Filter

Rookovens & Toebehoren

Wanneer je samen met vrienden lekker een dagje Forelvissen achter de rug hebt, wil je de dag natuurlijk afsluiten met een heerlijke maaltijd. Want wat is nou lekkerder dan jouw eigen gevangen Forel, zalmForel of goudForel? Uiteraard kan je jouw gevangen Forel bakken in boter, maar gerookte Forel kan nog veel lekkerder zijn! Roken is ook nog eens gezonder dan bakken. Er komt bijna geen vet aan te pas omdat het vet van de vis aflekt.

Heb je een mooie Forel, zalmForel of goudForel gevangen in een Forelvijver of in het wild? Dan kun je deze met een rookoven heerlijk klaarmaken. Het houtmot in de rookoven gaat smeulen waardoor er rook ontstaat. Hiermee maak je vis, vlees, groente of andere gerechten klaar.

Het roken van een gerecht past perfect binnen een vetarm dieet. Er komt namelijk geen olie of boter aan te pas. Roken is gezond en lekker. Maak er een gezellige bezigheid van met vrienden of familie, pak er een lekker glaasje drinken bij en smullen maar!

Accessoires voor het Forel roken

Er zijn twee manieren van eten roken; koud roken en warm roken. Voor beide manieren hebben wij de juiste materialen in het assortiment. Bij het koud roken is het belangrijk om de Forel, zalmForel of goudForel een tijdje in de rookkruiden te leggen voor dat de vis gerookt wordt. Als je hulp wil bij het kiezen van een lekkere kruiden combinatie, dan heeft Eurocatch rookkruiden om jouw Forel, zalmForel of goudForel op smaak te brengen. Het roken doe je in een speciale rookovens, dit kan in een tafelmodel rookoven zoals de Dam Rookoven Deluxe. Liever meer dan twee vissen roken? Kies dan voor een staand model rookoven of een rookkast. Deze modellen zijn groter waardoor je meerdere vissen tegelijk kan roken. Ideaal als je veel visite krijgt!

Forel roken voor beginners

Wil jij graag leren Forel roken? Lees dan onze blog en rook alle visboeren naar huis!

Lekkere en simpele gerechten met Forel

Wil je nou een lekker en simpel gerecht met Forel? Probeer dan eens onderstaande voorgerechten, hoofdgerechten of nagerechten!

Heerlijke voorgerechten met Forel;

  • Röstikoekjes met avocado en gerookte Forel
  • Gerookte Forelpuree met dragondressing en asperges
  • Salade met gerookte Forel en appel

Heerlijke hoofdgerechten met Forel;

  • Forel met aardappelpuree en komkommer salade
  • Gevulde Forel met koolraappuree
  • Forelfilets gewikkeld in courgette en ham met pappardelle
  • Gevulde Forel
  • Forel met spek en uien

Heerlijke nagerechten met Forel;

  • Gevulde eieren met Forel
  • Cannelloni van Forel met een sausje van kerstomaat
  • Salade van gerookte Forel met spruitjes

Warm roken van Forel

Bij het warm roken van Forel is het belangrijk om regelmatig wat rookmot over het gloeiende hout te strooien en het deurtje, rookklep en/of vuurlade op een kiertje te zetten. Wanneer er te weinig kiertjes zijn kan de rook niet ontsnappen en gaat het vuur doven vanwege gebrek aan zuurstof en de vis zal heel zuur smaken door te veel rook.

Koud roken van Forel

Bij het koud roken is het van belang dat de temperatuur van de oven niet boven de 30 graden uitkomt. Wanneer de Forel met hoge temperaturen te maken krijgt is de kans groot dat de vis heel droog wordt. De juiste temperatuur behoudt je door niet te veel houtskolen, maar voornamelijk rookmot te gebruiken. De Forel zal na ongeveer drie tot twaalf uur roken klaar zijn, afhankelijk van het formaat van de Forel.

Bij het koud roken maak je gebruik van rookmot. Bij het koud roken is het namelijk belangrijk om er voor te zorgen dat de vis niet wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Wanneer dit wel gebeurt kan de vis heel droog worden.

De winterperiode is uitermate geschikt voor koud roken, in de zomer is de buitentemperatuur al snel te hoog voor deze techniek.

Tip:

Als je meerdere Forellen hebt gerookt en ze graag wilt bewaren voor later,kan je jouw vissen perfect vacuüm verpakken met behulp van een vacuüm pomp en vacuüm zakjes. Let op; zorg er voor dat de vis eerst afgekoeld is alvorens ze vacuüm te verpakken.

Shop jouw nieuwe rookoven en toebehoren voordelig bij Raven Hengelsport

Weet jij al welke rookoven of accessoires jij nodig hebt om jouw Forel, zalmForel of goudForel te roken? Kom voor persoonlijk advies eens langs in één van onze winkels of neem contact op met de klantenservice, bel of mail gerust. Hoe ga jij jouw Forel op smaak brengen?

Ben jij inmiddels een expert in het roken van vis geworden? Neem gerust eens een gerookt visje mee naar de winkel, onze collega’s zijn er dol op!