10 aastips voor witvis!

Elke visser weet dat het juiste aas en voer aan de waterkant het verschil kan maken. Richard Van den Broeck schotelt ons de lekkerste voertjes voor en strooit met de nodige aastips voor het witvissen.

1: Brood

Het lunchpakket buiten beschouwing gelaten zie je nog amper iemand met brood langs de waterkant. Jammer, vierkante korstjes gesneden uit de zachte buitenkant (korstkant) van een brood, zijn een prima aas voor bijna alle vissen; bewaar ze in een goed sluitend bakje of flesje met een snuifje zout. En wat dacht je van deeg, gemaakt uit het witte broodkruim, variaties met een likje smeerkaas, leverpastei, vanillepudding scoren dan ook geweldig. En dan is er natuurlijk nog de klassieke broodvlok, het oeraas voor brasem.

2: Boilies en pellets

Pellets en mini boilies zijn misschien wel het aas van de toekomst. Zeker in water dat vaak bezocht wordt door karpervissers, de echte recordbrasems worden haast altijd gevangen door karpervissers! het beste is dan ook voorgeboord en dan aan de hair door middel van een aasnaald en quickstop’s. Hair en quickstop werkt ook perfect met maïs en zelfs wormen. Een bait band of boilie hair en pellet stop is natuurlijk ook niet verkeerd. Het is maar waar je de voorkeur aan geeft.

3: Hennep

Gekookte en gekiemde hennep blijft een van de meesterlijke partikels voor dikke voorns. Een dag voor het vissen de hennep koken in water in de week zetten. Aan de kook brengen in fris water (tipje ijzersulfaat of gewoon een verroeste spijkeren in het kookwater geven mooie zwarte korrel en een spierwitte kiem) nog even laten pruttelen tot de witte kiemen verschijnen. Safraan, kurkuma of curry mee in het kookwater werkt volgens verslaafde kempvissers echt ook, misschien ook dressuurdoorbrekend?

4: Zout

Zout, is zeker in de winter prima in het lokvoer (voorns). Zelf mengden we 500 gram zout bij onze gemixte duivenpoep (goed voor 3000 gram droogvoer). Je muggenlarven wel op het allerlaatste moment onder het voer mengen, want die tere beestjes hebben een hekel aan een pekelbad, en natuurlijk de benodigde hoeveelheid. De rest apart houden en vlak voor gebruik onder het voer mengen.

5: Check de keuken

In de keuken of supermarkt vind je een hoop super additieven: Curry, knoflookpoeder, venkel, koriander, kaneel, zout, vanille suiker en/of pudding, kandij siroop, droge dessert mixen: Mouse chocolade, kokos, vanille, banaan, aardbei, en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Vergeet ook de Red Bull niet…

6: Gemalen zaden

Gemalen zaden, tropische mengeling, millet zaad, lijnzaad, negerzaad, spurrie (alle zaden zijn zowat bruikbaar) zijn olierijk en geven extra veel werking aan je mix. Ga je ze koken en daarna mixen of malen dan geven ze minder werking, maar erg veel kleefkracht (lijnzaad). Het kookvocht is natuurlijk ook zéér bruikbaar om je mix aan te maken!

7: Leem

Leem is een onbetwistbare topper als basis voor brasemvoer. Volgens sommigen een puur transportmiddel voor het toegevoegde aas. Anderen zweren bij de aantrekkingskracht van de leem zelf? Met additief of zonder, maar dan graag met een flinke dosis muggenlarven, geknipte wormen of ander levend aas. De moeilijkheidgraad ligt in het juist bevochtigen. Een geknede leembal, mag best wat glanzen, maar moet zijn vorm houden en niet als een pudding ineen zakken. Natuurlijk mag hij tijdens het voeren zelf ook niet in stukken breken. Maar dat geldt natuurlijk voor zowat elke voerbal.

8: De juiste korf

Ga je met de feeder op vrij diep en stromend water (is ook niet verkeerd op ondiep water) aan de gang, gebruik dan gesloten voerkorven in plastic, of plak je gaaskorf dicht met waterbestendige tape. Je kan zo beter levende maden brengen of een prakje van fijngeknipte wormen (dodelijk voor dikke brasem). Met de kracht waarmee je het aandrukt beslis je zelf of het snel of traag uit de voerkorf komt. Zodat een gesloten korf ook best bruikbaar is op ondiep water.

9: Afwijkend aas

Vooral op dressuurwater kan een afwijkende aasaanbieding vaak een aanbeet uitlokken. Een combinatie met maden en een stukje felrode ‘honyworm’ of met die onovertroffen imitatie aas zoals muggenlarven ziet er niet alleen anders uit. Door het drijfvermogen gedraagt het zich ook anders. Als de stroming doorzet of wisselt gaat je aas plots luchtiger, zwevend over de bodem, en dat is soms net genoeg om een forse aanbeet uit te lokken.

10: Wormenschaar

Een wormenschaar hoort natuurlijk bij je feeder/witvisuitrusting. Een vaste hengel cup is het ideaal recipiënt om je wormen in te knippen. Het mooie bolle bodempje zorgt dat de schaar feilloos haar werk kan doen. Bovendien is zo een cupje wormenprak het dynamiet op je vaste hengel plek!


De wormenschaar in gebruik

Tot slot

Heb je nog vragen over de aastips voor het witvissen? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij ook succes boeken met je volgende witvis sessie? Zorg dan dat je snel de juiste witvis spullen in huis haalt, en wie weet pak jij binnenkort je pr van het jaar!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!