Welke boilie is de ideale boilie?

Op zoek naar de ideale Boilie? Ik probeer je in dit blog uit te leggen waar ik op let in de zoektocht naar de ideale boilie.

Zelf ben ik jaren gesponsord geweest op aasgebied. Dit had zeker enkele voordelen maar uiteindelijk is het altijd een wisselwerking tussen firma en persoon en moet er zeker wel iets voor gedaan worden. Alvorens ik aan dit blog begon heb ik eerst mensen om mij heen gevraagd waar zij op letten. Dit om mij ook een beter inzicht te geven in de zoektocht die iedereen anders ervaart.

Ken je aas
Ken je aas

Het belangrijkste ingrediënt!

Er bestaat in mijn mening geen discussie over dat, vertrouwen in het aas het allerbelangrijkste is. Wanneer het vertrouwen er niet is, word een sessie al snel een sleur en echt smachten naar een aanbeet. Als er wel vertrouwen is, kan er prima een keer niks gevangen worden zonder dat er twijfel komt over het gebruikte aas. In eerdere publicaties heb ik al aangegeven dat ‘wij’ karpervissers met heel veel factoren te maken krijgen. Deze kunnen zowel voor als tegen ons werken. Denk hierbij aan stroming, weersverwachting, stekkeuze, aaspresentatie en/of kreeftjes en dergelijke.

Simpel voorbeeld, de hele voerplek kan leeggegeten zijn door karper maar een onderlijn die in de knoop heeft gelegen haakt in veel gevallen niet. Zodoende heeft je voer exact gedaan wat je verwachtte alleen heb je jezelf niet de kans gegeven om de vis te haken. Ligt het in dit geval aan het aas?

Bij mijn aaskeuze let ik hoofdzakelijk op 3 dingen. Verteerbaarheid, inzetbaarheid en smaak. Er zijn heel veel ingrediënten die echt iets toevoegen aan een boilie of juist niet. Dit laat ik graag over aan alle aasfirma’s op zich. Zij kunnen de keuze voor bepaalde ingrediënten veel beter toelichten dan dat ik dat kan.

Verteerbaarheid

Verteerbaarheid is belangrijk omdat ik vaak ervoor kies om voor te voeren. Daarmee hoop ik door een goede verteerbaarheid van de boilie te voorkomen dat ik alvorens mijn vissessie de vis al verzadigd heb. De gebruikte ingrediënten die zorgen voor een verzadigend effect bij de karper dienen in dezelfde boilie te worden gecorrigeerd met laxerende ingrediënten. Door op deze manier een bepaalde balans te creëren in een boilie zorg je ervoor dat een voerplek voor de langere termijn zijn effectiviteit kan behouden.

Verzadigende ingrediënten zijn bijvoorbeeld: Rijstbloem, vismeel en ei-producten.

Laxerende ingrediënten zijn bijvoorbeeld: Zaden, betaïne en visolie

laxerend effect karper
Sommige ingredienten hebben een laxerend effect op karpers

Inzetbaarheid

Met inzetbaarheid bedoel ik of er combinatie zijn te maken met bijvoorbeeld liquids of partikels.

Zelf gebruikt ik het liefst boilies van Crafty Catcher. De Coconut & Maple Cream kan ik heel goed combineren met kokosmelk, kokosrasp, krill en/of de bait booster. Doordat ik met deze toevoegingen en liquids mijn boilies kan overgieten kan ik de attractie vergroten zonder dat het aantal aasdeeltjes toeneemt.

De kokosmelk word goed door de boilie opgenomen en zorgt daarbij voor een open structuur van de boilie. De bait booster daarentegen vormt meer een mantel om de boilie. Met deze twee werkingen valt heel leuk te testen tijdens de sessies om zodoende het optimale resultaat met de boilie te bereiken.

Bij de Salty Tuna, gebruik ik het liefste ook de bait booster. Deze dikke vloeistof vormt na enig intrekken ook een mantel om de boilie. Die mantel lost, net als een Krill-hydrolaat, langzaam gedurende het eerste uur op. Hiermee bedoel ik, vanaf het moment dat de boilie in het water word gegooid. Bij de Salty Tuna is tonijn uit blik op waterbasis een mooie toevoeging voor het creëren van een open boilie structuur.

