Welke nylon vislijn heb je nodig?

De meest gebruikte vislijn is nylon vislijn. Deze lijn is rond, glad en laat zich goed werpen. Maar wanneer gebruik je nu welke dikte en sterkte? In dit blog lees je per vissoort welke lijn je nodig hebt!

Witvis nylon lijn

Het vangen van witvis kun je op tal manieren doen. Denk bijvoorbeeld aan het vissen met de vaste stok op voorn, feederen op brasem of matchvissen. Elke aanpak vraagt om een andere nylon lijn.

  • Vaste Hengel: 0.08 tot 0.16mm (Afhankelijk van je hengel en de condities) Neem als onderlijn altijd een stapje dunnere lijn.
  • Vaste Hengel op karper: 0.18mm tot 0.25mm, in combinatie met ingebouwd elastiek
  • Matchvissen: 0.14mm tot 0.18mm (Neem een lijn met enige rek, omdat er op korte afstanden wordt gevist. Een beetje rek zorgt voor demping, waardoor je lijn minder belast wordt.)
  • Feedervissen: 0.16mm tot 0.24mm (Neem een lijn met weinig rek voor een optimale beetregistratie)

Karper nylon lijn

Karpers zijn grote en sterke vissen die om een relatief dikke lijn vragen. Afhankelijk van het soort water en de obstakels onder water kun je de onderstaande vuistregel hanteren. Karpervissen op de rivier vraagt vanzelfsprekend om een andere lijn dan het penvissen in een stadswater.

  • Statisch karpervissen: 0.25mm tot 0.35mm
  • Rivieren en vissen bij obstakels: 0.40mm (Gebruik een voorslag om beschadiging te voorkomen)
  • Pen- en oppervlaktevissen: 0.20mm tot 0.28mm (Kies een lijn met enige rek. Karpers kunnen erg sterk zijn, en op korte afstanden heb je zo enige demping)

Roofvis nylon lijn

Veel fanatieke roofvissers gebruiken een gevlochten lijn. Met deze lijn heb je direct contact met de vis en kun je met dunnere diameters vissen zonder in te leveren op trekkracht. Je zal de kleinste aanbeten sneller voelen waardoor je beter kan reageren. Toch kun je met nylon ook op roofvis vissen. Vergeet dan zeker niet een goede onderlijn te gebruiken die de sterke tanden van de rover aan kan.

  • Baars: 0.16mm tot 0.22mm
  • Snoek: 0.20mm tot 0.35mm
  • Snoekbaars: 0.16mm tot 0.25mm
Nylon vislijn op je spinhengel

  • Nylon Vislijn
  • Forel nylon lijn

    Als je in Nederland op forel gaat vissen dan zal je in 99% van de gevallen op een forelvijver uit komen. Op deze vijvers vis je vaak met powerbait en een licht werpgewicht. Omdat gevlochten lijnen hier voor problemen kunnen zorgen is nylon de perfecte keuze. Een lijn met een trekkracht van 3 à 4 kilo is voldoende.

    • Forelvissen op vijvers: 0.16mm tot 0.20mm

    Meerval nylon lijn

    Meerval is de sterkste zoetwatervis die je in Nederland tegen zal komen. Deze vis is zo sterk en de omstandigheden waar je in vist zijn vaak zo zwaar dat je met nylon vislijn niet sterk genoeg is. Ga je meervalvissen? Verdiep je dan goed en kies voor een sterke gevlochten lijn.

    Zeevis nylon lijn

    Zeevissers gebruiken hoofdzakelijk nylon lijnen omdat de schuurbestendigheid van nylon veel hoger is dan die van gevlochten lijnen. Aan de kust heb je vaak te maken met stenen, mosselbanken en andere obstakels, daarom kiezen veel strandvissers voor nylon, omdat het door zijn grotere diameter beter is opgewassen tegen deze obstakels. Strandvissers kiezen graag voor een nylon lijn met minimale rek, omdat de aanbeten dan beter doorkomen bij de visser. Bij het strandvissen zorgt het er daarnaast ook voor dat je lood beter op zijn plek blijft liggen.

    • Strandvissen: 0.30mm – 0.40mm
    • Bootvissen: 0.45mm – 0.60mm
    • Wrakvissen in Nederland: 0.45mm – 0.60mm
    • Wrakvissen buitenland: Gebruik hiervoor gevlochten lijn met een sterke voorslag
    • Zeebaars: Gebruik hiervoor gevlochten lijn met een diameter van 0.12 tot 0.18mm

    Gebruik bij het strandvissen altijd een voorslag van ongeveer 0.50mm en minimaal twee keer de lengte van de hengel. De kracht die tijdens een worp op de lijn komt te staan is zo groot dat je dunnere hoofdlijn dit misschien niet aan kan.

    Tip: Vergeet niet minimaal eens per twee jaar je nylon lijnen te vervangen. Nylon is een polymeer, en deze droogt langzaam uit onder invloed van UV-licht en verliezen hun elasticiteit. Dit merk je vaak niet als je rustig de kracht opbouwt, maar wel wanneer je opeens een ruk geeft. Vers nylon verdraagt deze piekspanning, oude nylon zal in veel gevallen knappen waardoor je een mooie vis kan verspelen!

    Nylon vislijn achter lijnclip

  • Nylon vislijn achter de lijnclip
  • Tot slot

    Heb je nog vragen over het kopen van het juiste nylon vislijn? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

    Wil jij ook nieuw nylon vislijn kopen? Zorg dan dat je snel de juiste nylon vislijn in huis haalt, en ga met een goed vertrouwen naar de waterkant!

    Deel je vangsten met ons! Dit kan altijd via onze social media kanalen zoals Instagram en natuurlijk Facebook. Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media pagina's!