Filter

Karperhengels

Voor het vissen op karper zijn er twee verschillende soorten hengels.

Dit zijn de afstandshengels en de penhengels. Met de Afstandhengels, ook wel gewone karperhengel vis je over het algemeen met een rodpod en beetmelders over grotere afstanden op plassen, kanalen, rivieren, enzovoort.

De penhengel wordt bij het karpervissen vaak gebruikt op korte afstanden. De hengels zelf zijn korter en een stuk lichter, omdat je niet op lange afstanden hoeft te vissen en zwaar lood hoeft te werpen. Doordat de hengel lichter is zal ook elke aanbeet beter gevoeld worden.

Verschillende soorten karperhengels

Zoals we hierboven al vertelden, zijn er veel verschillende varianten van de karperhengels op de markt gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de: Penhengels, Reishengels, Spodhengels en de Stalkerhengels. Al deze hengels worden gebruikt in hun eigen specialiteit. Daarbij hebben ze elk hun eigen unieke eigenschappen. Zo kun je een spodhengel of markerhengel goed inzetten om zware gewichten mee te werpen. En met een pen of stalker hengel die heel licht is kan je weer heel goed elke aanbeet voelen.

De sterkte van de hengel wordt aangeduid met de testcurve, in lbs. Hoe hoger dit getal, hoe stijver en krachtiger de hengel. De meest verkochte karperhengels zijn 12ft lang en hebben een testcurve rond de 2.50/2.75lb.

Tip: Zorg er voor dat je karperhengels altijd veilig zijn opgeborgen in een foudraal van het juiste formaat. Hierin berg je jouw dure vismateriaal veilig op en voorkom je onnodige beschadigingen.

Statisch vissen met beetverklikkers.

Middellange afstand zoals vijvers en kanalen.

 • Lengte hengel: 12ft/3.60m – Testcurve 2lb heeft een ideaal werpgewicht van 60 gram lood.
 • Lengte hengel 12ft/3.60m – Testcurve 2.25lb tot 2.50lb heeft een ideaal werpgewicht tot 75 gram lood
 • Lengte hengel 12ft/3.60m – Testcurve 2.75lb heeft een ideaal werpgewicht van 90 gram lood. Dit is voor Nederlands gebruik de meest gewilde klasse

Middellange tot grote afstanden zoals in vijvers, kanalen, rivieren, grote putten en het vissen in het buitenland zoals Frankrijk:

 • Lengte hengel 12ft/3.60m – Testcurve 3lb heeft een ideaal werpgewicht van 120 gram lood. Dit is voor Nederlands gebruik een goed nummer 2!
 • Grote tot extreem grote afstand, zowel werpend als met de boot. Zoals grote rivieren, grote putten en stuwmeren en het vissen in het buitenland zoals Frankrijk:
  • Lengte hengel 13ft/3.90m – Testcurve 3.25lb tot 3.5lb heeft een ideaal werpgewicht van 125gram tot 150 gram lood. Dit zijn de afstand kanonnen waarmee je op grote afstand moeiteloos een haak kunt zetten.

  Struinend karpervissen

  Penhengels zijn een stuk lichter. Je vist vaak vlak onder de top van de hengel waardoor deze direct de zwaarste klap op moet vangen. Daarnaast hoef je er ook geen zware gewichten mee te werpen. Daarom zijn penhengels vaak tussen de 1.25 en 1.75lbs.

  Vis je met een method lood, of licht schuifloodje tussen bosjes, onder bruggen etc. of vanuit een rubberboot? Kies van voor een kortere hengel van 9 a 10ft met een testcurve van 1.75lb tot 3lb voor het zwaardere werk.

  karper reishengels

  Karper reishengels zijn er in vele soorten en maten.

  Reishengels voor het karpervissen worden gekenmerkt door het grote aantal delen en/of de korte transportlengte. Hierdoor zijn deze karper reishengels gemakkelijk te transporteren en mee te nemen met al je andere bagage. Neem hem mee op visvakantie, in de koffer of caravan en gooi altijd en overal een hengeltje uit.

  Karper hengel sets

  Veel karpervissers hebben bij het statisch vissen meerdere hengels. In nederland is dit op de meeste plaatsen gelimiteerd naar maximaal 3 hengels per persoon. Om voor de startende en ervaren karpervisser een makkelijke keuze aan te bieden stellen veel merken fantastische hengelsets op. Met deze sets haal je alles in een keer in huis wat je nodig hebt, en vaak nog voor een voordelige prijs ook.

  FISH-XPRO is hier een heel goed voorbeeld van!

  Direct hengels kopen voor het karpervissen?

  Pen hengel. Marker hengel. Reishengel. Wanneer het gaat om hengels voor het vissen op karpers, zijn er veel varianten te vinden. Voor een ruim assortiment van hoge kwaliteit, ga je natuurlijk naar Raven.nl. Bestel jouw volgende karperhengel vandaag nog in onze webshop of bezoek één van onze fysieke winkels in Steenwijk of Lelystad. Heb je een vraag? Neem dan een kijkje binnen de klantenservice. Welke hengels voor het karpervissen ga jij straks bij ons kopen?