• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Voorbereiding op het nieuwe visseizoen

Gastblogger 1 februari 2022
Voorbereiding op het nieuwe visseizoen
Voorbereiding op het nieuwe visseizoen

Februari is de maand van plannen. Juist in deze maand kun je alvast veel informatie inwinnen over de te bevissen wateren voor aankomend jaar. Wanneer men nu bezig gaat met het vergaren van informatie kan er, wanneer het voorjaar zich aandient, sneller gehandeld worden om vissen te vangen.

Afgelopen jaar heb je vast veel gevist en daarop terugkijkend kun je bijvoorbeeld gaan analyseren wat dit jaar anders kan. Een analyse kun je vrij snel maken door jezelf enkele vragen te stellen over afgelopen jaar. Vragen die je jezelf zou kunnen stellen zijn:

Heb je vissen verspeeld?

Dat kan een teken zijn dat je onderlijnen aangepast moeten te worden. Door te spelen met lengte of de stijfheid van een onderlijn kunnen vissen wellicht beter gehaakt worden. Zo ook door het eventueel aanbrengen van een ‘shot on the hook’.

Heb je vaak sessies gedraaid met ‘maar’ één vis als vangst?

Dat kan er op duiden dat je teveel of verkeerd aas gevoerd hebt, omdat de verzadiging wellicht te hoog is.

Vang je veel vissen op vaste tijden op een water?

Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om meerdere stekken aan te gaan voeren en zo wellicht ook op andere tijden vis te kunnen vangen. Dit zijn allemaal vragen die elke visser zich rond deze tijd van het jaar kan stellen om zo in het voorjaar direct effectiever zijn/haar tijd te benutten aan de waterkant.


Karpervissen voorbereiden

Goede voornemens

Aankomend jaar ga ik zelf weer een nieuw water bevissen. Naast mijn normale kanalen en rivieren visserij, ga ik dit jaar ook een afgesloten put aanpakken. De Vispas wordt alvast aangeschaft, mogelijke stekken worden alvast in kaart gebracht en zo ook de vangsten van andere vissers afgelopen jaar.

Juist als ik nu alvast deze informatie bundel en doorneem, kan ik mij oriënteren op stekken die over een aantal weken al interessant kunnen zijn. Dit is af te leiden uit de vangsten van andere vissers of juist vissers die op een bepaalde stek niks vingen. Zo ook het in kaart brengen van de dieptes. Deze dieptes kunnen in het voorjaar een grote rol spelen. De vissen zullen zich nu waarschijnlijk in hun winterholding ophouden en deze zal hoogstwaarschijnlijk in de buurt liggen van één van de diepere punten van het water.

Sportvisserij Oost-Nederland heeft zich de afgelopen jaren bezig gehouden met het publiceren van verscheidene dieptekaarten. Deze zijn ideaal voor karpervissers om te gebruiken. Met deze informatie kun je rustig vanaf huis al een goed beeld krijgen van verschillende wateren. Als ik naar de dieptekaart kijk, zie ik dat er zich in de buurt van het diepste punt ook een mooie ondiepte bevindt van 1-1,5mtr diep. Dit zal waarschijnlijk de stek zijn waar de vis zich met een warme voorjaarszon laat zien. Wanneer ik nu alvast in deze hoek van het water af en toe wat boilies voer, is de kans groot dat ik vroeg in het voorjaar succes kan boeken. De vissen die af en toe wat hebben gegeten, zullen met vol vertrouwen dit aas tot zich nemen en ben ik niet onnodig tijd kwijt aan het opstarten van mijn stekken.

Aangezien ik op dit water met twee hengels mag vissen, zal ik ook de andere zijde van het diepere gedeelte aanvoeren. Hier ligt een mooi talud van 3mtr diepte; de omhoogkomende vissen zullen hier hoogstwaarschijnlijk ook langs komen zwemmen. Deze hengel vis ik expres op een andere diepte om mijn kans op succes te vergroten. Ik vis expres niet in de ‘holding’ van de vis, omdat de kans dat ik hun rust verstoor, heel groot is. In dat geval zal ik snel succes boeken, maar zal ik vrij snel de vissen verstoren. Door vissen in hun originele ‘holding’ te vangen, loop je het risico een stek kapot te vissen. Dit houdt in dat je hun vertrouwde omgeving hebt verstoord en het bestand dat origineel op deze plek aanwezig was, zal zich op gaan splitsen verspreid over het water. Deze verandering zal niet positief werken op de vangbaarheid van de vissen.


Karper scheppen

Tot slot

Heb je nog vragen over het voorbereiden van je vissessie? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.