Streetfishing Tips voor een topdag!

Streetfishing is razendpopulair! In de stad ga je op zoek naar rovers als baars, snoekbaars en snoek. Deze vang je met licht materiaal in de grachten en stadswateren die ons land rijk is. Natuurlijk vis je dan bij bruggen, peilers en andere interessante stekken. Maar met de onderstaande tips maak je jouw sessie nog succesvoller!

Bekijk onze Streetfishing pagina om je uitrusting compleet te maken!

Tip 1: Kies de juiste hengel

Neem je hengel niet te kort, 2.10m of langer vist vaak prettiger. Wanneer je vaak langs bruggen, pijlers of anders obstakels vist, dan laat je kunstaas zich zo veel eenvoudiger sturen met een wat langere hengel. De lengte van je handgreep tot de molenvoet mag best kort zijn, zodat hij niet in de weg zit. Bovenhandse worpen zijn vaak toch niet nodig bij het streetfishing, een korte handgreep maakt je hengel dus alleen maar handelbaarder.


streetfishing_tips_hengel_raven

Kies een lichte hengel die niet te kort is...

Tip 2: Vis bij de bebouwing

Bij het streetfishing vis je vaak in een bebouwde omgeving met veel huizen en bedrijven. Wanneer deze bebouwing doorloopt in het water, of op het water staat, dan is de temperatuur daar vaak net een graadje warmer. Dit trekt altijd vis en is dus een echte hotspot!


Streetfishing_Tips_Bebouwing_Raven

Bij de bebouwing is het net een graadje warmer!

Tip 3: Vis softbaits met lichte loodkoppen

Softbaits zijn vaak erg succesvol omdat je er op erg veel verschillende manieren mee kan vissen. Kies je loodkop hierbij zo licht mogelijk. Een lichte loodkop zal langzamer en verleidelijker afzinken en door de roofvis makkelijker worden opgepikt. Vooral snoekbaars kan erg weerstandgevoelig zijn en als hij iets voelt direct loslaten.

Tip 4: Wissel in tempo

De aanbeten volgen vaak bij het wisselen van het tempo van je kunstaas. Laat af en toe je lijn een klein beetje slap vallen. Bij een slappe lijn zal een onderscheppende rover zich vol op je kuntaas storten. Krijg je veel volgers? Oftewel zie je wel dat er roofvis achter je kunstaas aan komt, maar bijten ze maar niet toe? Versnel dan juist je kunstaas. Die tempowisseling simuleert een vluchtende prooivis, en kan vaak net de trigger zijn om toe te slaan.


Streetfishing_Tips_Snoekbaars_Raven

Een snoekbaars die vol overgave de shad aanviel.

Tip 5: Pas je onderlijn aan je kunstaas aan

Vaak zie je dat erg klein kunstaas wordt aangeboden aan een dikke allround onderlijn. Deze zijn stug, dik en hebben grote wartels en speldwartels. Deze grove materialen maken je presentatie erg zichtbaar, en hebben een nadelige actie op je kunstaas. Niet alleen wordt de actie van je kunstaas gedempt, ook de diepgang wordt negatief beinvloed door een te grote wartel. Vooral met kleine pluggen. Gebruik je klein kunstaas, kies dan ook voor een subtielere onderlijn.

Tip 6: Maak je eigen onderlijnen van fluorocarbon

Fluorocarbon is erg slijtvast, soepel en onzichtbaar. Wanneer je een diameter kiest van 0.27 of 0.30mm dan is dat altijd voldoende voor baars en snoekbaars, en zelfs snoek kun je hier mee landen. Fluorocarbon laat zich makkelijk knopen, hierdoor kun je zelf de lengte van je onderlijn bepalen. Maak de onderlijn niet te kort, maar ongeveer 1m tot 1.20m. Wanneer je vastzit of je onderlijn raakt beschadigd door roofvistanden of stenen, dan kun je eenvoudig de speldwartel van je onderlijn afknippen, het beschadigde deel afknippen, je wartel weer vastknopen, en weer snel verder vissen. Een ander voordeel is dat fluorocarbon enige rek heeft. Je gevlochten lijn heeft geen enkele rek, je fluorocarbon onderlijn zorgt dus voor een beetje demping bij een fel vechtende rover. Hierdoor is de kans op lossers vele malen kleiner.


Streetfishing_Tips_Onderlijn_Raven

Maak je eigen fluorocarbon onderlijnen! Foto: Fox Rage

Tip 7: Neem een kunstaasredder en touw mee

Het viswater in de steden en dorpen zijn bijna nooit obstakelvrij. Fietsen, winkelwagens en andere rotzooi zul je ongetwijfeld tegenkomen. Neem daarom een stevig touw met een grote haak of kunstaasredder mee. Omdat je vaak dicht bij het water kunt komen heb je een goede kans dat je de rotzooi met dit touw omhoog kunt trekken en je kunstaas terug kunt krijgen. Gooi de rotzooi na het onthaken natuurlijk niet weer terug in je viswater, maar netjes op de kant.

Tip 8: Wissel van kunstaas

Tijdens het vissen in de stad zul je veel baars gaan vinden. Aan licht materiaal bieden deze rovers topsport, en je kunt dagen hebben dat de aanbeten elkaar snel opvolgen. Wanneer je een paar baarzen gevangen hebt en het valt opeens stil, wissel dan van kunstaas. Ook al heb je er al wat mee gevangen die dag! Baars zwemt in scholen en ze leren ook van elkaar. Wisselen van kleur of kunstaastype kan ze weer overhalen het nog eens te proberen.

Tip 9: Neem een lange tang mee

Je vist vaak met klein kunstaas, maar dit betekend niet altijd kleine vis! Wanneer een grote snoek zich vol op je aasje stort, dan zit deze vaak erg diep in de bek van de snoek gehaakt. Een langere tang is dan essentieel. Vang je veel baars en ben je langer bezig met onthaken dan met het vissen? Knip dan 1 haak van de dreg zodat je meer bewegingsruimte hebt om de haak te kunnen draaien en zonder schade kan onthaken.


Streetfishing_Tips_Tang_Raven

Een lange tang is bij het roofvissen altijd onmisbaar!

Tip 10: Vergeet je schepnet en onthaakmat niet

Tijdens het vissen in de stad kom je vaak hoge kades, of andere plekken tegen waar je niet goed bij het water kunt komen. Vergeet dus je schepnet met lange steel niet. Daarnaast is een kleine onthaakmat ook handig. In de bebouwde kom vindt je weinig gras om een snoek op te leggen. Een onthaakmat zorgt er voor dat je de vis veilig kan onthaken zonder hem te beschadigen.


Streetfishing_Tips_Onthaakmat_Raven

In de stad is een onthaakmatje geen overbodige luxe!

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met streetfishing? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende Roofvissessie? Zorg dan dat je snel de juiste roofvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!