Snoekbaarzen met de fireball

Naast de loodkop voor het vissen met shads bestaat er ook loodkop die speciaal gemaakt is om met natuurlijk aas te vissen, namelijk de fireball. In de herfst heb ik met de fireball met grote aasvis veel maar vooral ook grotere snoekbaarzen gevangen.

Dressuur op snoekbaars

Ik geloof er in dat ook bij de snoekbaars dressuur optreed, een grote snoekbaars heeft al veel meegemaakt en zal hierdoor een visje gevist aan de fireball sneller pakken dan een stuk plastic, hij moet immers toch eten. Omdat je het visje door de bek aan de haak zet heeft de fireball een veel kortere haaksteel, hierdoor zit het visje mooi dicht tegen de loodkop. Het gewicht van de fireball pas ik aan op de waterdiepte en de stroming. Het belangrijkste is dat je hierbij contact houd met de bodem. Als aasvis gebruik ik hierbij vaak een spiering of voorn. Deze vacumeer en vries ik in zodat ik altijd een vers voorraadje heb.

Fireball1

De juiste fireball kleuren

Oranje, geel, groen met of zonder ogen of ongeverfde met loodkleur, Onder de juiste omstandigheden zijn ze vrijwel allemaal goed. Als ik voor de grote doorgewinterde vissen in helder water ga gebruik ik zelf vaak gewone loodkleur omdat dit in mijn ogen het meest natuurlijk is. Als het water troebel is of als ik niet gericht op de grote jongens vis maar veel wil vangen dan pak ik vaak de felle kleuren.

Fireball montage maken

De fireball montage is vrij simpel. Ik prik de haak van de fireball bij het aasvisje in het midden door de kin en de neus waarbij ik er op let dat het mooi recht in het water komt te hangen. Om het geheel af te maken monteer ik met een stinger een kleine dreg, deze moet niet te groot zijn en net als de haak van de fireball vlijmscherp. Dit is belangrijk omdat snoekbaarzen harde bekken hebben. Waar nodig slijp ik de haken met een hakenvijltje nog even bij om helemaal zeker te zijn van mijn zaak.

Fireball2

In de winter probeer ik de fireball met aasvis zo weinig mogelijk te bewegen, dit werkt voor mij het beste. Ik laat hem heel langzaam zakken tot ik de bodem voel en til hem daarna weer heel voorzichtig 5 tot 10 cm op waarna hij weer afdaalt. Ik probeer de fireball met het visje dus zo veel mogelijk in de buurt van de bodem te houden om de snoekbaars te verleiden. In de zomer kan het allemaal wat vlugger en feller.

De fireball vis ik meestal met een verticaalhengel. Als blijkt dat ze alleen op deze manier willen bijten komt ook aan de steunhengel een fireball. Hiervoor prefereer ik de Shimano Yasei range omdat deze wat soepeler is en daardoor een hele natuurlijke actie aan je aasvis geeft. De aanbeten zijn vaak spectaculair. Een bijkomend en tegelijk geweldige eigenschap van deze stok is dat een dril van een dikke vis helemaal fantastisch is.

Geef de fireball met een aasvis eens een kans een deel je ervaringen.

Fireball3

Tot slot

Heb je nog vragen over het snoekbaarzen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice van Raven, ze staan je graag te woord. Of ga eens langs in een van de mooie hengelsport winkels van Raven in Lelystad, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met Raven! Dit kan altijd via de social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media pagina's van Raven!

Oant Sjen (tot ziens),

Herman Schuurman