ik bij het vrije vissen de ene vis vang na de andere, iets dat juist op die momenten nog wel eens kan gebeuren, simpelweg omdat je alleen vist.

Ik probeer op zulke momenten altijd iets te bedenken wat alles interessant houdt. Een mooi voorbeeld is om op zo’n “ene na de andere moment” eens te vissen met eigenlijk veel te fijn en dun materiaal voor de omstandigheden. Belachelijk? Dat denk ik niet, juist zo leer je om bij andere en meer moeilijke visomstandigheden (tijdens wedstrijden) die ene grote vis wel te vangen in plaats van hem te verspelen. Ervaring en vertrouwen is alles in onze sport en die kun je precies op dat soort momenten op doen. Er zijn zo nog veel meer ideeën en voorbeelden te bedenken met een beetje goede wil.

Beste vissers, ik hoop dat jullie niet bij de pakken gaan neerzitten de komende tijd en er, ondanks alle grote problemen van dit moment, toch in slagen om iets goeds te “peuren” uit deze moeilijke tijden. Doe alsjeblieft zo voorzichtig mogelijk op alle momenten dat je je in het openbare leven begeeft op wat voor manier dan ook. Probeer toch te blijven vissen wanneer dat kan en mag op uiteraard een verantwoorde manier.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen in coronatijd? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord.

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Hopelijk tot snel weer aan de waterkant. Blijf gezond!!

Jan van Schendel (JVS)

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.