Het spelen met de textuur en attractie van de boilie geeft je veel extra kennis. Zorg ervoor dat eventuele toevoegingen of attractoren niet vloeken met de samenstelling van de gekozen boilie. Het moet een toevoeging zijn en dus je vangsten op korte of lange termijn verbeteren.

Toevoegingen met chemische kleur- of smaakstoffen hebben niet mijn voorkeur.

Smaak

Smaak is ook een belangrijke factor in mijn keuze voor een bepaalde boilie. Wanneer ik zelf thuis eten bereid is de smaak ook erg belangrijk. Dit zal voor onze gevinde vriend niet anders zijn. Let op: Smaak is iets anders dan geur!

Een boilie proef ik altijd na aanschaf. Hierin kijk ik hoe de boilie smaakt. Als je weet welke ingrediënten er zijn gebruikt is dit zonder risico’s. Het is af te raden dit zomaar bij elk merk ook te doen. Er staat dan ook vaak op de verpakking vermeldt : “Niet voor menselijke consumptie”. Enkel als u exact de samenstelling weet kunt u het ook eens proberen. Ik proef en eet de boilie dus niet op!

Bij smaak let ik op ons normale smaakpallet: zoet, zuur, zout, bitter of indien er peper/chili gebruikt is ook op een eventuele scherpe nasmaak. De samenstelling moet in mijn ogen alle elementen in zich hebben om mijn volle vertrouwen te krijgen. Het leuke aan het gebruik van twee smaken of flavours (zoet-peper, noot-vis, zout-vis ed.), dat je tijdens de sessie zelf kan kiezen welke eigenschappen je wil versterken. Zoet werkt vaak qua instant-effect beter en zwaardere smaken zoals vis en krill vaak voor de langere termijn.

De juiste boilie
Killer krill boile in combinatie met krill soak

Bij de Salty Tuna zorg ik ervoor dat de eerste geur die afgegeven word Krill is. Nadat deze smaak afzakt blijft de zoutere vissmaak van Salty Tuna hangen. Deze werking is in mijn ogen ook onderwater aanwezig. De zoutige smaak van tonijn versterk vaak met de liquid ‘Krill-hydrolaat’. Deze liquid bind zich goed aan de boilie en nadat ik het 24 uur laat intrekken word deze geur langzaam vanaf de bodem verspreid. Het toevoegen van tonijn in blik op water basis doe ik vaak op stilstaand water. De olierijke tonijn zorgt voor een mooie walm rondom de stek en voor een langzame verticale voerkolom. Deze kolom word veroorzaakt door de natuurlijke oliën in de vis, ideaal dus om vissen in verschillende waterlagen aan te spreken.

Laatste details wat betreft mijn aaskeuze is dat ik altijd voor kwalitatief hoogwaardig aas kies. De wetenschap dat ik met verse ingrediënten in mijn boilie aan de waterkant kom, geeft mij extra vertrouwen in de gekozen boilie.

Budget tip!

Liever starten met een boilie met lagere prijs per kilo? Kies dan bijvoorbeeld voor het voeren met Tasty Baits en het vissen met de hookbaits van Tasty Baits! Hierdoor kun je goed testen in welke smaak of type boilie jouw voorkeur heeft en dus goed werkt op jouw thuiswater. Tasty Baits heeft een compleet assortiment met meer dan 50 producten voor ieder type karpervisser. Ben jij beginnende karpervisser?

Begin dan bijvoorbeeld met een sessionpack van 2.5 kg. En als je de juiste smaak boilie gevonden hebt, kun je eenvoudig een goedkope 5 of 10 kilo verpakking aanschaffen om jouw goed lopende stek langer te voorzien van voer. Liever single hookbait vissen met een ronnie-rig of chod naast je stek.. Geen probleem, Tasty Baits heeft ook pop-ups voor een echte budget prijs.

Ik denk dat geen enkel merk belang heeft bij ‘slecht vangende’ boilies. Ik zou vooral werken aan vertrouwen in je aas en niet te snel wisselen tussen verschillende merken. Door een specifieke boilie langere tijd in te zetten leer je de gekozen boilie steeds beter kennen. Dit kan alleen maar in je voordeel werken op de langere termijn.

Release karper vangst
Release karper vangst

Tot slot

Heb je nog vragen over het kopen van de ideale boilie? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende karpersessie? Zorg dan dat je snel de juiste karperspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!