Filter

Baitrunner- & Vrijloopmolens

Vrijloopmolens spelen een belangrijke rol binnen de karpervisserij. Maar ze worden ook regelmatig gebruikt met het feedervissen. De vrijloopmolen is het meest gebruikte model vismolen binnen de karpervisserij. Deze molen heeft een dubbele slip. Dit systeem geeft je een groot voordeel.

Hoe gebruik je een vrijloopmolen?

Een vrijloopmolen heeft twee slips. Één slip dient voor tijdens de dril, de andere voor tijdens een aanbeet. Twee slippen hebben, scheelt een hoop tijd om de slip juist af te stellen.

Welke slip gebruik je nou wanneer?

De slip die voorop de molen zit, gebruik je tijdens het gevecht met de vis. Deze slip zet je dus zwaarder dan de slip op de achterkant van de molen.

De slip op de achterkant(vrijloopsysteem) van de vrijloopmolen wordt gebruikt om de weerstand bij de aanbeet in te stellen. Door deze slip vrij los te zetten, trekt de vis de hengel niet uit de steun. Na de aanbeet pak je de hengel op en kun je overschakelen op de gevechts slip die voorop de vrijloopmolen zit. Hierdoor hoef jij je geen zorgen te maken over dat de slip wel goed ingesteld is.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen?

Bij het kiezen van een vrijloopmolen moet je onder andere rekening houden met de grootte van de molen en lijncapaciteit. Vis je op een kanaal of parkvijver, dan is een grote molen met veel lijncapaciteit niet noodzakelijk. Wanneer je liever gaat vissen op grote meren of rivieren is een grote big pit vrijloopmolen met veel lijncapaciteit geen overbodige luxe.

Tips:

  • Zet bij een run van een karper niet het vrijloopsysteem uit door aan de slinger te draaien, maar zet even de vrijloop hendel om wanneer je de hengel op pakt. Dit verlengt de levensduur van je vislijn.
  • Let er bij de molen op dat als je de hengel op je steun/rodpod legt, en je de waker in de lijn hangt, de spoel van je molen helemaal naar achteren staat. Staat je spoel helemaal naar voren en je gaat de haak zetten bij een aanbeet, dan loop je het risico dat de as van de spoel krom gaat staan door de klappen die hij krijgt.

De beste vrijloopmolen merken

Er zijn natuurlijk veel merken met vrijloopmolens. Denk hierbij aan Faith, Fox, Daiwa, Shimano, enzovoort. Bij het statisch (karper)vissen is het aan te raden (vooral voor de beginnende karpervisser) om met vrijloopmolens te vissen.

Faith vrijloopmolens

Faith heeft degelijke vrijloopmolens op de markt gebracht voor een schappelijke prijs. Zo zijn ze goed betaalbaar voor het gros van de karpervissers.

Fox vrijloopmolens

Vissers maken uiteraard graag gebruik van goed materiaal. Gelukkig heeft Fox baitrunner molens voor zowel de beginnende als de gevorderde karpervisser.

Daiwa vrijloopmolens

Daiwa vrijloopmolens staat natuurlijk bekend om hun molens van hoge kwaliteit. Als Japans bedrijf maken ze bij Daiwa gebruik van de nieuwste technologie. Zo blijven ze andere merken altijd een stapje voor.

Shimano baitrunners

Shimano heeft natuurlijk heel wat ervaring op het gebied van tandwielen, lagers, enzovoort. Dit maakt dat Shimano de ultieme baitrunner molens in hun assortiment heeft.

Betaalbare vrijloopmolens

Wil je graag leren hoe je zo een mega karper vangt, maar weet je nog niet of dat karpervissen écht iets voor je is? Shop dan voordelig jouw vrijloopmolen via onze website, of bezoek één van onze winkels en vraag één van onze specialisten om advies. Wij hebben vrijloopmolens al vanaf €16,99.

Direct vrijloopmolens kopen voor het vissen?

Wanneer het gaat om vrijloopmolens voor het vissen, zijn er veel soorten vismolens te vinden. Voor een ruim assortiment van hoge kwaliteit, ga je natuurlijk naar Raven.nl. Bestel jouw volgende vrijloopmolen vandaag nog in onze webshop of bezoek één van onze fysieke hengelsport winkels in Steenwijk of Lelystad. Heb je een vraag? Neem dan een kijkje binnen de klantenservice. Welke molens met vrijloopfunctie voor het vissen ga jij straks bij ons kopen?