6 tips voor het snoekvissen in de winter!

Dat het vissen op snoek in de winter soms erg lastig kan zijn, hoef ik waarschijnlijk niemand te vertellen. Echter valt er, ondanks het ijs en de soms barre temperaturen, echt nog wel snoek te vangen!

1: Kies het juiste water

In de winter laat ik vaak het kleinere water, zoals de polders, kleinere kanalen en kleine plassen, links liggen. Dit is vooral een praktische overweging, want deze liggen door de vorst vaak dicht en dan valt er gewoon niet te vissen. Daarnaast zijn deze wateren in de winter ook vaak troebel, iets wat vaak ook niet positief uitpakt voor het vissen op een zichtjager als snoek. Daarom kies ik hartje winter vrijwel altijd een van de grote rivieren als viswater, omdat deze bijna zonder uitzondering ijsvrij zullen zijn. Echter beperk ik me dan wel tot de havens, inhammen en stukken waar het weinig of niet stroomt. Hoewel deze plekken buiten de hoofdstroom liggen, blijven ze vaak toch open door de stroming die onder andere veroorzaakt wordt door de wisseling in de waterstand: iets waar continu sprake van is op de rivier.

wintertips_snoekvissen_stek_raven

2. Zoek de scholen aasvis

Het zoeken van de aasvis is een essentieel aspect van het wintervissen op snoek. Wanneer het echt koud is, verzamelt de aasvis zich vaak op bepaalde plekken van het water, waar de watertemperatuur net iets hoger ligt als de rest van het water. Deze verzamelplekken voor witvis zijn vaak plekken buiten de stroming, oftewel in de luwte. Belangrijk om te weten is dat het niet per definitie diep hoeft te zijn; ook haventjes en inhammen die slechts 2 tot 3 meter diep zijn kunnen grote scholen aasvis bevatten en daarmee ook (grote) snoek.

Je kunt er bijna blindelings van uit gaan dat je snoek zult vinden op plekken waar je scholen aasvis hebt gevonden! Waar de snoeken in de zomer vooral verspreid liggen op het grote water, liggen ze nu vaak dicht bij elkaar op bepaalde plekken. Helaas zijn deze plekken soms erg lastig te vinden en kan er veel tijd in het zoeken gaan zitten.

wintertips_snoekvissen_snoek_raven

3. Vis tegen de bodem

Hoewel je de snoek dus niet altijd diep hoeft te zoeken qua waterdiepte, is het wel belangrijk dat je in deze tijd van het jaar dicht tegen de bodem aan vist. De snoek is een koudbloedig dier en wanneer het water erg koud is, verloopt de stofwisseling heel traag. Dit heeft tot gevolg dat hij veel minder energie heeft dan in andere jaargetijden, wanneer de watertemperatuur beduidend hoger ligt. Om de energie die hij heeft zo effectief mogelijk te benutten, zal hij niet teveel moeite willen doen bij het jagen. Daar waar de snoeken in de zomer gerust 2 meter omhoog zwemmen om een stuk kunstaas te pakken, zullen ze dat in de winter vaak niet doen; het kost ze gewoonweg teveel energie. Hier kun je als visser wel op inspelen. Wil de vis immers niet naar het kunstaas toe, dan moet het kunstaas maar naar de vis toe! Zodoende kom je dan al snel bij softbaits terecht. Met een loodkop die zwaar genoeg is om de softbait dicht bij de bodem te houden, kun je heel gecontroleerd en effectief de onderste waterlagen uitvissen en zo wordt opeens ook de passieve snoek bereikbaar.

wintertips_kunstaas_raven

4. Anticipeer op de aasvis

“In de winter kun je het best met groot kunstaas vissen”, is een statement wat ik al vaak gehoord heb. Het is in principe een logische theorie; de weinige energie die de vis heeft wil hij zo nuttig mogelijk gebruiken en daarom zal hij dus liever 1 grote aasvis pakken dan 3 kleinere. Toch is dit in mijn ogen slechts gedeeltelijk waar. Het is mij namelijk al vaak overkomen dat grote shads niks opleverden en er vervolgens meerdere snoeken op kleine shadjes, eigenlijk bedoeld voor baars, gevangen werden. Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de aanwezige aasvis op dat moment.

Wanneer een stuk water bijvoorbeeld vol ligt met kleine voorntjes tot 10 cm, dan is de snoek daar helemaal op gericht en zal groot kunstaas niet in je voordeel werken. Andersom werkt ook niet; wanneer er een groep grote blankvoorns ligt, levert het vissen met klein aas vaak weer erg weinig op en hebben ze behoefte aan een flink stuk kunstaas. Op veel water verplaatst de aasvis zich nog vrij veel en zodoende kan het van dag tot dag verschillen wat werkt.

5. Kies voor doodaas

Wanneer het echt koud is, kan het zijn dat de vis zeer passief wordt. Zo passief zelfs, dat ook de tergend langzaam geviste softbaits weinig opleveren. Wanneer je in die omstandigheden terecht komt, kan het lonen om te beginnen met het doodaasvissen. Het liefst kies ik dan wel voor natuurlijk aas zoals een dode voorn, kolblei of baars. Het voordeel van dood aas is dat je dit zo langzaam kunt aanbieden als je zelf wilt. Sowieso blijken snoeken in de winter vaak erg goed te reageren op dode aasvis, niet zelden beter dan op kunstaas. Zorg dat je de aasvis dicht tegen of zelfs op de bodem aanbiedt. Simpel onder een dobber of statisch op de bodem zijn ideale manieren wanneer je zeker weet dat je qua stek goed zit.

Wanneer je de vis toch nog iets meer moet zoeken, is het beter om net wat actiever te werk te gaan. Maak, wanneer je vanuit een boot vist, bijvoorbeeld gebruik van een fireball montage of sleep de aasvissen tergend langzaam achter de boot. Wanneer je vanaf de kant vist, is het aan te raden om in dit geval gebruik te maken van een zeildobber, waarmee je een relatief groot oppervlakte kan afvissen.

wintertips_snoekvissen_doodaas_raven

Meer weten over het doodaasvissen? Lees ook: 10 tips voor het doodaasvissen.

6. Houd de medevisser in de gaten

Om de zoektocht naar de aasvis en daarmee de snoek een beetje te vergemakkelijken, kun je vaak dankbaar gebruik maken van witvissers; die zijn vaak erg goed op de hoogte waar de scholen witvis zich bevinden en kunnen je vaak een hoop nuttige informatie geven! Het loont ook om andere ‘medevissers’, zoals futen en aalscholvers, te observeren. Waar je hen ziet duiken, is de witvis en daarmee de snoek, nooit ver weg! Zorg er wel voor dat je de aanwezige witvissers niet in de weg zit, het water is immers van iedereen.

Tot slot

Heb je nog vragen over het snoekvissen in de winter? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende Roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste Roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Tekst en Foto's: Paul de Wal