10 Tips voor de beginnende serieuze witvisser.

Als je serieus wilt gaan witvissen dan heb je daar al snel best wat materiaal voor nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hengel, witvislijn, lood en voerkorven, en natuurlijk vishaken of onderlijnen. Maar ook voor de witvisser die van comfort houdt een goede zitkist. Vooral voor iemand die net begint is het voor te stellen dat het niet zo gemakkelijk is om de juiste keuzes te maken. om die reden war tips die je gaan helpen bij het maken van de juiste keuzes en je daarmee een hoop verkeerd geïnvesteerd geld gaan besparen.

1: Win informatie in

Probeer eerst eens te praten met iemand waarvan je weet dat hij al lang en serieus met witvissen bezig is. Zo iemand kan je hele waardevolle tips geven en je helpen veel “opstartproblemen” te voorkomen. Ook is er tegenwoordige heel veel waardevolle digitale informatie beschikbaar, zoals bijvoorbeeld ons leren witvissen column. Hierin lees je alle tips voor beginnend en gevorderd witvissen en verminder je de kans op onnodige fouten. Bekijk alles dus eerst eens goed voordat je grote uitgaven doet.

2: Comfortabel vissen

Vissen doe je voor je plezier, daarom is comfortabel vissen uiterst belangrijk. Een zitkist die je onder alle omstandigheden waterpas op de oever kan zetten is dan ook essentieel. Een zitkist recht langs de waterkant zetten is echt een must! Een schuin geplaatste viskist gaat je ongetwijfeld rugpijn opleveren en dan is de lol van het vissen er al snel af. Ook de juiste hoogte van de zitkist is belangrijk. Probeer ervoor te zorgen dat als je op de kist zit er bij je knieën een hoek van ongeveer 90 graden wordt gemaakt. Dan is de koffer op juiste hoogte. Zowel een te hoge als een te lage viskist zullen alleen maar problemen geven.

3: Beschermende kleding

Een andere absoluut noodzakelijke investering is de kleding die je draagt. Meer specifiek bedoel ik daar vooral mee dat je goed winddichte en waterdichte kleding nodig hebt. Niks is meer frustrerend dan langzaam maar zeker zeiknat te worden en het daardoor steeds kouder krijgt. Hierdoor kun je je niet meer goed concentreren op de visserij en kun je onderkoeld raken.

4: Dobbervissen of Feedervissen?

Als je twijfelt hebt over de manier van witvissen, begin dan nooit met alles te gelijk. Dat heeft geen zin, stap voor stap is veel beter. Bij twijfel is mijn advies om te beginnen met de vaste hengel, dus het vissen met de dobber. Nadat je vissen in zijn algemeenheid en deze visserij in het bijzonder leuk blijft vinden kun je je horizon gaan verbreden met andere manieren van vissen.

5: Netjes omgaan met gevangen vis

Probeer om de gevangen vissen meteen weer terug te zetten. Dat geeft de grootste kans om ze ooit nog eens opnieuw te kunnen vangen. Een echte visser is een natuurliefhebber en daarbij hoort het goed behandelen van de gevangen vis.

Wanneer je ziet dat de vis de haak wat dieper heeft ingeslikt gebruik dan een hakensteker en als de haak te diep zit breek dan eventueel het onderlijntje. De vis overleeft zo in ieder geval. Leefnetten zijn prima wanneer ze lang genoeg zijn en voldoende in het water liggen. Spreid het net zo goed mogelijk uit zodat de vissen bewegingsruimte hebben. Als je recreatief gaat vissen is het veelal beter om de vissen onmiddellijk terug te zetten.

6: Houd het netjes!

Onze sport ligt altijd onder een vergrootglas en heeft ook heel veel tegenstanders. Zorg er daarom voor dat niemand je iets kan verwijten. Zorg goed voor de gevangen vis, laat de plek schoon achter, zorg voor de juiste vergunningen en wees niemand tot last. Het klinkt allemaal heel logisch, maar het gaat nog steeds vaak fout.

