• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Wintervoer voor het witvissen

Anja Groot 31 mei 2021
Wintervoer voor het witvissen
Wintervoer voor het witvissen

Om een visje te kunnen vangen zal je ze ook moeten lokken met voer. Maar hoe maak je een goed wintervoer? Dit is een veelgestelde vraag binnen de witvisserij. Belangrijk bij een goed wintervoer is dat een licht voer gebruik waardoor de vis niet teveel verzadigd. De vis moet niet vol raken met als gevolg dat ze niet meer eten. Daarom gebruik ik zelf het onderstaande voer dat gemakkelijk klaar te maken is.

Wat heb je nodig?

  • Voerbak met binnenbak
  • Voerzeef
  • JVS Voorn Lokvoer
  • Zwarte kleurstof
  • Hennepzaad
  • Casters
  • Water

Hoe maak je dit goed klaar?

Pak een grote emmer met een binnenbak, een voerzeef die over deze bak past en een bakje water. Dat mag gewoon het water zijn waarin je vist. In de winter heb je natuurlijk niet zoveel voer nodig dus als je een zakje van 1 kilo aanmaakt dan heb je in eerste instantie genoeg voer om lekker mee te vangen.

In de winter vang je voornamelijk voorn, daarom gebruiken we vaak een kant en klare voorn mix en niet iets voor brasem. Daarnaast is het water helderder waardoor de witvis veel meer op valt voor de rovers. Daarom is het belangrijk om een donker gekleurd voer te gebruiken zodat de witvis zich veilig voelt boven het voer. Hier gebruiken we een zwarte kleurstof voor. Gooi de zak met JVS Voorn in de grote emmer en voeg daar ongeveer 1 eetlepel zwarte kleurstof door. Meng dit met je handen of een mixer goed door elkaar.

Bevochtigen en zeven

Het gemengde voer kun je natuurlijk niet zomaar in het water gooien, daarom gaan we het voer bevochtigen. Voeg water aan het voer toe en meng dit met je handen totdat je er een mooie bal van kan maken. Als je het voer eventjes laat staan dan zullen alle ingredienten het water opzuigen waardoor het voer een stuk droger wordt. Daarom voeg je nogmaals wat water toe en meng je dit weer met je handen totdat je er een mooie voerbal van kan knijpen. Als het voer niet meer uitdroogt dan is het helemaal verzadigd en kun je verder. Na het bevochtigen zitten er nog wel grote stukken en klontjes in het voer. Dit los je op door het voer boven de binnenbak door een voerzeef te wrijven (niet drukken). Hierdoor krijg je een mooi gelijkmatig voer.

Extra's toevoegen

Na het bevochtigen en zeven heb je een voertje waar je al goed mee kan vissen. Toch voegen we nog wat extra ingrediënten toe die het voer extra aantrekkelijk maken. Hiervoor gebruik ik vaak een mix van hennep en casters. Hennepzaad is populair bij veel witvis en bevordert de spijsvertering van de vis waardoor deze meer kan blijven eten. Omdat je de casters in de winter perfect als haakaas kan gebruiken voegen we deze ook toe aan het voer. Dit zorgt voor herkenning en meer vertrouwen in het aas.

Voeren

Nu het voer klaar is kun je een paar voerballetjes knijpen die je precies bij je dobber gooit.

wintervoer_stapvoorstap_raven_1000
Stap voor stap een vangend wintervoer.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.