Snoekvissen met de fireball

Vissen met de fireball is in ieder jaargetij effectief, maar in de herfst en in de winter is het dé manier van vissen op snoek. In dit blog lees je meer over het vissen met de fireball en een dode aasvis.

Wat is een fireball?

De fireball is een (vaak felgekleurde) loodkop met een korte haak en een dubbel oog. Aan deze loodkop bevestig je een dode aasvis. Door het gewicht van de loodkop kun je deze aasvis op elke gewenste diepte aanbieden. Met de fireball kun je daardoor nauwkeurig de bodem afspeuren, op zoek naar een hongerige rover. Doordat de roofvis in de winter passiever is ga je actief op zoek naar de plekken waar ze zich schuil houden. Hier laat je de fireball met aasvis zakken en probeer je de roofvis te verleiden.

Water verkennen

Voordat ik begon met het vissen met de fireball heb ik eerst het water waar ik op vis verkent. Zo kreeg ik een beeld van de bodemstructuur en zag ik ook waar de witvis zich schuil houdt. Steile taluds, scholen witvis of obstakels op de bodem zijn ware hotspots. Sla deze plekken dan ook op in je fishfinder of gps zodat je ze niet vergeet en gemakkelijk terug kan vinden. In de zomermaanden; juni/juli/augustus tref je over het algemeen weinig scholen vis aan, hooguit een school brasems. Maar vanaf september merk je al dat boven het water de watervogels, zoals meerkoeten en futen elkaar opzoeken om zich klaar te maken voor de winter. Dat is eigenlijk ook het signaal dat de vis in grotere scholen gaat zwemmen en de snoeken op de loer liggen! Zelfs aan de watervogels kun je dus mogelijke hotspots ontdekken.

lowrance_aasvis_raven

Door de jaren heen heb ik erg veel gevist op steeds hetzelfde water en daardoor weet ik de taluds en de scholen aasvis gemakkelijk te vinden. Dat maakt het vissen een stuk gemakkelijker. Ik vis stek voor stek af. Is het op de ene plek niks, dan vaar ik door naar de volgende en probeer het daar opnieuw. Krijg ik een volger of vang ik een vis, dan blijf ik uiteraard wat langer op de stek. Constant wisselen van stek lijkt misschien wat ongeduldig, maar in praktijk is dit erg effectief!

Het belang van de dieptemeter

Het lezen van de dieptemeter is bij deze visserij erg belangrijk, zonder dieptemeter of kennis van de bodem ben je nergens. Wanneer je met de fireball op pad gaat zal je eerst moeten weten waar de vis zich schuil houdt. Weet je dit niet, dan heb je wel heel veel geduld en geluk nodig om een vis te haken. Op de onderstaande afbeelding zie je heel duidelijk dat de rover naar boden komt om de aasvis waar ik mee vis te benaderen. De dunne lijn links op het scherm is mijn aasvis. De dikkere lijn is de snoek die langzaam nadert en een paar seconden na dit beeld toeslaat.

lowrance_snoek_raven

De Fireball montage

De montage voor het vissen met de fireball is simpel maar erg effectief. Als basis gebruik je een fireball loodkop en een stinger met een of meerdere dreggen. Omdat de snoek zo min mogelijk door moet hebben dat er iets mis is met de aasvis pas ik mijn montage aan op het formaat van het gebruikte aas. Het is daarom effectiever om voor een kleine aasvis een stinger met 1 dreg te gebruiken. Ik gebruik meestal een Gamakatsu draag maatje 2. Wanneer ik met groter aas vis (bijvoorbeeld een brasem van 35cm) dan gebruik ik meerdere en grotere dreggen. De haken zet ik heel lichtjes in de aasvis zodat je ze gemakkelijk uit de vis slaat bij een aanbeet. Hierdoor heb je bij het aanslaan direct contact met de snoek.

Als onderlijn kun je fluorocarbon of een stalen onderlijn gebruiken. Ik gebruik altijd een gecoate stalen onderlijn en dat werkt voor mij prima. Het enige nadeel is dat je onderlijn na een paar snoeken aan vervanging toe is. Fluorocarbon is in dit geval iets slijtvaster en valt ook minder op onder water.

montage_fireball_raven

In dit blog is het hopelijk wat duidelijk geworden hoe je succesvol met de fireball kan vissen. Succes op je volgende sessie!

Jeroen van de Meer

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!