• Alles voor de hengelsporter sinds 1974
  • Voor 21:00 besteld, direct verzonden!
  • Gratis verzending vanaf € 50,-

Foreldeeg vormen, hoe moet dat eigenlijk?

Forelteam Raven Hengelsport 28 mei 2021
Foreldeeg vormen, hoe moet dat eigenlijk?
Foreldeeg vormen, hoe moet dat eigenlijk?

Foreldeeg of Powerbait is ongetwijfeld het meest gebruikte aas voor het forelvissen. Dit deegje is verkrijgbaar in allerlei kleuren, geuren en smaken, met of zonder glitter en zelfs in glow in the dark. Om te kunnen vissen met foreldeeg is het belangrijk dat je het deeg op de juiste manier op de haak aanbrengt. Doe je dit niet, dan zul je weinig forel gaan vangen. Het is de bedoeling dat het deeg onder water gaat draaien en zo de aandacht van de forel trekt. Dit doe je door van het deeg een soort schoepje te maken. Je kan hiervoor een deegvormer gebruiken, maar na het lezen van dit blog en enige oefening kun je het ook met de hand doen. In dit blog leer je stap voor stap hoe je een duckfeet moet maken. De duckfeet is een van de populairste vormen.

Stap 1:

Haal een stukje powerbait uit je potje of uit de deegspuit en rol dit in je handen tot een bolletje. Het is een beetje aanvoelen hoeveel je nodig hebt, maar houd rekening met een kleine knikker.

Powerbait bolletje

Stap 2:

Druk je haak met de haakbocht in het deeg totdat de haakpunt niet meer zichtbaar is.

Stap 3:

Kneed het deeg in de vorm van een soort kegel/piramide met de punt richting je onderlijn. Het is belangrijk dat de nylon lijn precies in het midden van het puntje deeg zit. Anders draait je duckfeet straks niet goed.

kneed de powerbait

Stap 4:

Rol het deeg, je kunt dit tussen je handen doen, of met je vingers in je handpalm. Neem hier in het begin de tijd voor en zorg dat er een lang gerekte kegel ontstaat. Als je het goed gedaan hebt zit er nu een deel van het powerbait op de onderlijn. Dit onderdeel vergt veel oefening, lukt het de eerste keer niet blijf het dan rustig proberen totdat het wel lukt.

Rol het in een kegel

Stap 5:

Druk het einde van je powerbait op de bovenkant van je pink of op je knokkels. Hierdoor ontstaat er een holle en bolle kant wat er voor zorgt dat het deeg gaat draaien in het water.

druk je powerbait in platte kegel

Stap 6:

Je deeg is nu bijna klaar, vouw het bovenste deel van het deeg omhoog. Je hebt nu, als je alle stappen goed gevolgd hebt, een prachtig aasje voor de forel.

Vouw je powerbait voor een goede actie in het water

Volg je bovenstaande stappen dan heb je een goed draaiend stukje foreldeeg en kan het vissen beginnen. Als je het deeg lang in het water hebt of je hebt een forel gemist dan zul je merken dat het niet goed meer draait. In dat geval kun je het beste een nieuwe stukje deeg pakken om zo effectief mogelijk te vissen.

Mocht je met deze tips niet het perfecte stukje powerbait kunnen vormen, probeer dan eens een foreldeeg vormer.

Tot slot

Heb je nog vragen over het foreldeeg vormen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende forelsessie? Zorg dan dat je snel de juiste forelspullen in huis haalt, en vergroot je succes!

Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

Vangende groet,

Sebastiaan Swalef

0 reacties

Reageer

Reageer op dit artikel

Maximaal 1000 tekens
Je reactie is ontvangen. Deze zal op de site getoond worden nadat deze is goedgekeurd.
Het verwerken van je reactie is mislukt, probeer het nog eens.