De kracht van voeren!

Als karpervisser kunnen we overal lezen hoe goed de karper in staat is om voerdeeltjes op te sporen. En als we de huidige gewichten in de karpervisserij mogen geloven, werken deze zintuigen inderdaad behoorlijk goed. Waarom zou je als karpervisser deze zintuigen dan niet optimaal benutten? Afgelopen jaren heb ik me veel bezig gehouden met onderwater videografie en daarbij de focus gelegd op karperaas. Het is opvallend om te zien hoe veel er eigenlijk 'misgaat' als we geen verder zicht of kennis hebben van onze stek! In dit blog probeer ik jullie mee te nemen in mijn voertechniek en de kracht van voeren uit te leggen.

Ik heb gemerkt dat ik té vaak aan de waterkant aan het wachten was op de karper. Op de kanalen en rivieren waar ik vis moet je vaak zoeken naar de vissen. Heb je de vissen eindelijk gevonden kom je er achter dat er ongeveer tien anderen ook die stek hebben gevonden en het resultaat laat zich raden. Het is vaak de stek die wekelijks bevist wordt en des te intensiever er gevist wordt, des te slechter de vangsten over langere termijn zijn. Dat zette mij aan om zelf mijn eigen stekken op te zetten, te observeren(zowel boven- als onderwater) en te bevissen.

DSC06633

Opstarten van de stek!

Het opstarten van je stek op grote waterstelsels is makkelijker dan je denkt! Het vergt alleen de nodige discipline, kennis en middelen. Ik kies vaak stekken met een 'gemiddelde' bereikbaarheid. Daarmee bedoel ik dat je bij voorkeur niet vanuit je auto kunt vissen en de stek niet direct naast een doorgaande weg ligt. Vaak zie je dat veel vissers direct naast een brug, weg of andere plek voeren waar ze dagelijks langs komen. En dat snap ik ook heel goed, gemak dient immers de mens. Echter wil ik deze mensen niet van last zijn of beter gezegd: "Ik wil niet dat zij mij van last zijn". Het valt te verwachten dat vissers voor de makkelijke weg kiezen en daar valt prima rekening mee te houden. En dat voorkomt een hoop frustratie aan mijn kant.

Vooronderzoek

De stek die ik kies is dus 'gemiddeld' bereikbaar en voor een sessie loop ik dan ook vaak een 100-200 meter met een trolley of rijd een stukje over vrij toegankelijk, minder begaanbaar terrein. Op de plekken waar je dan komt zoek ik naar de klassieke waterbeplanting zoals rietkragen, lelievelden en/of wierbedden. Het is algemeen bekend dat de karper daar graag komt! Deze handelingen zijn overigens prima snel uit te voeren met Google Maps in de meeste gevallen! Mocht ik de stek boven water goedkeuren, dan ga ik zo snel mogelijk op zoek naar diepteverschillen. Dit is eenvoudig te doen met peilhengel, kijkemmer of eventueel wat luxer met boot & dieptemeter. Ook hierin zoek ik naar de klassieke dingen zoals diepteverschillen, vaargeulen en taluds. Gevonden? Dan begint het echte werk!

Voeren!

Als ik de juiste stek gevonden heb begin ik met het voeren van een mix particles! Dit om eventuele witvis te activeren en te gebruiken om mijn stek (lees: bodem) schoon te krijgen. Door de witvis aan te trekken wordt de stek onderwater perfect schoongemaakt van eventuele takjes, blad of ander afgestorven vegetatie. Let op, de particles moeten altijd goed gekookt zijn!

Ik gebruik diverse particles om zo een soort tapijt neer te leggen. Bij het direct voeren van boilies blijven sommige plekken op de stek vol met 'rotzooi'. Ik voer afhankelijk van het type water in eerste instantie vijf tot tien kilo goed doorgekookte particles over twee plekjes van 1 m² . Nadat dit tapijt is aangelegd houd ik het enkele dagen in de gaten. Ik wacht met bijvoeren tot al het voer is weg gegeten en herhaal dit 2-3 keer. Dit hele proces kost mij ongeveer een week. Na deze week is de stek in 99% van de gevallen mooi schoon en kan ik er, als ik zou willen, prima een rig op plaatsen zonder een smerige haakpunt.

