• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Waar op te letten bij aanschaf van een karper hengel?

Raven Hengelsport 28 januari 2022
Waar op te letten bij aanschaf van een karper hengel?
Waar op te letten bij aanschaf van een karper hengel?

Veel klanten van ons vragen ons advies over je juiste hengel/molen combinatie, graag zou ik jullie op weg helpen bij het maken van deze keuze. De combinatie afstemmen is van groot belang voor het juiste visplezier. De hengel is eigenlijk een verlengde van onze armen, en moet er voor zorgen dat er tijdens het werpen genoeg kracht is om afstanden te halen. En tijdens de dril moet de hengel de klappen van de vis opvangen zodat de haakdruk niet te ver oploopt.

Opbouw van de blank

In hengels maken wij onderscheid in slow, medium en fast tapers. Dit zegt niks over het aantal LB van de hengel, maar meer over de opbouw van de ‘blank’. De ‘blank’ van de hengel word mee bedoeld, de hengel zonder handvat, reelhouder en ogen erop.

De blanks van vroeger werden veelal van glasvezel gemaakt en in diezelfde tijd werden de termen slow, medium en fast-taper aan de actie van de hengel verbonden. De bewering in opbouw van dik naar dun is niet geheel meer waar na de komst van de carbon hengels. De blank kan nu ook in diameter gelijk blijven, terwijl de wand van de blank binnenin wel van dik naar dun gaat.

Slow taper:

Een buigzame blank, welke langzaam van dik naar dun loopt, waardoor de hengel een parabolische actie krijgt. Deze hengels zijn vaak ideaal voor het penvissen en hebben veelal een testcurve tot 1,5-2lb. Deze hengels worden vaak gevist in combinatie met een molen met een kleinere spoelcapaciteit en een laag gewicht. Een slow taper word vaak gebruikt in de penvisserij.

Medium taper:

Een medium taper is een hengel die gematigd van dik naar dun loopt en heeft vaak wel body in het handdeel maar is soepeler tot aan de top. Deze hengels komen wij veelal tegen met een testcurve tot 2.75lb. Een medium taper is ideaal voor het vissen op middellange afstand, lees tot 60-80mtr.

Deze hengels worden zowel verkocht met kleine compacte molens, maar ook met de grotere big pit modellen.

Fast taper:

Een vrij stugge hengel met vrijwel alleen maar actie in het laatste deel van de top. Hierdoor kan er op afstand makkelijker druk worden gezet op de vis. Door de stugge afwerking raden wij deze hengels vaak aan voor visserij op grote meren of rivieren. In deze visserij word er vaak gevist met zwaar lood en of uitgevaren met de boot. Dit type hengel is dan ook vaak verkrijgbaar in een 3.90mtr versie en vaak tot 3.25lb. Deze hengels worden vaak gecombineerd met big pit molens.

Omdat er ook onderling tussen de hengels wel gecombineerd word, is de bovenstaande uitleg een globaal overzicht. Er zijn fast tapers beschikbaar met een testcurve van 2.75lb als ook een slow taper met een lengte van 3.90 of 4.20mtr.

Het aantal lb (Engelse Pond, 450gr) van een hengel vertegenwoordigd het gewicht dat nodig is om een de top in een hoek van 90graden te krijgen ten opzichte van het handvat.

Dat wil zeggen dat bij een hengel van 3lb er, 3 x 450gr nodig is om de top te buigen naar een hoek van 90graden. Een hengel met een hoger lb, kan ook meer werpgewicht aan. Dit gegeven kan interessant zijn wanneer u veel werpt in uw visserij.

De meeste hengels worden tegenwoordig niet meer van glasvezel gemaakt maar van carbon. Hierdoor kan het gewicht van de hengel laag blijven, ondanks dat de kracht niet afneemt. De eerdere zogenaamde glasstokken waren vaak erg zwaar en slap qua actie. Tegenwoordig word er enkel en alleen nog glasvezel in een hengel verwerkt om de prijs laag te houden, deze combinatie heet ‘Composite’. Wanneer we naar het duurdere segment kijken, zijn het vooral de kwaliteit van carbon en ogen die de prijs maken.

“Is een dure hengel, dan ook beter/sterker?”

Deze bewering is zeker niet waar. Het is een gegeven dat de stijvere carbonsoorten duurder zijn dan de soepelere varianten. Echter zegt dat niet dat de stijvere soorten ook beter zijn. Vaak zijn duurdere hengels uitgevoerd met een stijver carbon om zo het gewicht laag te houden. Fabrikanten kunnen met minder materiaal de beoogde actie van een hengel behalen. Maar hierdoor zijn ze wel kwetsbaarder dan de composite versies of hengels met soepeler carbon. Met duurdere hengels is voorzichtigheid dan ook geboden.


Blog_karpervissen_algemeen

De ogen van de hengel

Vroeger was er veel vraag naar Fuji-sic ogen omdat deze nou eenmaal langer mee zouden gaan dan de goedkopere varianten. Tegenwoordig zijn er bijna geen slechte ogen meer te vinden op de hengels. Er is absoluut wel onderscheid te vinden maar het verschil valt behalve stootvastheid amper te merken in uw visserij. Waar u wel op kunt letten, is het aantal en of type ogen. Wanneer een hengel meer ogen heeft, heeft de lijn ook meer weerstand. Dit is niet ideaal wanneer u afstanden moet werpen. Dubbelpoots ogen kunnen de hengel ook iets meer body geven aangezien deze een groter deel van de blank stijf houden. Enkelpoots ogen zullen mooier met de blank meebuigen, dat komt vrijwel altijd de actie ten goede. Enig nadeel is dat, enkelpoots ogen kwetsbaarder zijn.

Wat een visser zich bij de keuze van een hengel kan afvragen is, “word er gevist bij obstakels?”.

Wanneer er vaak bij obstakels gevist word, is een hengel met iets meer body zeker een must. Hierdoor kun je meer druk op de vis zetten. En kunt u de vis makkelijker bij een obstakel weg dirigeren en de kans op verspelen verkleinen. Let hierbij op dat de montage ook aangepast word. Hierbij kun je denken aan sterkere haken en een gevlochten lijn. Mocht je nieuw zijn met deze visserij vraag dan eens één van onze verkopers naar advies en/of handige tips. Ook voor alle andere vragen over de keuze van de juiste hengel kunt u bij ons terecht.

Tot slot

Heb je nog vragen bij het kopen van een karperhengel? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.