Gericht vissen op Graskarper

Chinese maaiboot, grasmaaiers, onderzeeërs, boomstammen of grazers. Hoe je ze ook noemt, sterk zijn ze! Hate it or love it, een sportvis is het zeker. Een uitdaging des te meer...

De graskarpers in Nederland nemen steeds meer ruimte in op onze wateren. Sinds dat de federaties ze inzetten voor het wiervrij houden van verschillende watergangen, is de populariteit mondjesmaat toegenomen. In mijn vorige blog ''Graskarper, wat weten we van deze vis'' heb ik de vis al omschreven qua gedrag. Dit keer wil ik jullie meenemen in mijn statische visserij op deze grazers.

Een eye-opener op film!

Nadat ik vorig jaar een onderwatervideo heb gemaakt van ongeveer 10 graskarpers van bizar formaat, is mijn enthousiasme voor deze vis toch gegroeid. Laat ik voorop stellen dat ik ze eerder als plaag zag omdat het ten koste ging van het vangen van de door mij zo geliefde schub- en spiegelkarpers. Inmiddels maak ik er echter een sport van om de graskarpers juist wél of juist níet te vangen. Deze manier van vissen levert verrassende nieuwe informatie op.

Ik ben begonnen met het aanvoeren van meerdere stekken en heb deze vervolgens nauwlettend gevolgd met de camera. Wat gebeurd er nou precies als het voer eenmaal ligt en hoe kan ik dit beïnvloeden. Het spelen met factoren, echt geweldig!



Lompe vissen = aanpassen

Zoals ik al vermelde in mijn eerdere blog is de graskarper niet heel subtiel. Daar dien je dan ook rekening mee te houden tijdens het vissen. Strakke lijnen zijn uit den boze, deze wordt hoogstwaarschijnlijk aangeraakt door één van de azende vissen met als gevolg dat je stek explodeert. Zelf vis ik met een lange leader en slappe lijnen om de aanzwemroutes zo vrij mogelijk te houden.


graskarper_lijnen_raven
Strakke lijnen zijn uit den boze...

Het aas waar ik mee vis is heel klein of groot en licht qua gewicht. De graskarpers zijn heel voorzichtig met groter aas. Wanneer ik een snowman-rig aan zou bieden, zie ik dat ze het tussen hun lippen klemmen en vervolgens weer uitspugen. Als ik hetzelfde formaat aas hanteer maar dan de opwaartse kracht van de pop-up vergroot. Schiet de rig naar binnen en heb ik mijn inhaking te pakken!

Lang voorvoeren

De dominantie van de graskarpers is goed te gebruiken door lang voor te voeren. Ik hanteer zelf minimaal een week. Schubs en spiegels verlaten de plek en laten het over aan de grazers. Brasem trekt zich weinig aan van de verandering, zij azen prima tussen de graskarpers door. Vandaar dat ik zelf niet graag voor te klein aas kies, aangezien ik dan meer aan het witvissen ben. Het haken van een brasem op de stek is funest voor de rust. Graskarper is en blijft immers het doel.

Opvallend is trouwens wel, dat wanneer ik met de nieuwe plastic roze pop-up dumbells van bijvoorbeeld Korda vis. Het aantal brasem als bijvangst minimaal is. En de vangsten van de graskarpers nemen zeker niet af.

Graskarper weegzak raven

  • Lang voorvoeren loont!
  • Het plaatsen van de rig

    Een heel belangrijk moment van de sessie. De rig plaats ik zelf vaak wat verder naast de lelies. Een graskarper die de waterplanten bereikt is absoluut iets wat ik probeer te voorkomen. Ik loop langzaam parallel aan de wetering of het kanaal met de hengeltop boven de oever. Hengels boven de waterlijn heb ik liever niet, vaak meegemaakt dat dat al genoeg was om alles te verstoren. Heel rustig gooi ik een handje met gebroken boilies, hennep en wat mais op de gewenste plek. Daarna plaats ik de rig aan de zijkant van mijn voer. Dus niet midden erop!

    Graskarper onderlijn raven Een eenvoudige onderlijn met lange leader doet het werk.

    De hengel zet ik kort bij om zo min mogelijk lijn in het water te hebben. Ik vis daarom ook altijd met losse steunen op kanalen. Ik wil zo min mogelijk lijn in het water hebben, en de lijn die naar de stek toe loopt is goed weggewerkt. Houd bij het inleggen goed het water in de gaten, er kan al een vis 20-30cm uit de kant liggen.

    Als de hengels eenmaal liggen dan is het zaak om na een aanbeet de vis zo snel mogelijk bij de stek weg te dirigeren. Zodoende houd je weer rust op je stek en is de kans op een snelle nieuwe aanbeet groter. Bij herplaatsen van je rig, houd er dan rekening mee, dat door de aanbeet je stek weer in formaat is toegenomen. Alle kleine deeltjes zijn verplaatst. Voor mij dan ook vaak reden om de hengel en rig weer een meter te verplaatsen.

    Samengevat:

    • Vis met slappe lijnen
    • Gebruik groot en licht (pop-up) aas
    • Voer lang voor om de graskarper vast te houden
    • Gebruik een mix van particles en boilies
    • Plaats je rig buiten je voerplek
    • Zorg voor rust op de stek en langs het water
    graskarper_bak_raven Een bak van een graskarper viel voor mijn aanpak.

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het gericht vissen op graskarper? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!