Partikels

Teveel witvis?

Door het gekozen voer; particles, heeft waarschijnlijk de witvis de overhand. Witvis zie ik graag in de buurt van mijn stek maar ik vang ze liever niet! Dus het voeren pas ik aan op de situatie. Ik zorg voor goed gedroogde/uitgeharde boilies die ik nu per 3-5 kg verspreid over de twee stekjes van 1 m². Hierdoor zullen eventueel aanwezige brasem, kolbleien en voorns vertrekken van de stek. Karper zal dit voer binnen enkele uren/dagen vinden. Dit proces houd ik wederom in de gaten door dagelijks even bij de stek te kijken of het voer weg is. Als het voer weg is, vul ik de stek weer aan met opnieuw 2-3kg voer per stek. Door dit voeren vlak voor of na het werk te doen, kost dit weinig verdere privé tijd en houd je je eventuele partner ook tevreden!

Faith bag.jpg

Te vaak, te weinig voer!

Als er inmiddels duidelijk gezien is dat er karper aanwezig is of een sterk vermoeden van de aanwezigheid, dan kan er gevist worden! Echter zoals ik eerder al aangaf; "Ik heb gemerkt dat ik té vaak aan de waterkant aan het wachten was op de karper". Als ik in mijn planning tijd heb gevonden om te vissen zorg ik ervoor dat er voordat ik daadwerkelijk ga vissen al voer ligt. Dat betekent dat ik vooraf of in sommige gevallen vlak voor mijn sessie alvast ga voeren.

Situatie 1: Ik ga in de ochtend alvast 2-3 kilo voeren om vervolgens acht tot negen uur later, na mijn werkdag, terug te keren. Of situatie 2: Ik ga na mijn werkdag even langs de stek om iets te voeren, ongeveer één kilo, om vervolgens na het avondeten weer terug te keren. Dus ik stem mijn voerhoeveelheid af op de duur van mijn afwezigheid op de stek. Deze sessie volgt vanzelfsprekend op de opstartende handelingen van het voeren van de particles tot het zoeken naar de juiste dieptes.

De kracht van voeren!

Door vooraf en veel in voeren te investeren vergroot je je effectieve visuren! Je hoeft immers niet meer te wachten op de vissen als je aankomt op de stek. Het voeren van deze hoeveelheden lijkt veel maar door de onderwatercamera heb ik meer dan eens gezien dat een hoeveelheid van 20 kilo voer meer dan eens binnen enkele uren weg gevroten werd! Sindsdien ben ik niet meer bang om 'teveel' te voeren.

Het is vaak zo; karpers zwemmen de stek voorbij als er te vaak, te weinig voer ligt! Er zijn namelijk natuurlijke pleisterplaatsen waar ze op een regelmatigere basis wél hun buikje vol kunnen eten. Daarom is het in mijn ogen belangrijk om met grote regelmaat voor een volle stek te zorgen en zo je visuren zo effectief mogelijk te houden. Ik laat de karper mijn voer vinden, daardoor hoef ik tijdens mijn sessie minder/niet op zoek naar de karper. Dát is de kracht van voeren!

DSC06610 Enkele korte tips:
  • Mocht je langere tijd 'last' krijgen van grote hoeveelheden witvis. Stop dan even drie dagen met voeren en start dan weer met het voeren van harde boilies.
  • Heb je teveel last van zeelten, ga dan met 25mm boilies vissen. Bij 30mm boilies heb ik zelfs grote formaten karpers moeite zien hebben met als gevolg dat ze de stek verlieten. Dus 25mm is voor mij al jaren de maximaal te vissen diameter qua aas.
  • Loopt de stek goed loopt qua karpervangsten? Dan is dat voor mij het moment om boilies te mixen met 16/20mm pellets en/of liquids toe te voegen om de stek nóg attractiever te maken.
  • Ondanks deze aanpassingen de hoeveelheid witvisvangsten zien toenemen? Dan is er nog maar één advies. Start een nieuwe stek op!
.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met voeren? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel het juiste voer in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je PR van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!