Beginnen met doodaasvissen

Daar sta je dan.. “Zo’n grote plas water, maar waar moet ik vissen” vraag je je af? In dit artikel zal ik je er meer over vertellen. Hoe begin je en waar let je op bij het doodaasvissen.

Eerst zal ik mij even voorstellen. Ik ben Jeroen van der Meer, 22 jaar oud en een erg fanatiek snoekvisser! Net als de meeste jongens vis ik al van jongs af aan. Ik begon met een bamboehengeltje, maar al gauw werd dat een telescoophengel met een molentje. Tegenwoordig vis ik gericht op grote snoek en zul je mij bijna altijd met mijn boot op groot water vinden.

Doodaasvissen doe je voornamelijk in de wintermaanden (oktober t/m februari). De witvissen kruipen in deze maanden allemaal bij elkaar en de snoek gaat daar achteraan! Door in hier op in te spelen is het dus heel goed mogelijk om meerdere snoeken op de zelfde plek te vangen.

dubbel beet
Het is goed mogelijk om meerdere snoeken op dezelfde plek te vangen.
Actief vissen

Wanneer je begint met het doodaasvissen is het erg belangrijk dat je het water goed kent. Dit geldt voor alle soorten water; kleine slootjes, vijvers, grachten, groot water, havens enzovoort.
Als jij weet waar de vis zich schuil houdt, weet ik bijna zeker dat jij vist gaat vangen. Om er achter te komen waar ze zich schuilhouden is het verstandig om meerdere stekken in een sessie af te vissen. Houd voor iedere stek 15 à 20 minuten aan. Is het niks? Dan moet je verkassen! Zo verspil je geen kostbare vistijd en ga je actief op zoek naar de stekken waar wel vis zit.

Havens, de hotspot voor doodaasvissers

s ’Winters vis ik zelf met regelmaat in een haven. Het verschilt per maand waar ik vis in de haven. In de maanden september/oktober bevindt de vis (snoek) zich voornamelijk in de ingang van een haven, daar ben ik dus ook! Je vindt ze hier, omdat de witvissen zich hier ook bevinden. Eind oktober zal de vis steeds verder de havens intrekken, je zult dus merken dat je steeds minder vangt in de ingang van de haven, verkassen dus! Als ik in de haven vis dan vis ik bij boten, palen, vlak langs de kant of op de rand van het talud. Dit doe ik, omdat dit ideale schuilplekken zijn voor de snoek. Hier houden ze zich stil en wachten tot er een prooi voorbij komt.

aas
31cm lijkt heel groot als het onder je dobber hangt, maar geloof mij, die snoek maakt het niks uit!
Onderscheidend aas

In havens zijn vaak andere vissers te vinden en de snoek kent ons haakje en aasje onderhand door en door. Probeer je te onderscheiden van anderen vissers. Blankvoorn van 15 tot 25cm is wel het meest gebruikelijke haakaas, de snoek zal dat al snel verdacht vinden. Probeer je hierin te onderscheiden door bijvoorbeeld baars of zeevis te gebruiken. Ik onderscheid mij door voorns of baarzen te gebruiken van 30cm of groter! Dit haakaas komt niet vaak voor en de snoek zal hierdoor wat minder kieskeurig in zijn.

Op mijn boot heb ik een fishfinder zitten die voor mij onmisbaar is voor het vissen op groot water, ook wanneer ik in een haven vis kan ik hem eigenlijk niet missen. Om te ontdekken waar de snoek zich schuil houdt kun je zoeken naar wolken witvis. Heb je zo’n wolk gevonden dan is de kans heel groot dat je een aanbeet van een snoek kunt verwachten.

Veel succes en vangze!
Jeroen van der Meer

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Jan van schendel met vis

Vissen tijdens de coronacrisis

Echt ongelooflijk wat er allemaal gebeurt momenteel!! Zelfs toen ik mijn laatste blog schreef was …

6 reacties

 1. Dank je wel voor de tips, zeker die over waar de snoek zich ophoudt is erg waardevol.

  Alleen heeft de gemiddelde beginnende snoekvisser geen boot met fishfinder en zal waarschijnlijk meer vanaf de kant vissen. Heb je daar misschien nog wat meer tips voor?

 2. Dat zijn grote snoeken!

 3. Hey weer eens geweldige tips!!!

 4. Ik las net bij de uitleg van de kieuwgreep dat je de vis moet ondersteunen, maar dat hoeft bij deze blijkbaar niet.

 5. Hallo Folly,

  Voor (zware) snoeken is het beter om toch te ondersteunen. Hierdoor hangt niet het hele gewicht aan de kieuw.

 6. Stefan de Vries

  boven de 70 cm is dat verlpicht volgens mij