De basis van de Fishfinder!

De basis van de fishfinder is tegenwoordig niet meer weg te denken aan de waterkant. Dit geweldige apparaat wordt veelal vanaf de voerboot en visboot gebruikt door roofvissers en karpervissers. Sinds afgelopen jaren zijn de goedkopere fishfinders ook in staat vis te lokaliseren en op het scherm weer te geven, hierdoor kun je erg gericht vissen. Hieronder zal ik jullie wat meer vertellen over de basis van de fishfinder en het gebruik daarvan!

De Transducer

De basis van de fishfinder bestaat uit een aantal onderdelen, de transducer is hier één van. De transducer is een dieptemeter die een signaal naar de bodem zendt en deze weer opvangt. Door de tijd te meten tussen het zenden en ontvangen kan de afstand en hardheid worden weergegeven. Hierdoor krijg je informatie over de diepte en de bodemstructuur. De transducer zal loodrecht op de bodem, van de boot, geplaatst moeten worden voor een goede signaal meting. De transducer kan het best ingesteld worden als de boot in het water ligt en iedereen zijn plaats heeft ingenomen. Bij een vaste montage is het gebruik van een zuignap of een transducerstang noodzakelijk voor het bevestigen van de transducer.

Fishfinder met transducer

De kijkhoek van een transducer is van invloed op de resultaten die je op het scherm te zien krijgt. Bij een kijkhoek van 20 graden meet de fishfinder dieper en nauwkeuriger dan bij een kijkhoek van 60 graden. Deze laatste kan je prima gebruiken op ondiep water waardoor je sneller het water in kaart kan brengen. De kijkhoek die je nodig hebt hangt dus af van het water waar je op gaat vissen en wordt vaak samen uitgedrukt met het aantal kHz. Dit is de frequentie van het uitgezonden signaal.

Het Beelscherm

De bodemstructuur, obstakels en eventueel gelokaliseerde ‘vis’ wordt door de dieptemeter weergegeven op het beeldscherm. Bij aanschaf van een fishfinder is dit dan ook een belangrijke overweging die je moet maken. In de basis van de fishfinder komt het er op neer dat hoe meer pixels per vierkante centimeter een scherm heeft, hoe gedetailleerder het beeld. Natuurlijk moet je er ook voor zorgen dat het scherm groot genoeg is om gemakkelijk af te kunnen lezen vanuit je boot.

Naast het aantal pixels zorgt ook het aantal grijstinten of kleuren ervoor dat je de bodemstructuur beter kan aflezen.

fishfinder aflezen

Aflezen van het scherm

Diepte: Bij het gebruik van een fishfinder wil je natuurlijk weten hoe diep het water is, hoe de bodem er uit ziet en wat de eventuele hotspots zijn. Dit lees je af op het scherm aan de hand van de GrayLine. De diepte van de bodem wordt weergegeven door de GrayLine. Door het signaal van de transducer weet de visvinder hoe die de bodem is. Dit zie je terug op het scherm in cijfers, maar ook als een lijn. Is de lijn recht, dan weet je dat het een vlakke bodem is.

Bodemgesteldheid:

Als de bodem hard is, bijvoorbeeld steen of harde klei, dan zal bijna 100% van het signaal teruggekaatst worden. Op het scherm zie je dan een dunne zwarte lijn. Dat is de bodem. Is de bodem zacht of modderig dan zal een deel van het signaal in de bodem verdwijnen en niet teruggekaatst worden. De computer rekent dit uit en geeft dan, afhankelijk van de hoeveelheid signaal die teruggekaatst wordt op het scherm een grijze lijn aan. Hoe zachter de bodem hoe dikker de grijs-lijn op het scherm.

goede vangsten met fishfinder

Obstakels en hotspots

De gray-line functie geeft niet alleen aan hoe zacht de bodem is, maar tekent op het scherm ook wat er op de bodem ligt. Een autoband, een boomstronk, een aantal stenen etc. Omdat deze voorwerpen onder water begroeid zijn en voedsel of schuilplaatsen leveren, bevind zich hier vrijwel altijd vis. Obstakels onder water zijn dus potentiële visstekken!

Fish-Id

Als de fish-id functie ingesteld staat dan zal het apparaat alles wat zich bevind tussen de bodem en het wateroppervlak, weergeven met visjes. Staat het niet ingesteld, dan geeft het slechts streepjes en soms een banaantje. Wie fish-id instelt zal ontdekken dat de visjes op het scherm, in drie formaten verschijnen, te weten; klein, middel en groot. Dat heeft niets te maken met het formaat van de vis. Dus als het scherm een grote vis weergeeft wil dat niet zeggen dat er een grote vis onder de boot zwemt.

Wat zegt het wel? Hoe harder het voorwerp onder water is, hoe meer signaal er teruggekaatst wordt, hoe groter de ingetekende vis. Een kleine baars heeft een harde kop en rug. Er komt dan veel signaal terug, het apparaat tekent een grote vis. Een snoek van een meter die op de zachte rug geraakt wordt, zal weinig signaal teruggeven, dus tekent het apparaat een kleine vis. Wordt diezelfde metersnoek op de harde kop geraakt, dan komt er veel signaal terug en zal het scherm een grote vis te zien geven. Het is dus onmogelijk om op het scherm te zien hoe groot de vis is. We weten slechts dat het een hard of zacht voorwerp is.

fishfinder stek

Dat leert ons bijvoorbeeld het volgende; als je een lijn van visjes op het scherm ziet verschijnen, dan zijn dit niet visjes die keurig op een lijn zwemmen met kop en staat tegen elkaar aan, dan heeft u te maken met een spronglaag. Koud water belletjes kaatsen immers het signaal hard terug naar de transducer. Een of meerdere spronglagen, zien we dikwijls op het scherm, in de vroege herfst. Het koude regenwater is zwaarder van gewicht dan het warme oppervlaktewater en zinkt dus naar de bodem. Overal waar een verschil van 4 graden ontstaat, bevindt zich een harde lijn waar veel signaal op terugkaatst.

Extra functies

Naast de basis van de fishfinder zitten er op veel dieptemeters extra functies en mogelijkheden. Je moet voor je zelf afwegen wat je nodig hebt en wat niet. Zo kom je steeds dichter bij de juiste keuze.

  • Inzoomen en uitzoomen om bijvoorbeeld obstakels beter te bekijken
  • Thermometer voor het meten van de watertemperatuur, een zeer belangrijk gegeven
  • Kantelbaar/draaibaar display
  • Kleurendisplay
  • GPS functie om stekken te markeren. Hierdoor kun je ze makkelijk terugvinden

Tot slot

Ik hoop dat je na het lezen van dit blog een stuk wijzer bent geworden over de basis van de fishfinder. Heb je nog vragen over het vissen met een fishfinder? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!