Filter

Vislijnen

De vislijn is een belangrijk onderdeel bij het vissen en daadwerkelijk vangen van witvis. Je hebt nylon en gevlochten vislijn. Beide met hun eigen voordelen en nadelen en beide zijn er in allerlei soorten en maten.

Een perfecte witvislijn voor elke situatie is er niet, daar hangen namelijk teveel factoren vanaf.

Het Grote voordeel van gevlochten vislijn, ook wel dyneema, is dat er geen rek in zit. Hierdoor heb je snel contact met de vis en is vrijwel iedere beweging goed te zien en te voelen. Dit levert vaak meer vis op bij het feedervissen en matchvissen. Is voorn, brasem en andere witvis voorzichtig aan het azen gebruik dan altijd een gevlochten lijn zodat aanbeten niet onopgemerkt blijven. Bij het vissen op grote afstanden biedt dyneema nog een uitkomst. Nylon absorbeert de aanbeten, terwijl gevlochten lijn aanbeten nog wel gewoon doorgeeft. Extra voordeel van gevlochten vislijn is dat het veel sterker is, waardoor je met een dunnere diameter lijn kunt vissen. Hierdoor valt de lijn minder op en biedt het minder weerstand op water met stroming.

Nylon daarentegen heeft wel rek en vist daardoor ook erg prettig. Dit is een groot voordeel wanneer de kracht en druk op de lijn een piek heeft, bij bijvoorbeeld het werpen en wanneer de vis een onverwachte run neemt. De rek in nylon kan veel klappen opvangen en voorkomt hierdoor lijnbreuk.

Ga je als witvisser niet te ver uit de kant vissen en is de vis goed aan het azen, gebruik dan nylon met een dikte tussen de 0.18mm en 0.25mm. Zijn de aanbeten heel voorzichtig, vis je op stromend water of vis je verder uit de kant? Ga dan absoluut voor een gevlochten vislijn met een dikte van tussen de 0.04mm en 0.14mm.