Een nacht karpervissen op groot water

Mijn visserij speelt zich voornamelijk af op groot water. De stukken welke ik bevis kenmerken zich door de bodemstructuur, veelal met ondiepe gedeeltes. Ik ga voornamelijk korte nachten karpervissen op groot water tussen het werk door. Ik merk bij korte vis nachten dat een goede voorbereiding het halve werk is. In dit blog vertel ik je hoe een nacht karpervissen op groot water er bij mij aan toe gaat.

Sorry, Raven Hengelsport kan deze afbeelding niet laden.
Ik pak de auto zo slim mogelijk in, zodat ik als eerste mijn hengels kan positioneren.

Voorbereiding

Voordat er gevist gaat worden maken we een voerplan die goed aansluit op het water. Het voerplan bestaat in totaal uit een aantal dagen. Met het voerplan voeren we een aantal kilo’s boilies op de stek. Binnenkort vertel ik je alles over mijn voerplan in mijn volgende blog.

We kiezen er specifiek voor om enkel met grote boilies aan de slag te gaan om witvis en kleinere karpers te vermijden. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat wanneer we gebruik maken van grotere zoete boilies we sneller resultaat behalen. Hierbij is ook het percentage grotere vissen en spiegelkarpers wat we vangen hoger dan wanneer we kleiner aas gebruiken op bijvoorbeeld kruiden of vismeel basis.

Zoals ik eerder aangaf is de voorbereiding belangrijk, juist wanneer er weinig tijd is om te vissen. Voorafgaand aan mijn visnacht heb ik een aantal dagen een ruime strook aangevoerd en op de stekken waar ik de hengels wil positioneren staan markers, een simpele pvc buis zodat ik deze snel en gemakkelijk ‘s nachts kan terugvinden. Ik zorg ervoor dat mijn onderlijnen geaasd zijn en ik enkel mijn steunen in het water hoef te steken. Mijn hengels loop ik vervolgens uit en daarbij gooi ik een handje boilies op de visstek.

Sorry, Raven Hengelsport kan deze afbeelding niet laden.

Een nacht karpervissen op groot water!

De stek welke ik vannacht ga bevissen is één van de ondieptes van dit water. Op de stek loopt het langzaam af naar een water diepte van 2 meter. De markers staan gepositioneerd op een afstand van 150 meter met een waterdiepte van om en nabij de meter diep. Op dit water groeit veel wier met als gevolg dat het losse wier door wind in de lijnen komt. Dit is de reden dat ik mijn hengels omhoog plaats om wier in de lijn te voorkomen.

Sorry, Raven Hengelsport kan deze afbeelding niet laden.
Om los wier in mijn vislijn te voorkomen vis ik met mijn hengeltoppen wat hoger in de lucht.

Ondertussen liggen de hengels op de stek en is het afwachten of er een aanbeet volgt, ik besluit te gaan slapen. Niet veel later wordt ik wakker door een harde aanbeet. Door de vele wiervelden is het noodzakelijk om met mijn waadpak het water in te lopen, zodat ik de karper niet verspil tijdens het drillen. Een aantal keer zwemt de vis zich vast in de wiervelden maar door constante druk op de vislijn te houden weet ik de vis uiteindelijk te landen. Een mooie schubkarper van 10 kilo. ‘s Ochtends word ik nogmaals gewekt door een aanbeet en een zelfde soort dril speelt zich af, deze keer tikte de karper net de 11 kilo aan. Helaas geen hele grote vangsten, maar wie het kleine niet eert…

Sorry, Raven Hengelsport kan deze afbeelding niet laden.
Doordat er veel wier is aan de kant, ben ik met mijn waadpak het water ingelopen.

Inpakken

Nadat ik van 8 uur ’s avonds tot 8 uur ’s ochtends gevist heb pak ik al mijn spullen razendsnel in. Ik heb enige haast want ik moet richting mijn werk. In mijn volgende blog wil ik jullie meer vertellen over mijn voertechniek, stekkeuze en de verschillende materialen die ik aanraad voor het karpervissen op groot viswater. Het najaar staat voor de deur dus ik verwacht nog enkele verassingen dit jaar… tot de volgende keer!

Wil je meer tips en technieken leren voor het karpervissen? Lees hier al onze blogs over karpervissen.

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

PVA gebruiken bij het karpervissen

PVA (afkorting voor PolyVinylAlcohol) is een materiaal dat compleet oplost als het in aanraking komt …