• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Zo onderhoud je je slaapzak

Jerry Stam 1 juni 2021
Zo onderhoud je je slaapzak
Zo onderhoud je je slaapzak

Als karpervisser slaap je regelmatig in je slaapzak. Tijdens de koudere nachten is een goede slaapzak zelfs je beste vriend. Om de levensduur van je slaapzak te verlengen is goed onderhoud daarom erg belangrijk. Het is eerst belangrijk om te weten hoe een slaapzak eigenlijk werkt.

Werking slaapzak

Wist je dat een slaapzak zelf je eigenlijk helemaal niet warm maakt? Dit doe je met je eigen lichaamstemperatuur. Om je warm te houden is een slaapzak gevuld met bijvoorbeeld holle vezels, dons of ander materiaal. Dit materiaal isoleert en probeert de lucht die je zelf opwarmt zo lang mogelijk vast te houden. Daarom is het belangrijk om de vulling van je slaapzak in een zo goed mogelijke conditie te houden. Vergaat de vulling of kan deze de warmte niet meer vasthouden, dan houd je het minder warm en is het tijd voor een nieuwe slaapzak.

Hieronder een aantal handige tips om de levensduur van je slaapzak te verlengen:

Uithangen

Na een nachtje vissen is je slaapzak altijd vochtig geworden en ruikt hij muf. Daarom moet je hem altijd uithangen en laten drogen. Hiermee voorkom je schimmel aan het buitenmateriaal en in de vulling. Tijdens het uithangen kun je hem een paar keer opkloppen om de vulling weer wat ‘voller’ te maken. Probeer de slaapzak niet in de felle zon te hangen.

slaapzak_uithangen

Opbergen

Bij de meeste slaapzakken wordt een opberghoes of compressiehoes geleverd zodat je hem zo compact mogelijk kan opbergen. Dit is handig tijdens het vervoer, maar doet de slaapzak op lange termijn niet veel goeds. Als je de slaapzak een tijdje niet gebruikt is het verstandig om hem uit te hangen of in elk geval buiten de hoes op te bergen. Het liefst op een plek met weinig zonlicht. Zo blijft de vulling lekker vol en houd hij je dus beter warm.

Doe je de slaapzak in de hoes? Dan moet je hem niet strak oprollen maar er gewoon met open rits in de zak proppen. Als je hem strak op rolt komt er druk op de gestikte naden en kunnen deze open gaan staan. Daarnaast rol je de vulling weer te strak op waardoor de isolerende werking minder kan worden.

slaapzak_in_hoes

Wassen?

Het is het beste om je slaapzak niet te wassen omdat hier nogal wat haken en ogen aan zitten. Zo kan de vulling samen klonteren en daardoor vermindert de isolerende werking. Als je heel wat nachten per jaar maakt of hij erg vies is geworden dan ontkom je er natuurlijk toch niet aan.

Er zit nogal een verschil in het wassen van een donzen slaapzak en eentje van een synthetisch materiaal. Zo mag synthetische vulling niet in de droger en heb je speciale zeep voor een donzen slaapzak. Vooral het drogen van de slaapzak is tijdrovend en bepalend voor de kwaliteit van de vulling. Omdat er veel fout kan gaan kun je de slaapzak het beste naar een professional brengen. Ga dan vooral niet naar de stomerij, die wast de slaapzak op een chemische manier waardoor de vulling beschadigd. Wil je hem toch zelf gaan wassen? Lees je dan goed in!

Tot slot

Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad, Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste visspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.