Filter

Boothengels

Boothengels gebruik je voor het vissen op zee vanaf een boot. Dit zijn dus geen hengels om ver mee te werpen en daarom zijn ze ook kort in lengte.

Je vist namelijk hoofdzakelijk naar beneden in plaats van een stuk van je af. Doordat deze hengel relatief kort is, is deze makkelijk te hanteren op een boot en zit je eventuele andere vissers niet in de weg. Bij het werpen heb je geen last van anderen op de boot.

Boothengels zijn verkrijgbaar in diverse gewichtsklassen, aangeduid in Lbs ofwel Engelse ponden. Lichte boothengels zoals 12lb zijn zeer geschikt voor de Schelde en voor de Noordzee kun je een 20lb boothengel gebruiken. De zwaardere klassen zijn bijvoorbeeld voor het vissen in de Noorse Fjorden of het Big Gamen.

Omdat een boothengel vrij kort en relatief stijf is kun je er niet zo ver mee werpen. Hoofdzakelijk worden deze vishengels dan ook gebruikt voor het trollend vissen of het vissen onder de boot met bijvoorbeeld een pilker. Wil je wel in zee vissen maar doe je dat liever vanaf de kust? Kies dan voor een strandhengel.

Lbs klassen:
  • 12lb gebruik je voor de Schelde (licht zee werk)
  • 20lb gebruik je voor de Noordzee (licht trollwerk op open zee)
  • 40 tot 80lb gebruik je in Noorwegen (zwaarder werk op open zee)
  • 80+lb gebruik je voor het Big Gamen