10 tips voor het doodaas vissen!

De winter is hét seizoen om met dood aas op zoek te gaan naar grote snoek. En zo heel moeilijk hoeft dat helemaal niet te zijn. We hebben tien handige tips voor je op een rijtje gezet zodat jij ook een meterbak kan vangen!

Tip 1: Zoek de snoek

Een vrij voor de hand liggende tip is dat je moet gaan vissen op de plek waar de snoek is, anders vang je natuurlijk vrij weinig. In de winter is de snoek passief en trekken ze samen naar de warme plekken van het water, daar waar de aasvis zich ook bevind. Ga op zoek naar havens, bruggen en taluds en ontdek waar de snoek zich schuil houdt op jouw water. Vang je binnen één of twee uur niks? Zoek dan een andere stek. Tip: neem je thermometer mee om de warme hoek van het water te zoeken.

doodaas_stekken_raven

  • Jachthavens zijn vaak goede winterstekken!
  • Tip 2. Gebruik een sterke hengel

    Bij het doodaas vissen richt je je op de écht grote dames die je vaak niet kan temmen met een licht spinhengeltje. Daarnaast moet je, als je vanaf de kant vist, je zware aasvis een eindje werpen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een karperhengel met een testcurve van zo’n 2,5lbs en een zachte topactie of natuurlijk een speciale doodaas hengel. Zo kun je prima werpen en heb je optimale controle over elke grote vis.

    Tip 3. Houd je uitrusting compact

    Doodaasvissen kun je op verschillende manieren doen. Denk aan statisch met beetmelder of zoekend met een dobber. Deze laatste manier levert over het algemeen het snelste vis op. Belangrijk hierbij is dat je je uitrusting compact houdt en snel kan verkassen. Het enige wat je nodig hebt is een klein tackleboxje met reserveonderdelen, schepnet, onthaakmat, onthaaktang, je hengel en wat aasvissen.

    Tip 4. Kies het juiste aas

    Doodaas vissen doe je vanzelfsprekend met een dode vis. Maar wat vind de snoek nu lekker? Naast de eigen gevangen blankvoorn of baars zijn er op de markt of bij de visboer ook aasvissen te koop die succesvol zijn. Denk bijvoorbeeld aan de spiering, makreel en horsmakreel. Tip: Vries de aasvissen per stuk in zodat je ze aan de waterkant niet los hoeft te bikken.

    Het juiste aas kopen

    Wij hebben een ruim aanbod van geconserveerde aasvissen. Hele kleine aasvissen voor bijvoorbeeld het dropshotten of verticalen, maar ook flinke aasvissen zoals sardine en haring. Beginnende roofvissers zullen misschien de keuze voor zeevissen tijdens deze zoetwatervisserij niet direct begrijpen. Maar ervaren roofvissers weten dat veel zeevissen vetter zijn en vol zitten met onweerstaanbare, olierijke aroma’s waardoor het voor de snoek nog gemakkelijker wordt om ons aas te vinden.

    Doodaas kopen bij Raven

    Bekijk hier ons actuele aanbod doodaasvissen. Geconserveerd, dus gemakkelijk houdbaar. Altijd goed om een zakje bij je te hebben voor de dagen dat kunstaas het af laat weten. De R zit in de maand. Doodaasvissers weten dan hoe laat het is! bekijk hier ons volledige assortiment!

    doodaastips_aas_raven

  • Blankvoorn is altijd een goede aas keuze!
  • Tip 5. Durf te experimenteren

    Het ene water is het andere niet, en de ene snoek de andere niet. Daarom kunnen we niet zeggen welke aassoort op jouw water goed werkt. Durf te experimenteren met afwijkende formaten dood aas. Op veel wateren wordt blankvoorn van 15 – 25 centimeter veel ingezet om de snoek te verleiden. Probeer in die gevallen bijvoorbeeld eens aasvissen van minimaal 30 centimeter en probeer zo de echte big mamma’s te vangen.

    Tip 6. Verrijk je aas met visolie

    Wanneer je passief met dood aas op snoek vist, dan is de geur van je aas erg belangrijk. Kies daarom voor vette, olierijke vissoorten zoals sardine of makreel. Daarnaast kun je je aas zelf ook verrijken met visolie zodat er een duidelijk geurspoor van je aas af zal komen. Deze visolie kun je injecteren in de aasvis met een speciale naald, zodat de aasvis urenlang een onweerstaanbare geur afgeeft.

    Tip 7. Gebruik een simpele montage

    Een simpele montage voldoet bij het doodaasvissen prima. Het is belangrijk dat je vlijmscherpe dreggen gebruikt die de aasvis goed vasthouden en goed te zetten zijn. Omdat de snoek vaak van de zijkant aanvalt voldoet een enkele dreg in de rug van de aasvissen tot ongeveer 20 centimer. Gebruik je grotere aasvissen, kies dan voor een takel met dubbele dreg.

    doodaastips_montage_raven

  • Keep it simple!
  • Tip 8. Vergeet je onthaaktang niet

    Grote snoek onthaak je niet met handen! De dreggen kunnen regelmatig diep in de bek van de snoek verdwijnen. Met de vlijmscherpe naar binnen staande tanden is het niet verstandig om de dreg met je hand los te willen maken. Gebruik daarom altijd een lange onthaaktang om de dreg los te halen.

    doodaastips_onthaaktang_raven

  • Onthaak altijd met een onthaaktang!
  • Tip 9. Zet de vis snel weer terug

    Wanneer de temperatuur onder het vriespunt komt laat je je natuurlijk niet afschrikken en probeer je alsnog een dikke bak te vangen. Het is nu wel belangrijk dat je de vis zo kort mogelijk uit het water hebt. De slijmlaag en zelfs de ogen van de snoek kunnen bevriezen en dat wil je niet! Check voor het terugzetten altijd even of de bekflap goed zit en beweeg de snoek bij het terugzetten van voor naar achter om hem even ‘’op adem’’ te laten komen.

    Tip 10. Kleed je warm aan

    De wintermaanden zijn perfect voor het vangen van dikke snoeken, maar zijn wat minder comfortabel op de kant. Kleed je daarom warm aan zodat je het langer vol houdt! Gebruik laagjes om de warmte vast te houden, kies voor een wind en waterdichte bovenlaag of warmtepak en vergeet vooral je handschoenen en warme laarzen niet. Een kop warme koffie, chocomel of soep doet het ook altijd goed!

    doodaastips_kleding_raven

  • Met warme kleding houd je het langer vol...
  • Foto's: Jeroen van der Meer - Instagram: @jeroenvdmeer92

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het doodaasvissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar! Ben je nog specifiek opzoek naar Doodaas materiaal? We hebben het benodigde materiaal gemakkelijk voor je op rijtje voor je gezet!