Vroege voorjaartips voor karpervissers!

Met het toenemende aantal zonuren worden de kansen groter voor de karpervissers! Ga jij op zoek naar vroeg voorjaars succes? Lees dan deze tips en wellicht vang jij aankomende dagen/weken jouw eerste karper van 2020.

Voer niet teveel

De zon verleidt veel vissers om weer te beginnen waar ze afgelopen jaar geëindigd zijn. Maar zeker in het voorjaar wil je niet teveel voeren, voer maximaal een handje voer per hengel. Of het dan boilies zijn, zoete mais of een grondvoertje maakt in de basis niet heel veel uit. Het is belangrijk dat het vroeg in het voorjaar niet teveel verzadigd. Kies voor een minimale hoeveelheid, maar voer met maximale attractie. Zo kun je bij de aanwezigheid van karper, snel succes boeken.

Zoek de karper op

Karpers vind je in het voorjaar op diverse plekken. Denk bijvoorbeeld op diepe wateren aan de ondiepe plekken. Bij sloten en vaarten aan bruggen/duikers, en op kanalen aan zwaaikommen en/of bruggen. De bruggen en duikers vormen in de winter een holding voor karpers waardoor ze in het vroege voorjaar nog steeds rond deze plekken te vinden zijn. Op kanalen zijn zwaaikommen (die bevatten vaak meer ondieptes dan de rest van het kanaal), ware trekpleisters voor de karpers. De ondieptes warmen hier sneller op en waterplanten groeien hier sneller dan andere delen van een kanaal.

Heb je een fishfinder? Gebruik deze dan zeker in het voorjaar om de karpers op te zoeken!

Voorjaarsseizoen is pop-up seizoen!

Zeker in het voorjaar is het interessant om met pop-up’s te vissen. De aas presentatie is hierdoor optimaal en de haak vrij van vuil. Gebruik bij het inleggen/werpen een pva-foampje en je bent verzekerd van een optimale aas presentatie.

In het vroege voorjaar ligt de bodem nog bezaait met afgestorven blad en dorre waterplanten. Nieuwe waterplanten zijn in het nog iets wat troebele water niet goed zichtbaar, daardoor is het in veel gevallen niet zeker dat je aas presentatie optimaal uitkomt bij een standaard bodem-rig. Het is dus de ideale periode om bijvoorbeeld met chod’s op een zachte bodem te vissen of een ronnie-rig op een stek met wat meer bladresten. De karpers gaan op deze stekken op zoek naar allerlei waterdiertjes om de reserves weer wat aan te vullen. Met een perfect aangeboden pop-up hoef je op zo’n plek niet lang te wachten op een aanbeet.

Soaks, dips en andere liquids

Net als de winter is het vroege voorjaar dé tijd om je haakaas te boosten met een dip, soak of liquid. Door je aas te boosten verzadig je de karper niet, maar vergroot je wel de attractiviteit en bereik van je aas. Kies voor een Munga cloud om je grondvoer aan te maken. De Munga Cloud zorgt voor een breed geurspoor in alle waterlagen.

Wil je liever specifiek je haakaas laten opvallen? kies dan voor een baitsmoke of de ‘klassieke’ en reeds bewezen Goo’s van Korda.

Zigvissen

Zoals in een eerder blog geschreven (lees hierrrr), vergeet in het vroege voorjaar de zig niet. Juist het aanbieden van je aas, in de waterlaag waar de karper zich bevindt is super slim! De zig is zeker in het voorjaar een weinig gekozen techniek, maar misschien wel de meest effectieve manier van karpervissen!

Kies voor een simpele ready-to-go zig montage en leer zelf de do’s en dont’s van het zigvissen. Het is een manier van karpervissen waar je geen spijt van krijgt, als je jezelf deze eenmaal eigen hebt gemaakt.

Ga je aankomende weken op pad en heb je mooie vangst- of sfeerfoto’s gemaakt?

Deel deze dan met ons op social media en/of foto@raven.nl

Wij wensen je een goede vangst!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Jan van schendel met vis

Vissen tijdens de coronacrisis

Echt ongelooflijk wat er allemaal gebeurt momenteel!! Zelfs toen ik mijn laatste blog schreef was …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *