Hoe vang je grote brasems?

Wil je grote brasems vangen? Lees dan de tips in dit blog en ontdek hoe je tijdens je eigen vissessies en tijdens wedstrijden de grootste brasems kan vangen.

Tip 1: Voer continue bij

De brasem is een azende vis die de bodem omwoelt op zoek naar voedsel. De brasem zwemt vaak in grote groepen rond. Zo'n groep grote vissen kan je voerplek in enkele minuten helemaal leeg eten. Dat is in principe geen probleem, want als je regelmatig een bepaalde plek bij voert zal de brasem hieraan gewend raken en geregeld terugkeren. Het is dus belangrijk om de brasems gewend te laten raken aan de voer- en visplaats. Voer telkens kleine beetjes bij, de brasem wordt namelijk getriggerd door zakkend/wolkend voer en geluid. Een mix van zoet, vismeel en geknipte wormen maken een erg goed voer voor brasems.

Doordat brasems de grond echt om kunnen woelen, is het slim om compact te voeren zodat het bodemverloop niet teveel wordt aangetast. Een handig hulpmiddel hiervoor is bijvoorbeeld een pole pot.

Tip: Lees voor het gebruik van dit materiaal het blog: ''het gebruik van een cupping kit''.

Tip 2: Gebruik groot aas

Ook is het belangrijk om te voeren met aas dat kleinere vissen laten liggen. Als er veel kleinere vissen rondzwemmen dan heeft het geen zin om veel te voeren met maden/casters of wormen ook al zijn ze hier gek op. Dat soort aas wordt onmiddellijk door kleinere vissen opgegeten en weg is de kans om de grotere brasems te lokken. Gebruik daarom maiskorrels, imitatie aas, kikkererwten of zelfs tijgernoten om bij te voeren. Tijdens wedstrijden is het natuurlijk raadzamer om op kwantiteit te vissen en de populairdere voer en aassoorten te gebruiken.


Door groter haakaas te gebruiken minimaliseer je de kans op kleine vissen.
  • Door groter haakaas te gebruiken minimaliseer je de kans op kleine vissen.

  • Tip 3: Peil de bodem uit

    Bij aanvang op je stek is het van belang dat je direct een idee hebt van het bodemverloop, dit kan je doen door met een peillood over de bodem te gaan. Zo kom je er direct achter waar troep ligt of waar de taluds zich bevinden. Niets is vervelender dan constant vastzitten en vis verspillen of je voerballen netjes op je hengeltop te leggen, maar niet weten dat de voerbal door een onbekend talud naar beneden rolt.

    Tip 4: Ga s' nachts vissen

    Grote vissen azen maar af en toe en zijn uiterst voorzichtig, vooral als het water helder is zijn deze vissen erg schuw. Deze brasems zijn niet voor niets zo groot geworden... Je ziet op steeds meer wateren dat de beste tijd om grote brasems te vangen de nachtelijke uren zijn. Ik heb het al vaak meegemaakt, het wordt donker en plotseling beginnen de vissen te azen. Wanneer de eerste vogel begint te fluiten zijn de grote vissen weg. Dat kan geen toeval meer zijn.

    Tip 5: Stel doelen en pas aan

    Vissen op brasem tijdens je eigen sessie is toch wel anders dan vissen op brasem tijdens wedstrijden. Hiervoor is toch een andere aanpak vereist, maar deze is wel waardevol door de invloed die brasem heeft op je vangstgewicht. Wedstrijden hebben maar een relatief korte tijdsduur. Maximaal 5 uur en heel vaak zelfs korter. In die tijd dus zul je de brasems niet alleen aangelokt moeten hebben maar ook nog eens gevangen. Dit vereist een speciale aanpak die zelfs per water nog kan verschillen.

    Het is heel belangrijk om voorafgaand aan een wedstrijd om zo goed mogelijk te bepalen wat je streef- vangstgewicht gaat worden en hoe je dat gaat behalen. Dit bepaal ik door kennis uit voorgaande wedstrijden, het weerbeeld en de ervaringen op het bepaalde water. Stel, dat je verwacht op een goed viswater wel 40 kilo vis nodig te hebben om die wedstrijd te kunnen winnen. Dan is het logisch dat je veel voer en levend aas gaat uitzetten, soms dode maden/pinkies, maar veel vaker casters, geknipte wormen en/of mais om de brasems binnen te halen. Bereid je dus goed voor, maak een plan van aanpak voor de wedstrijd en pas het plan 'on the go' aan als dat nodig is.

    Tip 6: Wissel tussen dobbervisserij en feedervisserij

    Bij het feedervissen ligt de lijn veel horizontaler op het water dan bij dobbervisserij, hierdoor kan je goed zien wanneer er vissen bij jouw voerplek zijn omdat de kans groter is dat er een keer tegen je lijn wordt aangezwommen. Een lijnzwemmer is voor mij dan ook altijd een indicatie dat er meer beweging aan zit te komen. Soms kan je er dus voor kiezen om met een feederhengel te vissen om meer zicht te krijgen op de activiteit onder water.

    Het zou zomaar kunnen dat je hengeltop een keer wordt kromgetrokken of dat er constant lijnzwemmers zijn. Dit zijn de moeilijkste momenten voor een visser omdat je eigenlijk nog niet mag aanslaan. Doe je dit wel dan kan het ervoor zorgen de de hele school verschrikt of zelfs weg zwemt.


    Brasem vangen met een feederhengel

  • Door gebruik te maken van een feeder hengel krijg je meer feedback over wat er onder water gebeurt

  • Tip 7: Wees geduldig

    Bij het vissen op brasems is geduld een heel belangrijk wapen. Het zal maar zelden voor komen dat je meteen na het startsignaal al brasems begint te vangen. Zoiets kan wel gebeuren, maar veel vaker zal het een tijdje duren voordat de aanwezige brasems de voerplek vinden.

    Soms vang je tijdens een wedstrijd eerst wat kleinere vissen die dan plotseling niet meer bijten. Het is dan waarschijnlijk dat er brasem(s) in de plaats is gekomen. Nadat je dan de eerste brasem vangt, volgen er meestal meer en is het dus belangrijk om regelmatig bij te voeren. Zorg er wel voor dat de vissen in de omgeving niet overvoerd raken. Mix ook wat van je haakaas in je lokaas zodat de brasem gewend kan raken aan jouw haakaas.


    Jan van schendel met een dikke brasem

  • Een geduldige visser heeft de kleinste kans op missers
  • Ik zal een voorbeeld geven wat kan helpen om die o zo belangrijke rust te behouden. Wanneer je een streefvangstgewicht hebt van 30 kilo tijdens een wedstrijd die 4 uur duurt. Dit betekent dat je voor jezelf minstens 7.5 kilo per uur moet vangen. Dit lijkt enorm veel, maar houdt daarbij rekening dat een brasem gemiddeld tussen de 1300 en 1600 gram weegt. Reken een gemiddelde vangsttijd van 7 minuten op wedstrijdwater en dan lijkt de 7.5 kilo per uur opeens niet zo veel.

    In werkelijkheid is 20 kilo al genoeg en kom je erachter dat een aantal brasems vangen al erg goed is voor het wedstrijd resultaat. Niet stressen dus, want dat werkt alleen maar contra-productief.

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het vangen van dikke brasem? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende witvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!

    Ik wens je veel succes bij het vangen van grote brasem!

    Groeten, Jan van Schendel