Home / Aas & Voer / Wintervissen in de haven met Jan van Schendel

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel

Beste lezers, voor jullie ligt de eerste blog klaar in de reeks van vele die zullen volgen. Elke maand zal ik minimaal 1x per maand een nieuwe blog schrijven over verschillende onderwerpen. De blogs zullen voornamelijk gaan over allerlei dingen die ik als visser en als coach van nationale visteams meemaak. Ook zal ik proberen om met regelmaat informatieve onderwerpen toe te lichten. Dit eerste blog gaat grotendeels over het wintervissen in de haven.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Het was een prachtig jaar met veel mooie momenten.

Ook wil ik dieper in gaan op de materie, denk hierbij aan technische/tactische dingen en vooral “het hoe en waarom” van bijvoorbeeld resultaten van de wedstrijden die ik vis. Zo hoop ik dat jullie als lezers allemaal wel op de een of andere manier iets kunnen hebben aan mijn blogs. Laten we van start gaan met wintervissen in de haven.

Winter DE tijd om te vissen

De wintermaanden zijn tegenwoordig mijn favoriete vistijd van het jaar. Dit is eigenlijk ook nog de enige periode dat ik echt aandacht kan besteden aan het vissen zelf. Als ik dit doe dan ben ik daar ook meteen redelijk extreem in. Niemand vist liever in de winter dan ik! Met extreem bedoel ik; dat ik dan heel veel wedstrijden vis in een redelijk korte (winter) periode. Ik kom eigenlijk steeds vaker tot de conclusie dat ik het wintervissen in de haven toch wel heel erg leuk vind.

Ik wilde eigenlijk helemaal niet dat 2017 eindigde. Het wintervissen in de haven ging me namelijk werkelijk fantastisch af tijdens de laatste dagen van het jaar. Het is sowieso al een prachtige ‘viswinter’ trouwens. Met name in de jachthavens in de streek waar ik woon wordt er momenteel absoluut beter gevangen dan in de afgelopen jaren. Ook uit andere delen van het land hoor ik veel goede berichten. Eindelijk weer eens iets positiefs, want ik hoorde de laatste tijd verder alleen maar verhalen over juist mindere vangsten.

Wintervissen in de haven, Actie!

Ik schreef het al, ik ben redelijk extreem wanneer ik eenmaal aan het vissen ben. Het was al bijna December voordat ik eindelijk echt kon beginnen met het wintervissen in de haven. Tot dan was er altijd wel ergens een beurs waar ik aanwezig was of gooide andere verplichtingen roet in de visserij. Maar wanneer ik dan ook eenmaal begin zullen er weinig vissers zijn die vaker vissen dan ik.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Het wintervissen in de haven is wel even anders als een feederwedstrijd, waar het wachten is op een enkele aanbeet.

Mijn wintervisserij is de laatste jaren bijna uitsluitend gebaseerd op het vissen in de jachthavens. Er is daar vaak best veel vis te vangen en dat heb ik toch veel liever in dit jaargetijde dan het wachten en wachten op een aanbeet tijdens bijvoorbeeld een feeder wedstrijd. Nou ik heb dit jaar nog niet veel hoeven te wachten op aanbeten! Bijna bij iedere wedstrijd waar ik aan mee deed werd er prima gevangen en dat is toch wel vissen op zijn mooist.

Eind 2017

Ik zal niet helemaal terug gaan naar begin december maar ik zal een kleine opsomming maken van de wedstrijden die ik tijdens de winter in de haven heb gevist. Zoals jullie kunnen lezen, kun je in deze periode zowat iedere dag wel ergens een wedstrijd vissen en dat heb ik ook echt gedaan.

Op donderdag 21 december viste ik de derde wedstrijd van een serie wedstrijden voor 55-plussers die ieder jaar in de jachthaven van Drimmelen wordt georganiseerd. Hier doen altijd ongeveer een man of 30 man aan mee. Ik ving toen in twee en een half uur 8690 gram, zo’n 150 vissen en won daarmee m’n sector. Een prachtige dag om te starten.

Op zaterdag 23 december was ik terug in Drimmelen voor één van de wedstrijden van HSV De Brasem. In drie uur ving ik 10520 gram, 188 vissen en daarmee werd ik tweede in m’n sector. Ook hier deden er weer ergens tussen de 25 en 30 deelnemers mee.

De oude haven van Huizen

Op zondag 24 december viste ik één van de wedstrijden in de Oude Haven in Huizen, deze wedstrijd organiseer ik iedere winter samen met Simon vd Kolk en Jan Renes. Hier doen maar 15 vissers mee (“gelukkig”, zou ik bijna zeggen want het stukje haven waar nog vis is te vangen is dit jaar wel erg klein geworden). Zij visten wel een prachtig wedstrijdje trouwens, Erik Faes won met ruim 12 kilo en in het andere vak won Guido Lapien met ruim 11 kilo. Mijn eigen 8 kilo (zo’n 150 vissen) waren maar genoeg voor een 4e plek in het vak.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
150 vissen waren goed voor een 4e plek in het vak.

