Waar let je op bij aanschaf van een spinhengel?

Een spinhengel is gemaakt voor het vissen met kunstaas op roofvis zoals: snoek, baars en snoekbaars. Spinhengels zijn er van ongeveer 1.70 meter, licht en extreem dun, tot een meter of 3, die zijn wat dikker en zwaarder, maar hoe weet je nu welke spinhengel het beste bij jou past? In dit blog lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuwe spinhengel.

Bekijk de top 10 best verkochte spinhengels

Het werpgewicht

Allereerst moet je weten met wat voor kunstaas je wilt gaan vissen. Wil je graag met erg klein kunstaas op baars vissen dan heb je natuurlijk een andere spinhengel nodig dan wanneer je met grote swimbaits gaat slepen achter de boot. Spinhengels hebben altijd hun werpgewicht op de hengel staan. Dit is een ideaal werpgewicht waarmee de hengel het prettigst werpt en je de grootste afstand zal behalen. Wanneer je met een spinhengel ingooit, dan buigt in het begin de top door het gewicht van je kunstaas en wanneer je de worp inzet zal de hengel weer snel terug willen schieten naar zijn oude 'rechte' vorm. Hierdoor ontstaat het “katapult-effect” waardoor je kunstaas gelanceerd wordt.

Kies je een te zwaar kunstaas, dan zal de hengel niet genoeg kracht hebben om zich snel weer helemaal recht te strekken. Kies je een te licht kunstaas, dan zal de buiging van de hengel minimaal zijn en is er haast geen "katapult-effect", kies daarom altijd een hengel die qua werpgewicht overeenkomt met het gewicht van je kunstaas. Heb je een hengel met een werpgewicht van 15-30 gram, dan kun je ook prima een plugje van 12.50 of 35 gram werpen, maar dat is niet optimaal.

De lengte

De meest verkochte spinhengels hebben een lengte van 2.10, 2.40 of 2.70 meter. Deze hengels kun je vrij allround inzetten, maar hebben elk hun eigen voordelen. De lengte van de hengel kun je bepalen aan de hand van twee vragen; waar ga je vissen? en met wat voor kunstaas?

Waar ga je vissen?

Vis je vanuit de boot dan kun je gemakkelijk naar je stek varen en hoef je minder ver te werpen. Hiervoor heb je geen lange hengel nodig en kies je voor een kortere spinhengel. Een bijkomend voordeel is dat deze gemakkelijker te hanteren is in de boot. Vis je vanaf de kant en moet je ver werpen om bijvoorbeeld om rietkragen heen te werpen? Dan is een langere hengel juist weer makkelijk!


spinhengel_boot_hengel_raven

Vanuit de boot kun je vaak beter overweg met een kortere spinhengel.

Wat voor kunstaas gebruik je?

Voor lage werpgewichten is een kortere hengel vaak prettig, dit soort hengels zijn ideaal voor het vissen bij sluizen, stuwen en bruggetjes, de dril is op zulke korte, gevoelige hengeltjes vaak ook een feest! Dit soort hengels hebben vaak een erg korte handgreep. Ingooien doe je immers vanuit je pols en hoeft niet met twee handen. Waarom zou ik geen lange hengel nemen voor de kleine gewichtjes? Omdat een klein gewichtje niet in staat is een lang deel van de hengel te buigen tijdens een worp, hiervoor is het gewicht simpelweg te laag. Een lange hengel met een erg laag werpgewicht heeft vaak een erg dun topje om het kunstaas toch te kunnen lanceren, dit betekend dat een groot gedeelte van de top erg parabolisch is. Hierdoor wordt de hengel wat minder gevoelig en word het erg lastig om de haak te kunnen zetten bij een aanbeet. Onder mijn vismaten noemen we dit een “bami-actie”.

  • Wil je met kleine plugjes, spinnertjes en jigkopjes vissen tot een gram of 20? Neem dan een hengel tussen de 1.60m en 2.20m.
  • Wil je wat grotere pluggen wegwerpen, dan zou je een 2.40m of 2.70m hengel kunnen kiezen met een hoger werpgewicht.

spinhengel_softbaits_raven

Het kunstaas dat je wil gebruiken speelt een grote rol in het kiezen van de juiste hengel

Het materiaal

Hengels worden tegenwoordig gemaakt van glasvezel, carbon en elke mogelijke mix daartussen. Glasvezel is sterk, maar wel wat gedateerd. Het is vrij zwaar en wordt daarom eigenlijk alleen nog maar in het goedkopere segment gebruikt. Doordat glasvezel gemakkelijk buigt voel je de aanbeten minder goed, maar heb je wel een prachtige actie tijdens de drill. Carbon heeft echter steeds meer en meer de overhand genomen en niet voor niets. Carbon is licht en sterk, en belangrijker nog; het heeft geheugen en geeft trillingen goed door.

Een hengel met geheugen?

Met dit geheugen bedoelen we dat een carbon hengel “onthoudt” wat zijn oorspronkelijke vorm is. Bij het doorbuigen tijdens een worp wil carbon dan ook niets anders dan zo snel mogelijk weer terugschieten naar zijn oude, rechte vorm. Daarom geeft een carbonhengel veel meer energie tijdens een worp. Je haalt simpelweg veel meer energie uit de hengel zelf. Carbonhengels zijn wel ingewikkelder om te maken, alle matjes materiaal worden geweven en geperst, hierdoor is de bewerkingstijd groter en zijn de hengels ook duurder dan glasvezelhengels.

Toch is het de investering waard, want niet alleen tijdens de worp heb je plezier van carbon, ook tijdens het binnenvissen heb je er veel profijt van. Carbon geleid namelijk trillingen erg goed, dus je voelt precies wanneer je plug wat waterplanten heeft opgepikt, of wanneer die grote snoekbaars erg voorzichtig aanbijt!


spinhengels_materiaal_raven

Een carbon hengel geeft veel meer plezier tijdens het vissen

Waar moet je nog meer op letten?

  • Een Kurken of EVA handvat; ga je zeevissen kies dan altijd voor EVA omdat dit beter bestand is tegen zoutwater.
  • Vis je met gevlochten lijnen? Kies dan voor een spinhengel met sterke geleideogen die hier ook tegen kunnen.
  • Een mooie hengel zegt niets over de eigenschappen, kies daarom niet per se op het oog.

Tot slot

Heb je nog vragen over het juist omgaan met je vangsten? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende spinsessie? Zorg dan dat je snel de juiste hengel in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!