• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Voorjaars visserij met crankbaits, super effectief!

Kevin de Roo 1 juni 2022
Voorjaars visserij met crankbaits, super effectief!
Voorjaars visserij met crankbaits, super effectief!

Het voorjaar is wat mij betreft de perfecte periode om te vissen met crankbaits. Zeker de periode vlak voor de gesloten tijd en tijdens de seizoensopening, is het vissen met crankbaits super succesvol. Een crankbait is een ééndelig bolvormig plugje waarbij de actie en de diepgang wordt bepaald door de duik lip. Meer informatie hierover vind je in ons populaire blog "Kunstaas, de kunst van het liplezen"

In het voorjaar zie je dat de, in de winter, samengeschoolde aasvissen weer weg trekken van de geijkte winter stekken. Dit betekent dat de aasvis verspreid over het water te vinden is. Dit geldt ook zeker nog tijdens de seizoensopening eind mei en juni. Het voordeel van een crankbait is dat je snel veel water kan afvissen en dat vooral de kleine crankbaits goed passen in het natuurlijke voedsel wat in deze tijd van het jaar voor de snoek, snoekbaars, baars en andere roofvissoorten beschikbaar is, namelijk speld aas. Denk zeker niet dat je op dit kleine aas geen grote rovers kunt vangen want ook grote snoek is in deze tijd van het jaar gefixeerd op speldaas en de kans is groot dat ze niks anders eten dan dit speldaas. De gouden kunstaas tip is dan ook "Match the hatch".

How to: vissen met Crankbaits

Speciaal voor het vissen met crankbaits hebben we een korte video opgenomen waarin we uitleggen hoe je kunt vissen met crankbaits.


De juiste crankbait set

Voor het vissen met crankbaits kun je twee verschillende type hengels gebruiken. Een spinhengel van +- 2,20 meter lang en een werpgewicht tot 21 gram. Op deze hengel voor het crankbaitvissen zit een vismolen met 2500 spoelformaat gevuld met 0.08 mm gevlochten lijn. Deze gebruik je met name voor de lichte en ondiep lopende crankbaits. De hengel moet een iets zachtere top hebben wat er voor zorgt dat je de baarzen, die je vaak vangt met deze visserij, minder snel verspeeld. Een grote baars heeft nou eenmaal een iets zachtere bek dan andere roofvis soorten. Een harde hengel zorgt er dan voor de het kleine dregje snel losraakt uit de bek. De andere hengel is een baitcaster met een werpgewicht tot 30 gram. Op deze crankbait baitcasthengel zit een druppelreel gevuld met 0.14 mm gevlochten lijn. Deze hengel is duidelijk iets harder dan de spinhengel en gebruik je dan ook vooral voor de grotere en diep lopende crankbaits en twitchbaits.

Lijnkeuze en onderlijn voor het crankbaitvissen

De lengte en stand van de duiklip op de crankbait bepaald natuurlijk in grote mate de diepgang van de crankbait. Maar ook met de lijnkeuze kun je nog het één en ander aanpassen aan de diepgang van het kunstaas. Wanneer je een dunne lijn inzet zoals bijvoorbeeld een gevlochten lijn van 0.08mm zal een plug makkelijker de maximale diepgang bereiken en soms zelf nog iets dieper. In sommige situaties is een dikkere lijn noodzakelijk, bijvoorbeeld schuurbestendigheid, hierdoor zal de crankbait dan automatisch ook minder diep lopen.

Bij het vissen met crankbaits maak je altijd gebruik van een "snoekproof" onderlijn. Hierbij kun je kiezen voor verschillende materialen zoals bijvoorbeeld staal, fluorocarbon en/of wolfram. Onze voorkeur gaat uit naar een dunne titanium onderlijn. Dit om er voor te zorgen dat de crankbait altijd de maximale diepgang kan bereiken zonder belemmerd te worden door een te dikke onderlijn.

Crankbait wordt binnengehaald
Er zijn veel verschillende crankbaits

Het vissen met crankbaits

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de visserij met shads kun je met crankbaits makkelijker verschillende waterlagen uitvissen. Om deze reden is het dan ook slim om twee hengels klaar te hebben liggen met crankbaits en verschillende duikdieptes. Over het algemeen vis je met dit type kunstaas een stek redelijk snel uit, omdat de actieve roofvis snel wordt aangetrokken. Dit omdat het kunstaas aardig wat “lawaai” maakt onder water. Door een stek kort uit te werpen met twee of drie verschillende plugjes is de kans klein dat je een actieve rover niet over de streep trekt. Daarnaast kan het ook zeker lonen om nadat je een stek bijvoorbeeld in de ochtend hebt uitgevist en geen aanbeet hebt kunnen uitlokken, hier in de middag nog een keer terug te komen.

Ideeën of opmerkingen? Laat het ons weten!

Heb je nog ideeën of opmerkingen over dit blog of over het vissen met crankbaits? Laat het hieronder weten! Wij zijn erg benieuwd wat jij ervan vindt en hoe jij te werk gaat aan de waterkant! Daarnaast zijn wij altijd benieuwd naar jouw ideeën over nieuwe blogs, welke blogs mis je en zou je graag eens willen zien? Laat het hieronder weten in de comments zodat we voor jou een blog kunnen schrijven.

Tot slot

Heb je nog vragen over het vissen met crankbaits? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.