Home / Alles / Tips voor het vissen op Carplantis

Tips voor het vissen op Carplantis

Ga je binnenkort vissen op Carplantis? Met deze tips vergroot je de kans op een nog mooiere visweek!

Over Carplantis

Grootte water: 8 hectare
Type water: Zandafgraving
Aantal stekken: 4 tweepersoons stekken
Aantal hengels per persoon: 3
Gemiddeld gewicht: 15+ kg
Grootste vis: 30.60kg

Carplantis is een acht hectare grote zandafgraving in het mooie landschap van Drenthe. Het water is specifiek ingericht voor het karpervissen en heeft vier ruime twee persoonsstekken die je voor een volle week kan boeken. Door het beperkte aantal stekken is er voor iedereen ruimte genoeg om te vissen en blijft de lijndruk gering. Carplantis zit vol met mooie vissen met een gemiddeld gewicht van meer dan 30 pond en vele veertigers. Een prachtig water, maar zeker niet een makkelijk water!

Tip 1: Gebruik een (voer)boot met dieptemeter

Het acht hectare grote water heeft een gevarieerd bodemverloop met een maximale diepte van 14 meter. Door de vele richels en kuilen kun je met een fishfinder gemakkelijk interessante stekken vinden. Breng je zone dus goed in kaart voordat je gaat voeren en je je lijnen uitvaart. Dit maakt het verschil tussen vangen en blanken. Een tipje van de sluier: de bodem is relatief hard in de ondiepere zones en wordt zachter in de diepere gedeeltes.

Carplantis_Tips_Boot_Raven
Gebruik een boot met dieptemeter om het water in kaart te brengen!

Tip 2: Vis op verschillende dieptes

Nu we weten dat het water langzaam dieper wordt tot zo’n 14 meter is het slim om in het begin je hengels te verdelen over verschillende dieptes. Zo kun je er achter komen op welke diepte de vis actief is en kun je later de overige hengels hier eventueel op aanpassen.

Carplantis_Tips_Dieptekaart_Raven
Op deze 3D afbeeldingen van Airpro zie je het bodemverloop van Carplantis.

Tip 3: Sta vroeg op!

Eigenlijk geldt deze tip niet alleen voor Carplantis maar voor elk water. Sta vroeg op! In de vroege ochtend is de natuur op zijn mooist en laat karper zich het best zien. Hierdoor krijg je meer inzicht in de hotspots van het water. Op Carplantis wordt ’s ochtends vroeg of overdag het best gevangen, maar runs in de nacht zijn zeker geen uitzondering.

Carplantis_Tips_Peter_Raven
Vroeg op staan loont!

Tip 4: Gebruik klein aas

Op Carplantis heb je geen last van witvis en er zwemt ook amper brasem rond. Je kunt dus prima met kleiner aas vissen. Dit is makkelijker te verteren door de karper en wordt ook sneller gepakt door de vis op het water. Gebruik daarom kleine boilies van bijvoorbeeld 15mm, particles (deze mag je zelf meenemen, mits goed gekookt) en Halibut pellets in kleine maten. Wanneer de vis aan het azen is heb je op Carplantis veel voer nodig. Doordat je een week en met drie hengels per persoon vist kan er veel voer door gaan, neem dus genoeg mee!

Carplantis_Tips_Jorg_Raven
Klein aas bleek ook deze sessie de sleutel tot succes!

Tip 5: Gebruik zwaar lood en vlijmscherpe haken

De vis op Carplantis is gemiddeld erg groot en hebben allemaal harde bekken. Hierdoor is het lastiger om een vis te haken en kan de karper de haak sneller lossen. Gebruik daarom lood van minimaal 140 gram en grote, vlijmscherpe haken met een rechte punt. Neem bijvoorbeeld de Korda Kurv Shank of Solar Stronghold 101. Deze haken prikken snel en pakken in de grotere maten veel vlees.

Tip 6: Vis met slappe lijnen en toplood

Omdat je te maken hebt met een grillig bodemverloop kun je het best met slappere lijnen vissen. Hierdoor schrikt de karper niet van een gespannen lijn boven de bodem . Gebruik daarnaast toplood of flying backleads om je lijn op de bodem te drukken. Houdt wel rekening met de afstand waarop je vist. Tot een meter of 50 uit de kant kun je nog prima met echt slappe lijnen vissen, maar vis je richting de 100 meter dan krijg je de aanbeet een stuk later door. In dat geval moet je er voor zorgen dat je in elk geval de laatste meters goed op de bodem houdt.

Carplantis_Tips_SlappeLijnen_Raven
Slappe lijnen met lichte hangers zorgt voor minder argwaan bij de vis.

Natuurlijk verklappen we niet alle tips en trucs voor dit prachtige water, maar met de bovenstaande tips moet je een heel eind kunnen komen.
Veel plezier tijdens je sessie op Carplantis!

Jorg Meijer

 

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Welke hengelset heb jij nodig bij het vissen?

Hengelsets worden vaak aangeschaft door vissers die bijvoorbeeld op vakantie willen vissen. Of gewoon een …

Eén reactie

  1. Mooi blog Jorg! Ik hoop dat veel vissers hier wat aan hebben 😉