Nylon van een kapot snoertje dat bijvoorbeeld achterblijft op de visplek kan voor onvoorstelbaar veel problemen zorgen. Het zal niet de eerste keer zijn dat een vogel erin verstrikt raakt.

7: Zelf vissnoertjes maken

De beste vissnoertjes maak je zelf. Je kunt ze dan precies zo maken als je zelf wil hebben voor de omstandigheden die je tegen komt. Enkele dingen zijn standaard en overal hetzelfde.

  • Gebruik altijd 3 silicone-sleufjes voor op de onder antenne van de dobber, een voor net onder het dobberlichaam, een voor het midden en een voor de onderzijde van de onder antenne.
  • Gebruik nooit een dunner snoer dan noodzakelijk. Een hoofdlijn van 0,12 of 0,14 mm voldoet bijna altijd prima. Over de onderlijn heb ik het in tip 10.
  • Zet lood hageltjes altijd op de lijn met behulp van een lood tangetje. Gewoon eerst op de lijn vastdrukken en daarna nog een keer voorzichtig haaks op het nerfje drukken dat je eerder hebt dicht gedrukt. Nu zal het loodje zeker zonder problemen over de lijn schuiven.

8: Dobbers

Er zijn zoveel verschillende soorten dobbers dat je door de bomen het bos niet meer zou zien. Alle modellen hebben hun eigen bedoeling. Kies voor stromende wateren dobbers met een bolvormig lichaam. Het water moet alleen daar zorgen voor druk op de dobber waardoor hij redelijk recht in het water blijft staan. Sowieso is dit in ons winderige land het meest gebruikte dobbermodel. Door die wind is er namelijk altijd wel waterbeweging. Lange en slanke dobbermodellen zijn meer bedoeld voor stilstaande wateren en een zo geraffineerd mogelijke visserij.

9: Vertrouwen is het magische woord!

Over lokaas bestaan er zoveel mythes en ideeën. In werkelijkheid is lokvoer precies dat wat de naam zegt; het is een hulpmiddel om de vissen aan te lokken. Er zijn ontelbaar veel lokazen op de markt. De meesten zijn prima wanneer ze op de goede manier worden gebruikt.

Houd alles hier zo simpel mogelijk. Niemand produceert een lokaas dat bedoeld is om niet goed te werken. Vertrouw dus, na eerst wat informatie te hebben ingewonnen, op een bepaald merk en geef dat vertrouwen niet te snel op. Wanneer je heel weinig vangt dan zijn daarvoor tig verschillende oorzaken mogelijk. Het lokaas is hooguit een (weliswaar belangrijke) bijzaak. Net zo goed trouwens als wanneer je juist heel veel gevangen hebt.

10: Efficiënt met onderlijn omgaan

Het is heel belangrijk om snel van haak te kunnen wisselen aan de waterkant. Je kan dat maar op een manier snel en efficiënt doen en dat is door onderlijnen te gebruiken. Die zijn kant en klaar verkrijgbaar maar je kan ze ook heel eenvoudig zelf maken. Tip: Zorg er altijd voor dat de gebruikte onderlijn net iets dunner is dan de hoofdlijn. Als er ergens iets breekt dan moet dat altijd de onderlijn zijn. Je hebt binnen enkele seconden een nieuwe op de hoofdlijn gemonteerd en je kunt op dezelfde manier en diepte weer verder vissen.

De lusjes moeten altijd even groot zijn en tegelijkertijd zo klein mogelijk. De beste manier om die lusjes te knopen is absoluut met behulp van een Loop tyer. Een heel efficiënt hulpmiddeltje om supersnel lusjes te maken. Ik kan niet meer zonder!

Tot slot

Heb je nog vragen over het witvissen? Stel deze dan gerust aan de klantenservice, ze staan je graag te woord. Of ga eens naar een van de hengelsport winkels van Raven in Almelo, Lelystad. Rijen, of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvis sessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvisspullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Deel je vangsten met de social media van raven! Dit kan altijd via Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van de social media kanalen!

Succes en veel plezier met vissen!

Jan van Schendel