Hoe rook je forel?

Een dagje forelvissen is fantastisch, zeker als je goed gevangen hebt! Je kunt je vangst bakken, grillen of roken. Het bakken en grillen is vaak niet heel anders dan de vissen uit de supermarkt. Maar, hoe rook je forel? In dit blog proberen we dat zo goed mogelijk uit te leggen!

 

Bij het roken van een forel volg je de onderstaande stappen:

  • Pekelen
  • Drogen
  • Garen
  • Roken

Als je de forel zelf hebt gevangen dan begin je met het schoonmaken van de forel. Hoe je dat precies moet doen lees je hier: Hoe maak je een forel schoon?

Wat heb je nodig?

Voor het roken van forel zijn ook handige starterspacks verkrijgbaar.

Stap 1: Forel zouten/pekelen

Het pekelen is een belangrijk elementen van het vis roken. Het is niet alleen kwestie van ervaring, als ook een kwestie van smaak. Bij het pekelen bepaal je voor een groot deel de smaak.

Er zijn verschillende verhoudingen zout per liter water, maar zelf gebruik ik de verhouding van 60 gram zout op 1 liter koud water. Ik gebruik hiervoor keukenzout. Roer het zout totdat het geheel is opgelost in het water. Je kunt eventueel nog variëren met smaak door aan het pekelwater allerlei kruiden toe te voegen zoals jeneverbes, kruidnagel, laurier, peperkorrels, tijm, peterselie en viskruiden. Ook zijn er kant en klare ‘pekelzouten’ te verkrijgen waar al kruiden aan toegevoegd zijn.

Doe de schoongemaakte forellen in het pekelwater en laat dat gekoeld staan. Hoelang je de forellen uiteindelijk in het pekelwater laat staan, is mede afhankelijk van de grootte van de forel en de smaak die je aan de forel wilt geven. Wil je een wat zoutere smaak, dan laat je hem wat langer in het pekelwater liggen, Wil je een wat mildere smaak, dan laat je hem wat korter in het pekelwater liggen. Natuurlijk kun je ook meer of minder zout gebruiken.

  • Kleine forel van 300 tot 400 gram – 3 uur in pekelwater
  • Grote forel tot 700 gram – 5 tot 6 uur in pekelwater
  • Zalmforel tot 1000 gram – 8 tot 10 uur in pekelwater

Stap 2: Het drogen

Voordat je gaat roken moet je de forel eerst drogen. Het drogen van de forel zorgt ervoor dat de rook beter zal hechten op de huid en je een mooie goudkleurige huid krijgt. Drogen van forel kan op verschillende manieren;

In de koelkast
Droog de forel vanuit het pekelwater af met een schone, droge doek. Leg daarna je de forel op oude, schone en droge doeken in de koelkast legt. Dek de forel toe met een laag keukenpapier. Draai de forellen na ongeveer 6 uur om en ververs het keukenpapier. Ik zorg dat de droogtijd vooral ’s nachts plaatsvind. Des te langer je de forel laat drogen, des te droger zal de huid gaan worden. Voelt de huid droog aan, als perkament, dan zijn de forellen klaar om te gaan garen. Het voordeel van deze methode is dat je meteen met het garen van de forel kunt gaan beginnen.

In de rookton
Heb je minder tijd voor het drogen dan kun je de forel ook drogen in de rookton. Stook in de vuurlade van de rookton een vuurtje en breng de temperatuur naar 40 graden. Zet daarvoor de deur van de rookkast of deksel van de rookton open zodat de temperatuur niet te hoog wordt en probeer hem op 40 graden tehouden. Zodra deze temperatuur bereikt is hang je de vis aan de rookhaken in de rookton. Bij deze droogmethode is de forel goed gedroogd zodra de huid, net als bij het drogen in de koelkast, aanvoelt als ‘perkament’. Neemt de tijd voor het drogen. Wanneer je de forellen tekort droogt, hecht de rook niet goed aan de huid en worden ze niet mooi goudkleurig. De kleur wordt grauw en is voor het oog minder aantrekkelijk. De smaak echter zal echter wel hetzelfde zijn.

Stap 3: Het garen

Het garen van de vis kun je op ook op twee manieren doen: met een elektrische verwarmingsplaat of hout gestookt. Als je zelf forel wil roken dan is houtgestookt natuurlijk veel leuker en mooier om te doen.

Voor het garen van de vis gebruik je een mengsel van eiken- en beukenhout. Deze houtsnippers kun je kant en klaar kopen, maar ook zelf hakken. Maak in de vuurlade een vuurtje en zorg dat de temperatuur in de rookkast niet boven de 75 graden komt. Komt de temperatuur boven 75 graden, dan loop je het risico dat de vis droog wordt doordat de eiwitten gaan stremmen. De tijd voor het garen is afhankelijk van de dikte van de vis. Des te dikker, des te langer de gaartijd. Ga uit van ongeveer 20 á 30 minuten. Check de met een kernthermometer nog even de temperatuur. Die moet zo’n 63 tot 68 graden zijn.

Forelroken_Drogen_Raven
De forel is gaar bij een kerntemperatuur van 63 – 68 graden.

Stap 4: Forel roken

Na het pekelen, drogen en garen kun je de forel gaan roken. Wanneer de forellen gaar zijn, dan strooi je rookmot op het vuurtje zodat dit dooft en de rookmot begint te smeulen. Sluit de deur van de rookkast (deksel van de rookton) en schuif de vuurlade dicht. De temperatuur zal tijdens het roken langzaam teruglopen naar een 40 á 45 graden. Zorg ervoor dat de rook door de kast (ton) kan stromen. Zet daarom de schuif een klein beetje open of de deksel op een klein kiertje. Wanneer de rookmot is opgebrand dan strooi je weer wat nieuwe rookmot op de kooltjes. Het roken doe je ongeveer 40 á 45 minuten totdat de forellen mooi goudkleurig zijn.

Zijn de 40 á 45 minuten voorbij en zien de forellen er prachtig goudkleurig uit, dan zijn ze klaar en kun je ze uit de rookton halen. Verwijder de rookhaken en laat de vis op zijn rug afkoelen. Hierdoor blijft het vet en de sappen in de vis en kun je even later genieten van een heerlijke forel!

De afgekoelde forel is twee weken houdbaar in de koelkast. Ikzelf verpak de forellen vacuüm, dan zijn ze tot 5 keer langer houdbaar.

Forelroken_Klaar_Raven
Eetsmakelijk!

René Zwaan
Raven Trout Team

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Welke hengelset heb jij nodig bij het vissen?

Hengelsets worden vaak aangeschaft door vissers die bijvoorbeeld op vakantie willen vissen. Of gewoon een …