• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
 • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
 • Gratis verzending vanaf € 50,-

Zelf (leadcore) leaders maken voor het karpervissen

Ivo Nijboer 28 mei 2021
Zelf (leadcore) leaders maken voor het karpervissen
Zelf (leadcore) leaders maken voor het karpervissen

Leaders of leadcore leaders gebruik je bij het karpervissen om de laatste meter zo vlak mogelijk op bodem te houden. Dit voorkomt het afschrikken van de karper door je lijn en zorgt dus voor meer vangsten. Daarnaast is het dikke materiaal erg sterk en bestand tegen het doorschuren op bijvoorbeeld mosselbanken, basaltblokken en andere obstakels onder water. Leaders zijn er in verschillende soorten, maten en merken. Je kan ze kant en klaar kopen, maar natuurlijk ook gewoon zelf maken. Dit scheelt niet alleen geld maar is ook nog eens leuk om thuis te doen. Daarnaast kun je de leader precies zo maken zoals jij wil. Laten we eens kijken hoe je dat moet doen...

leader_leaders_raven
Leaders zijn er in verschillende soorten

Wat heb je nodig?

Voor het maken van een leader heb je maar een paar dingen nodig. Wil je een chodrig of andere montage maken dan kun je de materialen uitbreiden met alle onderdelen die daar voor nodig zijn. In dit blog maken we een standaard leader met leadcore materiaal. In de basis heb je dit nodig:

 • Rolletje leadcore of leadermateriaal
 • Braidschaar
 • Splicing Needle
 • Wartel of andere systeemmaterialen (Afhankelijk van je montage)
 • Aansteker
benodigdheden_leader_raven
Je hebt niet veel nodig om een Leader te maken.

Hoe maak je een leader?

 1. Knip een stuk leadermateriaal af (ongeveer 10cm langer dan je benodigde leader)
 2. Verwijder bij de leadcore leader een aantal centimeter van de loodkern. Dit doe je door de mantel naar echter te trekken en de loodkern door te knippen. Trek de mantel daarna weer goed uit. Bij loodvrije leaders kun je deze stap overslaan.
 3. Steek de open splicing needle op 8 cm van het eind ongeveer 3 cm door de kern van de leader
 4. Clip het uiteinde van de leader in de splicing needle en sluit de needle
 5. Haal de splicing needle met einde van de leader terug door de kern van de leader
 6. Knip het overige deel kort af en brand het uiteinde voorzichtig tot een bolletje. Lijm eventueel even vast met een drupje secondelijm.
leader_6stappen_raven
Stap voor Stap een goede leader!

Nu je de ene kant van de leader klaar hebt kun je de andere kant eenvoudig zelf doen. Ik voorzie al mijn leaders van een simpele wartel aan de andere kant. Hierdoor kun je gemakkelijk een inline lood over de leader schuiven of gebruik maken van een safetyclip met wartellood. Natuurlijk kun je de leaders ook voorzien van kralen voor een chod- of helicopterrig en zo inspelen op de bodem en het aasgedrag op jouw water.

leader_wartel_raven
Zelf werk ik mijn leaders altijd af met een eenvoudige wartel in maat 8.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.