Er was dus volop vis voor iedereen en dan zijn de onderlinge verschillen vaak maar heel klein. Het vissen in Huizen is een totaal ander verhaal dan eigenlijk alle andere wedstrijden die in dit blog zijn beschreven. Hier zit je op een rustige oever maar wanneer je in ‘de kom’ loot zit je eigenlijk midden in een winkelcentrum.

In de hand vissen

Hier kun je vaak “in de hand” vissen maar soms is ook het stekend vissen met 10 of 11 meter noodzakelijk. De vissen worden vaak gevangen met casters op de haak en het andere opmerkelijke is dat bijna niemand van de deelnemers hier nog lokvoer gebruikt tijdens het wintervissen in de haven.

Aan het begin simpelweg wat gekiemde hennep en losse casters voeren en beginnen maar. Hier is het vaak belangrijk om goed na te denken over de precieze manier van aan- en bijvoeren. Er is namelijk een “bijkomend probleem” in de vorm van miljoenen hele kleine baarsjes die hier ieder jaar weer rondzwemmen.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Voeren met levend aas is een ramp in deze haven! vis liever met casters.

Wanneer die eenmaal op je plek beginnen te azen kan je simpelweg niet meer normaal vissen. Vaak helpt het om dan ook iets minder vaak en wat meer tegelijk te voeren maar iets dat echt 100% “waterproof” is heb ik nog steeds niet gevonden.

De haven van Drimmelen

Op 2e Kerstdag, 26 december dus, viste ik weer in de jachthaven van Drimmelen. Ook nu was er weer volop vis en ook nu waren er weer ruim 30 vissers. Ik viste een ergerlijke wedstrijd hoewel de vangsten eigenlijk prima waren. Ik ving 12700 gram (230 stuks) en dat was maar genoeg voor de derde plaats in m’n vak dat werd gewonnen met 12750 gram.

Bovendien was er nog een 12740 gram. Ik heb die dag toch zoveel vissen verspeeld en zoveel “vals” gehaakte vissen ook. Echt zo’n dag dat je weleens onder water zou willen kijken. Hoe dan ook een gemiste kans en slecht gevist! Daar heb ik toch zo’n hekel aan hè. Je krijgt niet zoveel goede kansen als visser dus als je er één krijgt moet je hem niet missen, maar goed.

De 3-daagse van Werkendam

Op 27, 28 en 29 december viste ik de 3-Daagse van Werkendam. Dit was een prachtige en jaarlijks terugkerende wedstrijd. In jachthaven De Steur in Werkendam doen 27 vissers mee (het maximaal aantal goede visplekken hier). Die wedstrijd is me al jaren heel erg gunstig gezind en ik ben zeer benieuwd hoe het deze keer zal verlopen.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Een zeer geslaagde eerste dag met 400 vissen.

Op de eerste dag won ik mijn sector met 11216 vissen (ruim 400 stuks). Op de tweede dag was ik 2e in m’n vak met 7984 gram. Hierdoor nog altijd zo’n 250 stuks en op de laatste dag won ik mijn sector en ook de wedstrijd. Met 16091 gram en 400 vissen een prachtige wedstrijd. Wat een prachtige 3-daagse dit jaar en heel anders dan vorig jaar toen ik met net aan twee kilo het hoogste 1-daagse gewicht in de wedstrijd ving. Met 4 klassementspunten won ik bovendien het eindklassement, prachtig!!

Getijdenwater in Werkendam

Net als in Drimmelen en in Lage Zwaluwe heb je in Werkendam getijdenwater. Al deze plaatsjes liggen zo’n beetje om de Biesbosch heen en langs de Bergsche Maas, daar waar de rivier de Maas het Hollandsch Diep in loopt. Omdat de Haringvliet-dam gedeeltelijk is geopend komt er tijdens een wedstrijd altijd water bij of zakt het, afhankelijk van het precieze getijde. Je moet daar wel rekening mee houden. De waterstand kan zomaar 40 centimeter stijgen of dalen!

Wanneer er veel vis is te vangen gaat het allemaal om de juiste snelheid en ook de juiste effectiviteit. Het belangrijkste is volgens mij die effectiviteit. Je mag de snelste visser zijn op onze aarde maar als je teveel aanbeten mist of teveel vissen verspeelt dan ga je nooit tot een goed resultaat komen hier, mijn tactiek is dan ook altijd hierop gebaseerd. Vaak vis ik iets op de bodem. Hierdoor komt een aanbeet net die fractie van een seconde later. Vaak gaat de dobber niet onder maar juist omhoog, zo mis ik weinig aanbeten.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Door snel te vissen en weinig vissen te verspelen kom je tot een goed resultaat.

