• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Voor- en nadelen van gevlochten vislijn

Ivo Nijboer 28 mei 2021
Voor- en nadelen van gevlochten vislijn
Voor- en nadelen van gevlochten vislijn

Waar vroeger iedereen nog met nylon viste zie je nu steeds meer hengelsporters een afweging maken tussen nylon, fluorocarbon of gevlochten vislijn. Feedervissers, karpervissers, roofvissers en natuurlijk ook de zeevissers hebben baat bij gevlochten lijnen. Maar elke lijn heeft zijn eigen voor- en nadelen. Lees nu alles wat je moet weten over gevlochten lijnen.

Gevlochtenlijn_uitgelicht_Raven
Gevlochten lijn

Wat is gevlochten lijn?

Een gevlochten lijn is een vislijn die bestaat uit meerdere dunne dyneema (kunststof) vezels die tot een vislijn zijn gevlochten of geweven. Hierdoor krijg je een zeer sterke ronde of soms platte lijn om mee te vissen. Gevlochten lijnen zijn verkrijgbaar een veel verschillende kleuren, bijvoorbeeld rood, geel, groen, oranje, camo, enzovoort. De kleur van de lijn zegt echter nog niks over de kwaliteit van de lijn.

Voordelen van gevlochten lijn

Gevlochten lijn heeft in tegenstelling tot nylon geen rek, hierdoor heb je een directe beetregistratie. Een karper- en/of feedervisser die op afstand vist met nylon ziet niet alle aanbeten. Doordat er veel lijn uitstaat is de beetregistratie vaak niet optimaal, hier kan gevlochten lijn een oplossing bieden. Vis je op afstand en zijn er weinig obstakels dan is gevlochten lijn een logische keuze.

Bij het roofvissen wil je zelfs op korte afstand elke kleine aanbeet kunnen voelen waardoor je nog beter weet wat er onder water gebeurt. Zeker bij baars en snoekbaars vissen komt het aan op de kleinste beetregistraties, in deze visserij is gevlochten lijn dan ook onmisbaar!

Doordat gevlochten lijn van meerdere vezels is gemaakt is het enorm sterk. Je kan gemakkelijk met een veel dunnere diameter lijn vissen waardoor je verder kan werpen. Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet.

gevlochtenlijn_roofvis_raven
Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.

Nadelen van gevlochten lijn

 • Gevlochten lijnen hebben geen rek. Dat is voor veel vissers een groot voordeel, maar kan ook een nadeel zijn. Geeft de vis tijdens de dril een klap dan vangt de lijn dit niet op. Hierdoor is de kans om een vis te verspelen of ernstig te beschadigen een stuk groter. Pas dus altijd goed op! Zet bijvoorbeeld als die vis dicht bij het net is, de slip weerstand iets lichter.
 • Bij het inwerpen moet je goed op je vingers letten. Door de dunne diameter is deze lijn scherp en kun je gemakkelijk in je vingers snijden. Hier zijn speciale werphandschoenen voor.
 • Gevlochten lijn neemt vocht op en wordt nat/zwaarder. Dit kan zorgen voor verminderde werpeigenschappen en schimmel tussen de lijn. Laat je molen met lijn daarom altijd goed drogen na gebruik.
 • Gevlochten lijn zinkt een stuk minder goed dan nylon.
 • Door alle vezels is gevlochten lijn minder schuurbestendig dan nylon vislijn. Pas dus goed op bij het vissen rond obstakels, stenen en mossels.
gevlochtenlijn_werpen_raven
Pas bij het inwerpen met gevlochten lijn altijd op je vingers!

Wanneer gebruik je gevlochten lijn?

 • Karpervissen op grote afstand
 • Roofvissen met kunstaas om beter te voelen wat er onder water gebeurd.
 • Feedervissen voor een directe beetregistratie op je top.
 • Zeevissen
 • Meervalvissen

Als je met een gevlochten lijn gaat feedervissen, karpervissen of zeevissen is het in veel gevallen slim om een nylon of fluocarbon voorslag te gebruiken. De voorslag vangt de zwaarste klappen van de vis op en zorgt er voor dat de laatste meters op de bodem liggen.

Waar let je op bij aanschaf?

Heb je besloten om te gaan vissen met gevlochten lijn, dan koop je die natuurlijk op raven.nl! Let bij aanschaf van gevlochten lijn op de volgende punten:

 • Trekkracht / Diameter (mm)
 • Kleur
 • Coating
 • Rond of plat gewoven

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste vislijn in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Tight Lines!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.