Filter

Vrijloopmolens

Bij de moderne statische karpervisserij wordt veel gebruik gemaakt van vrijloopmolens.

Een vrijloopmolen of baitrunner is een molen met een dubbele slipfunctie. Ligt de hengel op de bankstick of rodpod dan wordt de vrijloop stand ingesteld. Op deze manier heeft de vis nadat hij zich gehaakt heeft de ruimte om gemakkelijk lijn van de spoel te trekken. Op het moment dat je de hengel oppakt en een draai aan de slinger geeft slaat de molen automatisch over op de ‘gevechts’ slip. Door de beide slipstanden van te voren in te stellen weet je zeker dat de slip juist staat ingesteld staat tijdens een aanbeet.

Het instellen van de slip:

Zoals hierboven beschreven staat is het verstandig om beide slip functies in te stellen voordat je begint met vissen. De vrijloopinstelling mag redelijk los worden ingesteld. Bedenk wel dat hoe zwaarder deze ingesteld staat hoe meer tegendruk de vis krijgt en hoe dieper de haak zich zal zetten tijdens een aanbeet. Bij het afstellen van de gevechts slip is het uiteraard belangrijk dat de lijn nooit mag knappen. Tijdens een dril kun je deze slip blijven bijstellen afhankelijk van de situatie.

De beste vrijloopmolen merken

Tegenwoordig zijn er vrijloopmolens van diverse merken, denk hierbij ook aan de merken Fox, Daiwa, X2 en Spro. Bij het statisch karpervissen met vastlood waarbij de hengels op een rodpod of losse banksticks liggen, is het aan te raden ( vooral voor de beginnende karpervisser ) om gebruik te maken van vrijloopmolens. Een vrijloopmolen kan worden gebruikt in combinatie met vrijwel elke karperhengel.

Shimano baitrunners

Shimano introduceerde omstreeks 1985 de eerste baitrunner molen. De naam Baitrunner mag dan ook alleen gebruikt worden door Shimano, hetzelfde type molens van andere merken krijgen de naam vrijloopmolen, maar de werking is hetzelfde.

Penn vrijloopmolen

Penn heeft een aantal vrijloopmolens voor het karpervissen op de markt gezet, waarmee ze op prijs en kwaliteit goed op de markt staan.

Faith Vrijloopmolen

Faith heeft degelijke vrijloopmolens op de markt gezet die voor een scherpe prijs goed betaalbaar zijn voor een hoop vissers.

De beste vrijloopmolens kopen?

Wanneer het gaat om vrijloopmolens voor het karpervissen, zijn er veel varianten te vinden. Voor een ruim assortiment van hoge kwaliteit, ga je natuurlijk naar Raven.nl. Bestel jouw volgende vrijloopmolen vandaag nog in onze webshop of bezoek één van onze fysieke winkels in Steenwijk en Lelystad. Heb je een vraag? Bel dan gerust naar 0321 310 012 of neem een kijkje binnen de klantenservice. Welke vrijloopmolen voor het karpervissen ga jij straks bij ons kopen?