Filter

Karperlijn

Karperlijn is bij het karpervissen erg belangrijk, het zorgt namelijk voor het contact tussen de karper en de karperhengel en molen.

Soorten karperlijn

Daarmee is het een factor bij het karpervissen die veel aandacht verdient. Er zijn verschillende soorten en dikten karperlijn. Let er altijd goed op welk karperlijn het beste op jouw karpermolens past, en welke hoeveelheid je moet hanteren.

Tip: Bespaar niet op je vislijn, het is zonde om je karper te verspelen omdat de lijn niet goed is! Controleer de lijn daarom regelmatig en vervang hem indien nodig.

Nylon karperlijn

Zo is er de bekende nylon karperlijn, dit is over het algemeen de meest gebruikte lijn voor het vissen op karper. Het is gemakkelijk te knopen, moeilijk zichtbaar onder water en in verschillende kleuren verkrijgbaar. Voor het karpervissen gebruik je een nylon vislijn van 0.25 tot 0.40 millimeter.

Gevlochten karperlijn

In tegenstelling tot nylon karperlijn hebben Gevlochten karperlijnen geen rek, hierdoor is er directer contact met de karper en heb je een snellere beetregistratie. Daarnaast is gevlochten vislijn met dezelfde kracht veel dunner dan nylon. Wel moet je uitkijken dat je de vis niet beschadigd. Dit gebeurd met gevlochten lijn sneller dan met nylon.

Fluocarbon karperlijn

Naast nylon is er ook nog Fluocarbon karperlijn. Dit is een lijn die nagenoeg geheel onzichtbaar is onder water. Ook is hij zwaarder als nylon, wel zo’n 70%. Dus het is ook een karperlijn die erg goed afzinkt. Je kunt hem als hooflijn gebruiken of een 30m als voorslag voor je gevlochten lijn. Dan weet je zeker dat je gevlochten karperlijn goed afzinkt! Fluocarbon is ook gladder als nylon, en zal dus gemakkelijker werpen. Nadeel is dat de trekkracht in verhouding tot de diameter minder is dan nylon. Waar je met nylon 35/00 zou gebruiken, zit je bij fluocarbon al snel op 43/00. Ook is het vaak wat duurder als nylon karperlijn, dit komt door de hogere materiaal en productiekosten.

Karper hoofdlijn

Karpers zijn grote en sterke vissen die om een relatief dikke lijn vragen. Afhankelijk van het soort water en de obstakels onder water kun je de onderstaande vuistregel hanteren. Karpervissen op de rivier vraagt vanzelfsprekend om een andere lijn dan het penvissen in een stadswater.

  • Statisch karpervissen: 0.25mm tot 0.35mm
  • Rivieren en vissen bij obstakels: 0.40mm (Hier is gevlochten lijn echt een aanrader)
  • Pen- en oppervlaktevissen:0.20mm tot 0.28mm (Kies een lijn met enige rek. Karpers kunnen erg sterk zijn, en op korte afstanden heb je zo enige demping)

Direct karperlijn kopen?

Nylon karperlijn. Gevlochten karperlijn. Fluorocarbon karperlijn. Wanneer het gaat om karper hoofdlijn, zijn er veel varianten te vinden. Voor een ruim assortiment van hoge kwaliteit, ga je natuurlijk naar Raven.nl. Bestel jouw favoriete hoofdlijn voor het karpervissen vandaag nog in onze webshop of bezoek één van onze fysieke winkels in Steenwijk of Lelystad. Heb je een vraag? Neem dan een kijkje binnen de klantenservice. Welke lijnen voor karpers ga jij straks bij ons kopen?