Ook moet je vaak het aas zo snel mogelijk naar de bodem laten zakken. Het aas kan daardoor niet meer onderschept worden door kleine vissen die verder boven de bodem rondzwemmen. Hier dus geen mooie loodverdelingen!! Die zijn echt rampzalig hier, gewoon al het lood tegen de lus van de verbinding met de onderlijn en de gebruikte onderlijnen erg kort. Ik gebruik 15 centimeter hier en als het er ook maar even op lijkt dat de vissen goed bijten zijn mijn onderlijnen maar 10 centimeter lang.

Vissen met kunstaas?!

Het aas is ook iets bijzonders. Allerlei vormen van kunstaas (maden of casters) en ook het zogenaamde “spaghetti”, wat in verschillende kleuren en soorten verkrijgbaar is van ook verschillende merken, zijn hier onmisbaar. Waarom?? Je kunt zo wel 50 tot 100 vissen vangen met hetzelfde aas. Wanneer de vissen goed bijten werkt puur kunstaas het best en ook hang ik vaak ook nog een made of pinkie op de haak. Je gebruikt verder niet veel voer, veel vissers voeren zelfs niet! Behalve dan losse casters en hennep.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Veel vissers voeren alleen casters of hennep bij.

Ik ben misschien traditioneel maar tijdens het wintervissen in deze haven voer ik altijd enkele bollen lokvoer of beter gezegd pure duivenmest met daar aan toegevoegd droog lokvoer totdat de juiste vochtigheid is bereikt. Ik heb altijd zo’n 700 à 800 gram duivenmest waar ik driekwart liter droog lokvoer aan toevoeg. Welk lokvoer? JVS Roach Black, dat is een prima voer om hier in te zetten.

Mindere dagen

Op 30 december iets heel anders. Nu werd er een wedstrijd georganiseerd in de jachthaven van Lage Zwaluwe en vraag me niet waarom, maar daar is deze winter maar amper vis gevangen. Of beter, er is wel vis maar die zijn allemaal heel klein. Vanmiddag werd er zelfs ronduit slecht gevangen. We visten met 20 man en bijna iedereen vertelde hetzelfde verhaal. Pas in de laatste minuten van de wedstrijd kregen we pas beet. Zelf mocht ik niet bepaald klagen want ik ving nog zo’n 100 baarsjes die bij elkaar 880 gram wogen. Tot mijn verbazing won ik daarmee niet alleen de sector maar ook de wedstrijd.

Eigenlijk weet je hier nooit precies wat je kunt verwachten. Hoewel de visserij al een tijdje slecht is kan het zo maar “uit het niets” gebeuren dat er volop vis wordt gevangen. Ik neem dan ook altijd, behalve het hierboven vermelde lokvoer (dat vanwege de vaak kleinere vissen hier net iets fijner is uitgezeefd), ook wat wolkleem en fijn uitgezeefde zwarte grond mee dat ik iets heb gebonden met wat grijze leem of bentoniet. In dit geval waren dus de berichten vooraf niet bepaald optimistisch.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Ook bij mindere dagen is het belangrijk om geconcentreerd te blijven vissen.

Ik begon dan ook met het aanvoeren met kleine bolletjes lokvoer op 5 meter en vlak tegen de steiger. Hier voeg ik wat fijn geknipte wormen in de grond aan toe zoals hierboven omschreven. Heel voorzichtig dus. Na een half uur bijna geen vis en daarna alles gevangen onder aan een “knikje” in de bodemstructuur op zo’n 3 meter uit de oever. Daar waar helemaal nul komma niks was gevoerd.

Oudjaarsdag een topdag

Op 31 december terug naar Drimmelen voor een wedstrijdje van HSV Esox, ook hier weer bijna 30 man. Ik lootte absoluut een van de hotspots en ving 13550 gram, 240 stuks. Waarmee ik zowel het vak als de wedstrijd won, ik dacht zelfs tijdens de wedstrijd dat er een recordvangst zat aan te komen toen ik toen ik na anderhalf uur vissen al 150 voorns had gevangen. Zoiets moet je nooit denken natuurlijk en zo was het ook nu. Het laatste uur met name was het veel moeilijker allemaal. Het getijde was flink afgaand en het water was waarschijnlijk iets te ver gezakt. Hoe dan ook toch weer heerlijk gevist natuurlijk en drie wedstrijdjes gewonnen in de laatste drie dagen van het jaar. Beter wordt het allemaal niet!!

