Je eerste werphengel kopen? Bekijk onze tips!

Je wil een nieuwe werphengel kopen, maar wat is nu precies het verschil tussen al die werphengels en waar moet je op letten? Er zijn namelijk heel veel verschillende werphengels.

Onder werphengels verstaan we alle hengels waar een molen of reel op kan worden bevestigd. Sommige werphengels zijn inschuifbaar, sommige bestaan uit meerdere aparte delen, maar allemaal hebben ze gemeen dat er een molen op kan worden gezet, en dat ze voorzien zijn van geleideogen. Deze geleideogen doen precies wat de naam al verraad, ze geleiden de lijn langs de hengel. Sommige werphengels zijn heel kort, licht en dun, andere weer erg lang en zwaar.

Wil jij een werphengel kopen? Bekijk hieronder onze tips om een goede keuze te maken.

Werphengel kopen? Bepaal je vistechniek…

Werphengel kopen? Bekijk deze tips!
Het belangrijkste om te weten is dat het werpgewicht en je vistechniek meer zeggen over de juiste hengelkeuze, dan de vissoort die je wilt vangen.

Welke werphengel nu voor jou het meest geschikt is? Dat ligt vooral aan de manier waarop je deze hengel wilt gaan gebruiken. Veel vissers denken dat de vissoort bepaald welke hengel het meest geschikt is, maar dit is maar gedeeltelijk waar. Onder een “Snoekhengel” kunnen we een hengel verstaan waarmee we een flinke aasvis kunnen werpen, maar ook een werphengel waarmee je fijn met lichte spinners in de polder kunt vissen. Op beide manieren kun je prima snoek vangen, maar voor beide technieken heb je echt een heel verschillende hengel nodig!

Belangrijkere vragen die je jezelf zou kunnen stellen voor de aanschaf van je nieuwe werphengel zijn bijvoorbeeld:

  • Wil ik een bepaalde techniek gaan proberen?
  • Wat voor aas en lood wil ik gaan gebruiken? Kortom, wat is het totale gewicht dat ik wil werpen?

De techniek, (de manier van vissen) kan immers vragen om een speciaal soort hengel.

Vissen met een voerkorf?

Wanneer je met een voerkorf wilt vissen bijvoorbeeld, dan zoek je een hengel met een dun topje. Je houdt dit topje in de gaten, en wanneer deze buigt, dan heb je beet en moet je aanslaan. Voor deze manier van vissen heb je een winklepicker of een feederhengel nodig. Het topje moet immers dun genoeg zijn om gebogen te kunnen worden op het moment van de aanbeet.

Werphengel kopen? Bekijk deze tips!
Als je met een voerkorf vist dan kijk je naar de top van de hengel voor aanbeten.

Jerkbaithengel

Een ander voorbeeld is een jerkbaithengel. Deze roofvishengels moeten kort en stevig zijn want je moet zelf je jerkbait laten lijken op een gewonde vis door tikjes te geven met je hengel. Kies je hiervoor een buigzame hengel, dan absorbeert de hengel de tik die je geeft, zonder dat deze overkomt op je kunstaas.

‘Het werpgewicht moet passen bij de hengel’

Wanneer ik weet welke techniek ik wil gaan proberen, dan kan ik gaan kijken naar het werpgewicht. Een hengel moet immers kunnen buigen om je aas te kunnen katapulteren. Wanneer je werpt zal een hengel buigen, en daarna weer zo snel mogelijk willen terugschieten naar zijn oude vorm (recht). Hierdoor krijgt je kunstaas etc. vaart, en kun je ver werpen. Daarom is het belangrijk dat je werpgewicht past bij je hengel.

werphengel kopen? Let op het werpgewicht!
Het belangrijkste is dat het werpgewicht bij de hengel past.

Vis je met een te zwaar werpgewicht, dan zal de hengel niet meer helemaal recht kunnen veren, waardoor je minder vaart aan je aas kunt meegeven, en dus minder ver zult werpen.

Vis je met een te licht werpgewicht, dan zal de hengel slechts een klein stukje buigen, en hierdoor ook maar in staat zijn een klein beetje vaart te geven aan je werpgewicht. Het is dus belangrijk dat het werpgewicht dat je kiest, overeenkomt met het werpgewicht dat wordt aangeraden voor de hengel.

Onze tips!

De techniek en het werpgewicht dat je wilt kunnen werpen, zeggen dus veel meer over de juiste hengelkeuze, dan de vissoort die je hoopt te gaan vangen. Natuurlijk moet de hengel sterk genoeg zijn om de vis waar je het op gemunt hebt moe te maken, maar alleen deze vissoort verteld je nog weinig over de juiste hengelkeuze.

Ga je een werphengel kopen? Bekijk hieronder onze tips.

  1. Tip: Bepaal eerst welke techniek je toe wilt passen.
  2. Tip: Probeer te achterhalen wat je totale werpgewicht gaat worden.
  3. Tip: Kom je er niet helemaal uit? Wij geven je graag advies over de aanschaf van een goede werphengel.

Ik hoop dat je wat hebt aan onze bovenstaande tips en uitleg. Mocht je nog meer vragen hebben dan helpen wij je graag online verder of in de winkel. Benieuwd naar onze andere blogs? Bekijk hier onze nieuwste blogs met tips, technieken en meer!

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

10 karper hotspots op het kanaal

Nederland is een land vol met plassen, rivieren en grachten en kanalen. Een kanaal is …