5 pelletvisserij tips – Andy Findlay

In de zomer vissen de meeste vissers in de ondiepe oeverzone, vaak warmt deze snel op en is er voor de vissen veel natuurlijk voedsel te vinden. In de winter is het een heel ander verhaal, dan is de vis dieper te vinden, vaak onderaan en rond het talud. Andy laat zien hoe en waarmee je hier kunt vissen.

Het juiste witvis wintermateriaal

Om een beeld te vormen van het talud en de diepteverschillen heb je een peilloodje nodig waarmee je de bodem kunt aftasten. Zodra je het diepste punt hebt gevonden weet je waar je moet gaan vissen. Veel vissen groeperen zich in de koudere maanden in het diepe water. Gewoonlijk doen ze dit om enige beschutting te vinden tegen de kou. ’s Winters heb ik op dat soort plekken al grote aantallen karper, brasem en zelfs kopvoorn en barbeel met de vaste stok gevangen! Mijn montage kan eigenlijk niet simpeler voor deze visserij. Ik vis met een 15/00 millimeter lijn en een Competition haak. Als dobber maak ik gebruik van een PB Inter 2. De lijndikte kan ik eventueel nog aanpassen indien er grote vissen op de stek aanwezig zijn.

Zachte hap

In tegenstelling tot de zomerse visserij in het ondiepe, wanneer je met zo goed als alle aassoorten succes kunt boeken en teveel voeren bijna niet mogelijk is, vraagt de wintervisserij om wat meer fijngevoeligheid. De vissen zijn nu wat kieskeuriger. Maden kunnen goed zijn maar op sommige wateren zorgen deze vooral voor erg veel kleine witvis. Wat je in het ideale geval wilt gebruiken is een aassoort die zacht en tegelijkertijd ook groot genoeg is om de grotere vissoorten te interesseren zoals brasem, karper, giebel en kleine karper. Voor mij persoonlijk bestaat er geen fijner witvis aas dan expander pellets. In de verpakking zijn dit type pellets hard, droog en blijven drijven. Om deze pellets ‘visbaar’ te krijgen dien je een pelletpomp te gebruiken om de lucht uit de pellets te verwijderen en vocht toe te voegen. Het water trekt volledig in de pellet zodat je een zacht sponsachtig aasje krijgt. Hierdoor kun je de pellets prima aan de haak of op de hair rijgen. Eventueel kun je de pellets nog boosten met een smaak en kleurtje naar eigen keuze. In Engeland is rood erg populair en de F1 flavour van het merk sonubaits doet het erg goed op brasemwateren.

Door de zachte structuur worden deze pellets al snel geaccepteerd door de meeste vissoorten, zelfs voorns en andere kleine vissoorten worden gevangen aan deze pellets.

Bijvoeren

Over het algemeen voer ik niet met deze expander haakaas pellets, ik gebruik ze uitsluitend aan de haak. Om een voerplek te maken gebruik ik een kleine hoeveelheid zachte micropellets, ook grondvoer werkt prima. Voer bij met mate: onthoud alleen wel dat je altijd kunt bijvoeren, maar voer uit het water halen wordt een stuk lastiger! Mijn idee is dat een enkele 6 of 8 millimeter pellet genoeg attractie heeft om de vissen tot een aanbeet uit te lokken. Het broze karakter van een pellet zorgt ervoor dat er gemakkelijk flavours en lokstoffen uit kunnen lekken. Vaak krijg je tijdens het vissen met pellets lijnzwemmers en rare aanbeten, het beste is om te wachten met aanslaan tot je zeker weet dat de vis het aas goed te pakken heeft genomen. Elke keer aanslaan is genoeg om de pellet van de haak te slaan.

Verken het gebied

Ik vis op de volledige afstand die mijn vaste stok me toelaat, onderaan het talud. Dit geeft mij de mogelijkheid om op zoek te gaan naar de vis. Vaak liggen de vissen in de winter ergens massaal bij elkaar. Een verschil van 1 meter naar links of rechts kan het verschil maken tussen vangen of blanken: het is dus zoeken geblazen. Om de vis te zoeken verkort of verleng je de hengel, aan de aanbeten merk je waar je wel en niet moet wezen. Wanneer je in de nabijheid van overhangende takken of struiken vist, dan moet je vooral niet vergeten om hier je dobber even weg te leggen. Vaak verschansen de vissen zich hier ’s winters graag, ze voelen zich er veilig, verscholen voor alle rovers.

Zo bereid je expander pellets

Schermafbeelding-2014-05-13

5 handige Tips van Andy Findlay

  1. Simpele onderlijnen werken het best, je hebt het immers gemunt op grote vis.
  2. Het correct uitpeilen van de bodem geeft je een totaal ander beeld van de bodem.
  3. Bij het vissen nabij taluds ben je met sterke lijnen en haken in het voordeel.
  4. Met een goed ‘Hollo’ elastiek krijg je ook de bonusvissen op de kant.
  5. Indien je bijvoert, voer dan met klein aas als 2 mm pellets en maden.

Tot slot

Heb je nog vragen over het Witvissen met pellets? Stel deze dan gerust aan onze klantenservice, we staan je graag te woord. Of kom eens langs in een van onze hengelsport winkels in Lelystad of Steenwijk!

Wil jij je vangsten met ons delen? Dit kan altijd via onze social media Instagram en natuurlijk Facebook Of stuur je foto's op naar Foto@raven.nl en wellicht zie jij jouw vangst voorbij komen op één van onze social media kanalen!

Tekst en foto's: Andy Findlay voor Beet