Hoe gebruik je een hakensteker?

Als visser zorg je zeker goed voor de gevangen vissen. Dat kan ook alleen maar logisch zijn omdat de gevangen vissen je zoveel plezier bezorgen.

Wij beoefenen allemaal een prachtige sport, maar ook is het zeker zo dat niet iedereen daar zo over denkt. Het allerminste wat wij als vissers in ieder geval kunnen doen is onze sport een zo goed mogelijk imago bezorgen. Daarom hier enkele hele simpele tips voor het goed onthaken van de gangen vis waardoor we plezier kunnen blijven beleven aan de door ons gevangen vissen.

Stap voor stap onthaken

Af en toe kun je aan de bek van de vis goed zien dat die vis al eens eerder werd gevangen. Dat feit op zich al is gewoon niet goed. Wanneer een vis voorzichtig en op de goede manier is onthaakt dan zul je zoiets maar amper ooit kunnen herkennen. En het goed en schadeloos onthaken van vrijwel iedere gevangen vis is eigenlijk vrij gemakkelijk!

Meestal zit de haak gewoon door de boven- of onderlip van de vis. Prima, in dat geval kun je simpelweg het bledje van de haak tussen duim en wijsvinger van de ene hand nemen en de gevangen vis in de andere hand. Eerst even goed kijken hoe het haakje zit en daarna de gevangen vis voorzichtig iets “in de richting van de punt van de haak drukken. Vrijwel altijd zal de vis nu al zijn onthaakt.

Ook kan het voorkomen dat een gevangen vis de haak wat dieper heeft geslikt. Geen probleem maar nu moet je de vis onthaken met gebruik van een goede hakensteker en zeker niet eerst gaan proberen te trekken aan de lijn om zo de haak los te krijgen. De beste hakenstekers hebben een inkeping waardoorheen de vislijn kan worden gedrukt en waardoor de hakensteker in de vissenbek altijd bij de plek uitkomt waar de haak zit.

Stap 1: Hou de lijn onder lichte spanning en clip de lijn in de punt van de hakensteker

hakensteker stap 1

Stap 2: Schuif de hakensteker naar de haak en druk hem iets door zodat de haak los komt

hakensteker stap 2

Stap 3: Trek de hakensteker met haak voorzichtige naar buiten

hakensteker stap 3

Gebruik van een leefnet

Wanneer je voor je plezier aan het vissen bent heeft het bewaren van de gevangen vissen eigenlijk weinig zin, bij wedstrijden is dat natuurlijk iets anders. Als je toch een leefnet gebruikt zorg er dan in ieder geval voor dat de vissen zwemruimte hebben. Het is dus belangrijk om een leefnet te gebruiken dat in ieder geval groot genoeg is, ik zou zeggen minimaal 3 meter en zoveel mogelijk uitgestrekt in het water. Anders heb je er nog niks aan. Bovendien is het belangrijk dat het materiaal van het leefnet zo zacht en visvriendelijk mogelijk is.

Kijk jij liever een video?

We snappen dat sommige van jullie toch liever een video kijken over hoe het nou precies moet. Daarom heeft Jan van Schendel voor jullie een video gemaakt over het gebruik van een hakensteker.

Tot slot

Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende vissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!