• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Zigvissen? Lees deze tips en ga goed op pad! - Raven Blog

Ivo Nijboer 23 juli 2021
Zigvissen? Lees deze tips en ga goed op pad! - Raven Blog
Zigvissen? Lees deze tips en ga goed op pad! - Raven Blog

Zigvissen betekent; het belagen van karper tussen bodem en de oppervlakte. Het aas bij het zigvissen kan een larve, kever of andere voeding van de karper imiteren. Het beginnen met zigvissen gaat gepaard met veel vragen, hierdoor besluiten veel vissers dan ook om er niet aan te beginnen. Zonde! Want het kan een uiterst effectieve manier zijn die een visloze dag kan redden.

Sfeerbeeld_Overwrap_tent_winter.
Wil jij dit jaar gaan zigvissen? Lees deze tips en ga op pad!

Zigvissen testen op vertrouwd water!

Start het zigvissen en de techniek ervan eerst testend op een water met een groot bestand aan karper. Niks is zo frustrerend als met een teruglopend vertrouwen, je uren te slijten aan de waterkant. Door te oefenen met het zigvissen op een water met een groot bestand aan karper, kun je vertrouwen opbouwen en zeker de basisfouten van het zigvissen snel tackelen. Probeer naast een imitatie van een larve, insect of kever ook eens een stukje zig foam met een flavour.

Zig rig
Zig rig

Investeer in een goed zig systeem

Een goede zig float kit is erg belangrijk! De kosten win je weer terug in het voeren. Een zig-systeem of onderdelen ervan, lijken erg duur maar zijn juist cruciaal voor je vangsten. Bespaar dus niet op scherpte van haken, fluorocarbon lijnen en/of float systemen. Dit zijn juist de punten waardoor je een aanbeet kan afdwingen of de karper binnen kan halen. Voor het zigvissen geldt “besparen op de inhakingskansen, is besparen op je vangsten”.

adjustable-zig-float.
adjustable-zig-float.

Denk verder dan de kokosmelk tip uit de supermarkt

Het wolkende effect van kokosmelk is al vaak genoemd en werkt absoluut op vele wateren. Ook in het zigvissen kan dressuur optreden die weer doorbroken moet worden. Denk dus eerder aan andere wolkende of niet wolkende lokstoffen. Denk bijvoorbeeld aan ‘gecondenseerde melk in blik’, beschuitmeel, gemalen hennep en leem(aarde).

Het leem lijkt een raar bestandsdeel in het rijtje voer ingrediënten, maar kan juist goed werken. Door dit zinkende en licht wolkende ingrediënt toe te voegen aan je zigmix, bereik je alle waterlagen zonder dat je de vis verzadigd. Veel ingrediënten zullen na het afzinken zorgen voor een soort van voerstek op de bodem, dit wil je niet bij het zigvissen. Leem is de ideale keuze om de vis in alle waterlagen aan te spreken zonder te verzadigen. Zeker in de winter is leem ideaal om de vissen niet te verzadigen.

CraftyCatcher-Spomb
CraftyCatcher-Spomb

Heb je zelf geen goede zigmix samenstelling, neem dan een bewezen zigmix van bijvoorbeeld Crafty Catcher als basis en experimenteer daar mee verder.

De beste plek voor zigvissen

Als het voer door wind of stroming over het water verspreid wordt, werkt dit in je nadeel. Bedenk daarom goed waar je op een water gaat zigvissen. Bij het zigvissen wordt het aas vlak onder het oppervlakte of op 'half water' aangeboden, dus is het goed om te bedenken wat er met je voer gebeurd na het inwerpen. Als je bijvoorbeeld begint met zigvissen in de hoek waar de wind op staat, ben je vaak niet ver van de vis af en drijft je voer hooguit de windhoek in. Zodoende blijf je in de buurt van de vis en hoef je jouw zig montage nooit ver te verplaatsen.

Dit is ook bij het oppervlakte vissen een goede tip; "liever je voer in één hoek tegen de kant aan gedreven, dan over het hele water verspreid".

Spod_Voertips_Raven
Spod_Voertips_Raven.

Als je in de winter op pad gaat presenteer de zig rig dan in de onderste waterlaag. De karper ligt in de winter niet alleen maar constant op de bodem, dus je zig één meter boven de bodem aanbieden kan al wonderen verrichten. Heb je een dieptemeter op je boot of voerboot? Ga in de winter dan eens een dag op pad om uit te zoeken in welke waterlaag de karpers uithangen. Heb je ze eenmaal gevonden, vis dan in die periode, op dat water, op die diepte! Succes gegarandeerd!

Hou je aas visueel en simpel

Door te weinig drijfvermogen gaat het te vaak mis, tijdens het zigvissen. Door gebruik van oliën, of te klein aas in verhouding tot de haak, kan de presentatie niet optimaal zijn onderwater.

Heb vertrouwen in je aas. Het lijkt een open deur maar het is zo belangrijk! Zigvissen, is zicht vissen. Zorg ervoor dat je aas voldoende drijfvermogen heeft en aangeboden wordt in de waterlaag waar jij het wilt. Als je op de dieptemeter ziet dat de vissen op drie meter onder het oppervlakte hangen, zorg er dan ook voor dat je aas daar wordt aangeboden.

Zigvissen Foam.
Zigvissen Foam.

Wat heb je nodig voor het zigvissen?

Heb je nog vragen, stel deze dan gerust aan onze klantenservice Ze staan je graag te woord. of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende zigvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Ga jij dit jaar zigvissen? Goede vangst gewenst!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.