Rodpod of losse hengelsteunen?

Je komt de vraag erg vaak tegen; ‘Een rodpod of losse hengelsteunen?’ Een logische discussie, want er zijn een aantal voor- en nadelen bij deze producten. Ik zal je in dit blog meer duidelijkheid geven over de voor- en nadelen, zodat jij een goede keuze kan maken!

Weet je nog niet wat een rodpod is? Lees dan eerst het blog ‘Zo kies je de juiste rodpod’.

De Rodpod

Een rodpod is een statief die de hengels, elektronische beetmelders en swingers ondersteund. Vaak is er op een rodpod ruimte voor 3 hengels, maar dit is per model verschillend. Over het algemeen heb je de keuze tussen een 3- of 4-poots rodpods, het verschil daar tussen lees je hieronder.

3-Poots rodpod 

Deze rodpod lijkt erg veel op een camera statief, omdat de poten op de grond staan en de lading daar recht bovenop. Het mooie aan deze rodpod is dat je je hengeltoppen heel gemakkelijk omhoog of omlaag kan zetten, wat bij een 4-poots rodpod vaak niet mogelijk is. De 3-poot rodpod is over het algemeen iets minder stabiel dan de 4-poot. Daarom moet je er altijd goed op letten dat je de rodpod stevig en recht op de grond zet.

Sorry, Raven Hengelsport kan de rodpod of losse hengelsteunen afbeelding niet laden.
Met een 3- poots rodpod kun je gemakkelijk de hengeltoppen omhoog en omlaag plaatsen.
4-Poots rodpod

De 4-poots rodpod is in mijn ervaring de meest stabiele oplossing, maar dit is wel per merk erg verschillend. Voor het statisch vissen op een mooie open visstek is deze rodpod ideaal te gebruiken. Bij deze rodpod kan je de hengels minder makkelijk sturen, dus je kan de hengels niet gemakkelijk omhoog en omlaag plaatsen. Bij veel luxere rodpods worden extra grote poten geleverd om dit op te lossen.

Sorry, Raven Hengelsport kan de rodpod of losse hengelsteunen afbeelding niet laden.
Een 4- poots rodpod is een stevige en mooie oplossing als je de ruimte hebt.
Voordelen rodpod
 1. Te gebruiken op verharde en verzachte ondergronden
 2. Al je hengels op één steun
 3. Stabiliteit
Nadelen rodpod
 1. Niet flexibel per hengel
 2. Iets langere opbouwtijd

Losse hengelsteunen

Sommige vissers kiezen liever voor losse hengelsteunen, ook wel banksticks genoemd, dan voor een rodpod. De functie van de losse hengelsteunen zijn hetzelfde als die van de rodpod. Je kan je beetmelder en swinger er op kwijt en natuurlijk je hengel er op leggen. Bij deze losse banksticks kan je net als bij de 3-poot de hoogte van de hengeltoppen goed verstellen. De losse hengelsteunen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten materialen, waar het verschil vaak in gewicht en kwaliteit zit.

Sorry, Raven Hengelsport kan de rodpod of losse hengelsteunen afbeelding niet laden.
Losse hengelsteunen zijn ideaal te gebruiken als je meerdere kanten op vist of als er weinig ruimte is.
Voordelen losse hengelsteunen
 1. Flexibel per hengel
 2. Snel neer te zetten
 3. Licht van gewicht
 4. Stevig in gebruik
Nadelen losse hengelsteunen
 1. Niet mogelijk op een harde ondergrond
 2. Wanneer de hengeltoppen omhoog wijzen staat de beetmelder niet altijd meer in de juiste stand. Hierdoor kan het zijn dat beetmelder niet meer goed functioneert. Dit is echter simpel op te lossen door een adapter, zoals RAV5615

‘Een rodpod of losse hengelsteunen?’

Eigenlijk is deze keuze niet heel erg lastig meer, maar het is heel erg afhankelijk van de situatie. Ga je op een plek vissen waar je lijnen dicht bij elkaar liggen en waar je de ruimte hebt? Dan kun je uitstekend vissen met een rodpod, zelfs op een verharde ondergrond. Maar liggen je lijnen ver uit elkaar, is er weinig ruimte, wil je de hengels apart verstellen en is er een zachte ondergrond? Dan zijn de losse hengelsteunen perfect te gebruiken. Eigenlijk is de eeuwenoude discussie ‘Een rodpod of losse hengelsteunen?’ gewoon heel afhankelijk van je visstek…

Sorry, Raven Hengelsport kan de rodpod of losse hengelsteunen afbeelding niet laden.
Eigenlijk is de discussie ‘Een rodpod of losse hengelsteunen?’ gewoon heel afhankelijk van je visstek…
Extra Tip

Ben je op zoek naar één goede combinatie van de rodpod en losse hengelsteunen? Onze X2 Alcatraz rodpod heeft 4 poten die ook onder de buzzerbar kunnen worden gedraaid. Zo heb je dus in 1 aankoop zowel een rodpod als losse hengelsteunen.

Snagears

Het komt wel eens voor dat bij een stevige run je hengel van de rodpod of hengelsteunen afgerukt wordt. Je kunt dit gemakkelijk voorkomen met snagears, deze zorgen ervoor dat je hengel bijna onmogelijk van de steunen getrokken kan worden. Bij sommige beetmelders worden de snagears standaard mee geleverd, maar de snagears zijn ook los te koop.

Sorry, Raven Hengelsport kan de rodpod of losse hengelsteunen afbeelding niet laden.
Met behulp van de snagears voorkom je dat je hengel door een harde run van de steun wordt gerukt.

Ik hoop dat je door de bovenstaande tips een goede beslissing kan maken of  je voor de rodpod of losse hengelsteunen gaat. Heb je bruikbare tips voor andere lezers? Laat ze achter in de reacties!

Bekijk hier onze nieuwste blogs of onze rodpods en losse hengelsteunen.

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
 • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
 • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
 • Updates over de Nieuwste producten