Filter

Voeringrediënten & Mixen

Om zelf een eigen lokvoer te maken kun je verschillende ingrediënten gebruiken. Wij hebben alle bestanddelen vers in huis. Gebruik ze dus om zelf je lokvoer te maken of om een bestaand al kant en klaar lokvoer wat extra’s mee te geven.

Meng droge voeringrediënten altijd voordat je ze bevochtigd, dus meng eerst de droge lokstoffen en ingredienten. Bevochtig dan pas het voer met water. Wrijf het desnoods even door een voerzeef. Voor de karpervisser kan je vele van deze voeringrediënten gebruiken voor het maken van je eigen boilies. Maak een mix van verschillende vismelen en robin red, of kies juist voor een zoete of nootachtige mix. Zorg er wel voor dat je altijd een goed draaiende basismix hebt.

Tip om goed te bepalen hoeveel vocht er door je grondvoer moet bij het witvissen. Voeg water toe totdat je er een voerbal van kunt maken die als je die omhoog gooit en weer op je platte hand opvangt in grote stukken openbreekt, doet hij dat niet dan voeg je nog wat water toe. Blijft de bal heel dan is je grondvoer te droog en zal het ook als een vaste bal afzinken op je stek. Loopt het voer tussen je vingers door, dan kan het te nat zijn. De bedoeling is dat bij het afzinken van je voerbal er al deeltjes afbreken en zo een voer kolom op je stek ontstaat!

Boilies zelf maken:

Het zelf maken van boilies is niet alleen leuk om te doen, maar heeft vaak ook verrassend goede resultaten! Om het boilies rollen gemakkelijker te maken zijn er kant en klare boiliemixen, dit worden ook wel 50/50 mixen genoemd. Deze boiliemixen bestaan uit verschillende basis ingrediënten waardoor de boilies een goede voedingswaarde hebben en gemakkelijk te draaien zijn. Hier kun je zelf losse ingredienten en flavours aan toevoegen om de boilie extra aantrekkingskracht mee te geven. Voeg per kilo droge mix ongeveer 10 eieren toe om de boiliemix tot een deeg te kunnen kneden. Daarna kun je het deeg tot boilies draaien met behulp van een deegspuit en boilieroltafel. Zet een pannetje water op het vuur en breng het aan de kook. Gooi zo’n 20 boilies in het water en roer zachtjes zodat ze niet aan de bodem blijven plakken. Als de boilies boven komen drijven (na zo’n 90 sec.) haal je ze eruit met een zeef en leg je ze een nachtje op een oude handdoek om te koelen en drogen. Daarna kunnen ze de vriezer in.

Stickmixen:

Stickmixen bestaan uit fijne en groffe voerdelen die je samen met je haakaas aanbied. Bijvoorbeeld door een PVA Funnelweb te gebruiken. Ze bestaan uit eetlust opwekkende ingredienten en partikels. Zelf voeg je er nog wat gecrushte boilies bij.

Alles gaat in een PVA Funnelweb en dit voer duw je compact aan met een compres stick. Monteer deze aan je rig en werp in. Rondom je haakaas ligt na het oplossen van de PVA een mooi aantrekkelijk hoopje voer wat vlug door de karper opgemerkt zal worden.