Karperstek zoeken? Peil met een marker!

Het belangrijkste bij het vissen op karper is het vinden van de juiste stek. Vis je niet op de goede stek, dan zijn de vangsten minder! Nu kun je aan de oppervlakte natuurlijk al snel een mooie stek vinden. Zoek bijvoorbeeld naar onderbrekingen als rietkragen, brugpijlers en lelievelden, maar hoe ziet de bodem er eigenlijk uit? Vis je op modder, zand, kiezels of mossels? En hoe diep vis je eigenlijk? Je kan je voorstellen dat het niet ideaal is om je aas op bijvoorbeeld 8,50 meter in de modder te leggen.

Wat heb je nodig?

Karper_Marker_Benodigdheden_Rave

  • Alles wat je nodig hebt om een goede karperstek te vinden!
  • Bodemstructuur op je stek ontdekken

    Wanneer je de hengel hebt opgetuigd en een mooie plek op het oog hebt begin je met het onderzoeken van de bodem. Dit doe je met het markerlood. Haal voor het aftasten de markerdobber van de lijn zodat je beter voelt wat het lood doet. Op het moment dat je hebt ingeworpen wijs je de hengel naar het lood en draai je de lijn strak. Nu sleep je het lood rustig over de bodem door de hengel naar de zijkant te bewegen. Door de vorm van het lood voel je nu precies wat er op de bodem gebeurd.

    • Modder geeft een slepend gevoel met behoorlijk wat gelijkmatige druk
    • Zand geeft ook een slepend gevoel met weinig druk en lichte stuiters
    • Mossels of kiezels zorgen voor flinke bonken op de hengeltop
    • Wier of planten zorgen er voor dat je markerlood steeds los schiet, dit voel je op de top
    Karper_Marker_Lood_Raven

  • Door de vorm van het lood voel je nu precies wat er op de bodem gebeurd!
  • Wat is een interessante stek?

    Karper eet vrijwel overal waar voedsel ligt. Daarom kun je op elke ondergrond karper vangen. Wat belangrijker is voor het vangen is je jouw karperaas zo goed mogelijk kan presenteren. Dit kan het beste op een harde ondergrond als zand, mossels of kiezels.

    Diepte meten met markerdobber

    Nu je een interessante plek hebt gevonden moet je een referentiepunt aan de overkant van het water nemen zodat je weet waar je op moet richten als je werpt. Neem 1 a 2 meter lijn van de molen en zet de lijn achter de lijnclip van je molen. Zo weet je dat je altijd precies even ver gooit. Draai je lood binnen en bevestig nu de marker aan de montage. Nu werp je de complete montage richtig het referentiepunt totdat hij op de lijnclip stopt. Gooi niet extreem hard, dat kan je lijnclip of lijn beschadigen. Karper_Vislijn_Lijnclip_Raven

  • Door de lijnclip te gebruiken kun je precies op dezelfde plek werpen.
  • Wanneer je lood het water raakt draai je de lijn meteen strak totdat de marker het lood raakt. Nu geef je stap voor stap 50 centimeter lijn en tel je het aantal keer dat je dit doet. Als je marker na 7,5 keer boven water komt dan weet je dat het water daar 3,75 meter diep is.

    Kun je geen geschikte bodem vinden dat kun je op deze manier ook op zoek gaan naar diepteverschillen. Interessante stekken zijn dan:

    • Riggels zoals de rand van een vaargeul
    • Ondiepe Plato's, zoek op een water van bijvoorbeeld 4 meter naar een plato van 2,5 meter
    • Kuilen, hier komt een hoop natuurlijk voedsel in terecht
    Karper_Marker_Hengel_Raven

  • Nu geef je stap voor stap lijn totdat de markerdobber boven komt.
  • Ga opzoek naar de juiste stek!

    Wat je niet moet vergeten is dat je bij het karpervissen beter extra tijd kan steken in het zoeken naar de juiste stek dan het vissen op een slechte stek. Dit maakt het verschil tussen vangen en blanken! Ik hoop dat ik je wat op weg heb geholpen en je nu zelf aan de slag kan om de beste stekken te vinden.

    Tot slot

    Heb je nog vragen over het gebruik van markers bij het karpervissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

    Ik hoop dat je wat hebt aan onze tips, veel succes en een goede vangst!