Karpers in de paaitijd vangen doe je zo!

Wanneer je karpers in de paaitijd hebt gezien, dan vergeet je dat niet snel meer. Het water spettert alle kanten op, mannetjes en vrouwtjes karpers jagen achter elkaar aan door het ondiepe water. Opeens lijkt alle schuwheid helemaal verdwenen. Ze trekken zich niets aan van omstanders en hebben alleen nog maar oog voor elkaar.

Wanneer de paaitijd precies aanbreekt, verschilt erg per water. Als het water eenmaal de juiste temperaturen bereikt van ongeveer 17 tot 20 graden, dan voelt de karper dat de paaitijd is aangebroken. Door het ruwe contact met stenen of beschoeiingen lopen ze nog wel eens beschadigingen op. Gelukkig herstelt de karper in de meeste gevallen volledig.

Spiegel vangst in de paaitijd

  • De beschadigingen herstellen vaak weer volledig.
  • Veel karpers op een klein oppervlakte

    Op kleinere, ondiepe wateren stijgen de temperaturen sneller. Vooral wanneer het water helder is en wanneer de zon vol op het water kan schijnen, schieten de temperaturen bij veel zonneschijn omhoog. De karper voelt dit aan en verzamelt zich meer en meer op deze ondiepere delen van het water. Als het paai geweld losbarst dan lijken karpers nog maar één gedachte te hebben, en dat is voortplanten.

    Meerdere mannetjes zwemmen steeds opdringeriger achter een vrouwtje aan. Ze vechten om aandacht, en proberen het vrouwtje te overtuigen haar kuit (miljoenen eitjes) los te laten. Wanneer het vrouwtje het mannetje een geschikte kandidaat vindt dan laat ze haar kuit los. Het liefste zet ze deze kleverige eitjes af op waterplanten in ondiep water. Het mannetje heeft op dat moment gewacht en laat tegelijkertijd zijn hom ontsnappen. Dit gebeurd met veel geweld, soms slaan ze het schuim op het water en ontwortelen meerdere waterplanten!

    Wilde karpers paaien

  • Wilde karpers paaien
  • Karpers hebben dan alleen nog oog voor elkaar, de omgeving ontgaat ze verder volkomen. Door aanvaringen met stenen of beschoeiingen lopen ze geregeld beschadigingen op. Gelukkig herstelt de karper meestal volledig.

    Het blijft overleven!

    Wanneer het mannetje het eitje heeft bevrucht dan duurt het nog 3 tot 8 dagen voordat het eitje uitkomt. Dit is erg afhankelijk van de watertemperatuur. De eerste paar dagen kan het jonge karpertje teren op zijn dooierzak, hij hoeft nog niet op zoek naar voedsel. Na enkele dagen is deze dooierzak op en zwemt het karpertje naar de oppervlakte om zijn zwemblaas de eerste keer met lucht te vullen. Hij is dan ongeveer één centimeter lang en staat er helemaal alleen voor. Hij voedt zich met micro-plankton en groeit snel. Vanaf ongeveer 2cm lengte is het echt een mini-karpertje. Alle schubben zijn dan zichtbaar en de vinnen zijn volledig ontwikkeld. Het blijft een kwestie van 'overleven' in dat stadium.

    Karpers lijken vruchtbaar door de miljoenen eitjes maar slechts een erg klein deel hiervan zal ouder worden dan een paar maanden. Elke vissoort is gek op de eiwitrijke visjes en ook karpers zelf hebben geen moeite met het opeten van het eigen nageslacht. Daarnaast speelt de temperatuur een grote rol in het succes voortplanting van de karper in Nederland. Des te hoger de temperatuur, des te sneller het eitje uitkomt en hoe sneller het visje zal groeien. In Nederland is het water niet heel warm en daarom zijn jonge karpertjes geruime tijd overgeleverd aan allerlei gevaren.

    Veel bewegen en weinig eten

    In Nederland is de paai van de karper dan ook vrijwel nooit succesvol. Alleen in kleine, afgesloten wateren met een bijzondere visstand maken karpers een kans. Het water mag niet teveel andere vissoorten bevatten en de roofvis-stand moet laag zijn. In Nederland zou de karperstand zich niet handhaven zonder uitzettingen van kweekkarper! Door de lage watertemperaturen in Nederland groeien de meeste karpertjes erg langzaam. In het najaar moeten de jonge karper al een beetje reserves hebben opgebouwd. Veel karpertjes hebben nog niet genoeg reserves opgebouwd en komen dan ook helaas de winter niet door. Pas na één volledig jaar nemen de overlevingskansen van de karper toe.

    Tijdens het paaien eten karpers niet of nauwelijks. Ze verliezen alle schuwheid en trekken zich nergens wat van aan. Voedsel eten ze vrijwel niet en ze zijn dan ook maar moeilijk te strikken. In de paai periode kun je je als visser echt onderscheiden. De periode vlak voor/na de paai zijn ook echt momenten vol met kansen. Niet alle karpers paaien tegelijkertijd en ze blijven vaak nog eventjes hangen rond de paaigronden. Richt je in deze periode dan ook vooral op deze plekken. Ondiep zuurstofrijk water zijn dé plekken rond de paaitijd.

    Dé vistechniek tijdens de paaitijd

    Kleine voerstekjes op de trekroutes naar de paaigronden toe werken erg goed. Een echte aanrader vlak voor en na de paai! Tijdens de paai kun je het beste met onderlijnen zoals chod's of ronnie-rigs aan de slag! Visuele attractie met karperaas is ook heel erg belangrijk, een roze/gele of oranje fluo pop-ups zijn echte aanraders! Soak (voorweken) je pop-ups met een goede liquids of additieven om de vangkracht van je single-hookbait te vergroten en het is succes gegarandeerd! Single hookbait betekent het vissen van de onderlijn zonder ander voer om je onderlijn heen.

    Paaiende karpers

  • Drie karpers paaien in de paaitijd
  • Kort na de paai periode, vaak rond eind mei/begin juni kunnen de voerhoeveelheden echt omhoog. De verbruikte energie van de karpers moet snel weer aangevuld worden dus ze zullen dan echt grotere hoeveelheden voedsel tot zich gaan nemen! Met voerplekken kun je dan de karpers echt langere tijd vasthouden met de juiste voerplek en techniek.

    Wanneer je een karper hebt kunnen vangen, wees dan wel extra voorzichtig. Gebruik geen bewaarzakken, houdt de vis zo kort mogelijk boven water en zorg dat de dril niet onnodig lang duurt. Vooral na de paai zijn karpers helemaal op. Ze hebben nauwelijks energie meer en weinig weerstand. Behandel ze dus met respect. Misschien heeft de karper die hebt gevangen er wel persoonlijk voor gezorgd dat er een hele nieuwe generatie karpertjes rondzwemt!

    Tot slot

    Heb je nog meer vragen over het karpervissen in de paaitijd? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Veel succes komende weken en mocht je tips hebben voor andere vissers, deel ze gerust met ons!