Terug naar Lage Zwaluwe

Ook in de week na Nieuwjaar is er hier iedere dag een wedstrijd dus op 2 januari was het terug naar Lage Zwaluwe. Ik was er al bang voor, er waren slechts 15 vissers. Op zich verandert dat echter niks aan het wintervissen in de haven en nu werd er beter gevangen hier. Iedereen ving wel wat kleine voorntjes, windes en roofbleitjes. Zelf lootte ik hetzelfde vakje als tijdens de afgelopen wedstrijd. Ik besloot ook nu weer tot een supervoorzichtige aanpak en dat bleek zoals Bart de Cree het zo mooi omschreef in een Beet-artikel onlangs “een schot in de roos met een shotgun”.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Er werden geen grote hoeveelheden voer gebruikt.

Ik ving precies 333 vissen die bij elkaar 2700 gram wogen. En daarmee won ik het vak en de wedstrijd. Raymond Kivits, ook in mijn sector ving 2560 gram en verloor een dikke baars dus was het krap aan allemaal. Het gaat hier trouwens bijna altijd om kleine verschillen en dat maakt het vissen zo mooi voor mij. De gewichten zijn dan misschien niet zo hoog als er dit soort aantallen te vangen zijn maar dan blijft het vissen voor mij net zo mooi als wanneer je ergens 20 kilo vis kan vangen.

Een stormachtige wedstrijd

Op 3 januari was het de bedoeling om een wedstrijd te vissen van HSV De Brasem. Die dag stormde het echter vreselijk en dus durfden de organisatoren het niet aan. Op zich heel begrijpelijk trouwens, want het was ook gewoon te gevaarlijk om op de steigers te gaan zitten. Ik wist echter dat er mensen overal vandaan hierheen gekomen waren, vanuit zowel het midden en noorden van ons land als uit België, dus nam ik voor de liefhebbers het initiatief om toch nog iets te organiseren. Tot mijn verbazing deden er zelfs nog 18 vissers mee.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
Het was een zeer onrustige dag.

We besloten om dus niet op de steigers te vissen maar uitsluitend langs de havenkade. We visten slechts twee en een half uur maar toch wist Arie Roubos nog ruim 10 kilo te vangen waarmee hij de wedstrijd won. Zelf ving ik 4660 gram wat net te weinig bleek voor de laatste prijs in mijn sector.

Subtiele aanpak

Op 4 januari was mijn laatste keer wintervissen in de haven tot nu toe. Nou ja, een wedstrijd was het niet meer te noemen. Sneu dat zoveel mensen weg bleven want ik vind dat de organisatoren hier prima werk verrichten. Iedereen die echter niet iedere dag vist kiest nu voor Drimmelen natuurlijk. Er bleven nu maar 6 vissers over die toch besloten te vissen in de haven.

Ik lootte dezelfde plek als tijdens mijn eerdere wedstrijd toen ik 880 gram ving. Nu beten de vissen veel beter ditmaal wist ik precies 330 vissen te vangen en die wogen 2920 gram. Behalve de baarsjes nu toch wel meer dan de helft voorntjes, windetjes en roofbleitjes. Ook nu weer alles gevangen op helemaal “niks”. Alle drie de dagen in deze haven heb ik al mijn vissen gevangen waar geen enkele kruimel voer of aas lag. Bijzonder bij het wintervissen in de haven.

Wintervissen in de haven met Jan van Schendel | JVS | Raven blog
4 januari was het noodzaak om zeer subtiel te werk te gaan.

Tot slot

Nog even iets over het wintervissen in de havens. Soms vis je gewoon vanaf een oever maar veel vaker zit je op steigers en vis je tussen afgemeerde boten. Een advies dan ook; neem zo min mogelijk spullen mee op de steiger en leg die vooral zó op de visplaats dat die botenbezitters altijd bij hun boot kunnen komen en kunnen passeren. Zij betalen vaak veel liggeld en wij zijn het die ons moeten aanpassen aan hen.

Wintervissen in de haven is werkelijk geweldig maar in heel veel jachthavens is het vissen inmiddels verboden. Laten we dan ook alsjeblieft heel erg zuinig zijn, op die plekken, waar het nog wel mag!! Nog iets, neem altijd een waterbak of emmer mee. Hiermee kun je je visplaats op het steiger schoon spoelen na het vissen of nog beter, neem een handveger mee.

Ik wens alle lezers veel visplezier! Binnenkort staat er weer een nieuwe blog klaar, vang ze!!

Bekijk hier de nieuwst blogs met tips, technieken en meer!

Meld je aan voor de Raven Hengelsport Nieuwsbrief:
  • Ontvang €5,- korting op je volgende bestelling!
  • Visinspiratie en tips geschreven door visexperts 
  • Updates over de Nieuwste producten

Bekijk ook eens

Belly boat: 5 redenen om in een buikboot te gaan zitten

Dit is een gastblog van Sjoerd Beljaars, fanatieke visser op alles wat tanden heeft en …