• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Voerbereiding voor het witvissen

Jan van Schendel 17 maart 2022
Voerbereiding voor het witvissen
Voerbereiding voor het witvissen

Voerbereiding, helemaal zo moeilijk niet…

Veel recreatieve vissers denken dat wedstrijdvissers zich met witvisaas te onderscheiden door het gebruik van lokvoer. De juiste kennis van lokvoer is ook erg belangrijk, maar zeker niet doorslaggevend! Ik draai al heel wat jaren mee op het allerhoogste wedstrijdniveau, en als ik 1 ding heb geleerd in al die jaren, dan is dat wel dat wondervoertjes of geheime ingrediënten niet de doorslag geven! Ik vis daarom vrijwel alleen nog maar met kant-en-klare lokvoeders.

Witvis voer voor de juiste situatie

Natuurlijk heb ik al deze verschillende soorten voer goed leren kennen, en weet zo wel welk voer bindend is, en welk voer juist erg wolkend. Goed voer moet bindend genoeg zijn om de bodem te bereiken wanneer we vissen op diepe en stromende wateren, en wolkend genoeg om direct open te breken op ondieper en stilstaande water. Ook heb ik geleerd welk voer erg zwaar is, en welk voer juist erg licht. Zo heb ik alle kennis in huis om mijn voer samen te stellen voor elke situatie. Kant-en-klare lokvoeders zijn erg gemakkelijk en zijn vaak erg succesvol, its je ze goed voorbereid! Een goede voorbereiding bepaalt immers of je voer zo gaat werken als nodig is in jou vis situatie. Deze voorbereiding is iets wat door veel vissers nog erg onderschat wordt, terwijl het zo belangrijk is! Geef aan 10 vissers hetzelfde voer en vraag hen om dit voor een vissessie klaar te maken. Je zult versteld staan hoe groot de uiteindelijke verschillen zullen zijn.


Witvis voer voorbereiden

De juiste bereidingswijze

Toch is de volgens mij enige juiste bereidingswijze heel simpel. Ik maak voer altijd klaar “in 3 tijden” zoals Marcel van den Eynde het altijd stelde. Het lokvoer mag nooit tijdens het bereiden te vochtig aanvoelen, want dan raakt het veel te snel verzadigd. Je bevochtigt het voer een eerste keer zodanig dat het daarna precies zo vochtig aanvoelt als wanneer je het wilt gebruiken. Daarna laat je het 5 tot 10 minuten staan. Heel veel van het water zal in die tijd door de voer ingrediënten zijn “opgezogen” waarna het voer dus veel droger zal aanvoelen. Dan voeg je nogmaals water toe, totdat het voer weer de vochtigheid heeft die je wenst op het moment dat je het gaat gebruiken. Laat het voer nu nogmaals 15 minuten staan. Je zult nu zien dat het voer weer een groot gedeelte van het vocht heeft opgenomen. Weliswaar niet zoveel als de eerste keren, maar nog steeds voldoende om het voer droog te laten aanvoelen. Nu bevochtig je het voer voor de derde maal. Deze derde maal zal er niet meer zoveel vocht toegevoegd hoeven worden. Voeg nu zoveel vocht toe als nodig om je voer de juiste vochtigheid te geven. Sommige voeren nemen zelfs zoveel vocht op, dat een 4de keer bevochtigen zelfs nodig kan zijn!

Nadat het voer dus op de juiste manier is bevochtigd is het ALTIJD belangrijk om het voer door een zeef te drukken. Op die manier zorg je ervoor dat het voer perfect wordt verdeeld over de gehele voerhoeveelheid.

Wanneer je het voer zo hebt voorbereidt, en je er een voerbal van maakt, dan merk je direct het verschil met ongezeefd voer wanneer je erin knijpt.

Een gezeefd voer zorgt voor een veel meer homogene voerbal, een bal met een gelijkmatige structuur. Deze voerbal zal tijdens het aanvoeren heel blijven, en pas op de bodem openbreken. En de bodem is nu precies de plek waar we de vissen naartoe willen lokken!

Probeer de stappen maar eens die ik hierboven beschreven heb, en probeer ze maar eens uit bij je volgende vissessie. Je zult zien dat je hiermee verschil kunt maken!

Voorn voer klaarmaken

Goed voer voor het vissen op voorn kan het verschil maken, zorg daarom dat je tijdig aan je voorbereidingen begint. Dit kan je doen door te kijken hoe het water zich gedraagt en daarop je ingredienten in te laten spelen. Voor het vissen op voorn gebruik ik voer uit mijn JVS range, en bepaal ik per seizoen welke kleuren het beste zullen werken. Wil je weten hoe ik dat doe? Kijk dan deze video:

Brasem voer klaarmaken

Weten hoe een vis zich onderwater gedraagt is een belangrijke factor bij het maken van brasem voer. Het vertrouwen wekken bij brasem kan het aasmoment enorm versnellen, en zal een aanbeet niet lang uitblijven. Omdat ze in scholen zwemmen en ook azen blijft het vangen van een brasem vaak niet bij één exemplaar. Wil je weten hoe je het vertrouwen met het juiste lokaas kunt versnellen? Bekijk dan mijn tips in de video:

Feeder voer klaarmaken

Feedervissen is ondertussen een techniek dat al dertig jaar beoefend wordt in nederland en is toegankelijk voor elke visser. Voor mij heeft het feedervissen veel impact gehad over de manier waarop ik mijn voer presenteer en voorbereid. Zo ging ik vroeger met volle emmers naar de waterkant, dat is met het feedervissen niet langer nodig, nu heb je in de meeste gevallen niet meer nodig dan één kg lokvoer op een visdag. En het is gewoon mogelijk om hiermee 50kg vis te vangen. De basis voor mijn feedervoer is het lokaas dat ik met mijn vismaat Jan Zekveld heb samengesteld onder het merk

Tot slot

Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvismateriaal in huis haalt, en boek je succes!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.